Berta Sándor

A metaverzum lehetőségeit mutatta be Mark Zuckerberg

A felhasználók teljes virtuális világot építhetnek ki, a lehetőségeik gyakorlatilag határtalanok.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója tavaly október végén jelentette be, hogy Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető cég új neve. A menedzser remélte, hogy hamarosan egy "metaverzumot" működtető vállalatként tekintenek majd rájuk, ahol Zuckerberg szerint találkozik a fizikai és a digitális világ és "magával ragadó virtuális online élményt" nyújt majd a felhasználóknak.

A Facebook alapító elnök-vezérigazgatója most egy videóban mutatta be azokat a példákat, hogy mi mindenre lehet alkalmas a metaverzum. A lehetséges megoldásokat a Facebook kutatólaboratóriumai készítették az elmúlt években és a technológiák a mesterséges intelligenciára épülnek.


Az egyik példa a metaverzum mesterséges környezeteinek a létrehozásával volt kapcsolatos. A menedzser a Builder Bot nevű rendszer és beszédparancsok segítségével egy szigetet teremtett a semmiből, majd kiegészítette azt felhőkkel, egy faasztallal és számos más részlettel. A felvételen Zuckerberg nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a mesterséges intelligencia egyre jobb lesz abban, hogy különböző környezeteket észszerű módon elemezzen a felhasználók szemszögéből. Ezzel arra utalt, hogy előtérbe kerül az, hogy az adott környezet milyennek tűnhet egy virtuális valóság szemüvegen keresztül szemlélve.

A másik bemutatott példa egy valós idejű fordító­rendszerre vonatkozott. A megoldás a kevesek által használt nyelvekkel is boldogul, több mint 100 nyelvet fog támogatni. Ezt a Meta két projekt keretében akarja elérni: az egyik a No Language Left Behind program, az annak keretében létrejövő mesterséges intelligencián alapuló beszédmodell már kevés példából tanulhat. Az Universal Speech Translator nevű projekt pedig lehetővé teszi a szabványosított írásrendszerek nélküli beszédek fordítását. Az utóbbi valós időben történhet egy telefonon, egy órán vagy akár egy szemüvegen keresztül is. Ugyanakkor még hosszú időbe, akár több esztendőbe is telik majd, mire a két szolgáltatás az emberek rendelkezésére fog állni.

A nyelvek lefordításához a Meta mesterséges intelligencia részlege kibővítette a Language-Agnostic Sentence Representations - LASER nevű eszközt, amelynek segítségével akár mondatok is készíthetők a különböző nyelveken. A LASER immár több mint 125 nyelvet támogat. A fordítórendszer a virtuális és kiterjesztett valóságban is rendkívül hasznos lehet és kiterjesztheti a metaverzum lehetőségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #5
    A lkegszomorubb, hogy már nem is kell nekik eltitkolni, hogy mit akarnak és ugy fognak embereket beszervezni ehhez, hogy még akár fizetnek is érte, hogy megosszák velük az adataikat és a személyes adataikat.
    Az uj AI miatt mindent amit tesznek mondanak vagy ahol használják ezeket a szenmüvegeket az rögzitve lsz a szervereken és arra hivatkozva, hogy javitsák az AI müködését. Közben meg feltérképezik, hogy kinek milye van otthon merre jár , mit vásásrol mit eszik , kivel találkozik stb.
    Simán beazonosithato lesz mindenki és pontosan meg lehet határozni, hogy hol mit is csinál.

    Ez már nem az lesz mint most , hogy az interneten el tudod intézni a dolgaidat ez már az lesz, hogy elszigeteljen a többiektöl fizikailag , mert ha nem találkoznak fizikailag akkor hiába is csinálnak valamit virtuálisan ami esetleg amolyan felkelés féle lenne csak simán cenzurálják vagy lekapcsolják a szervert és mibvel senkit nem fog ismerni senki fizikailag igy nem tudják majd folytatni a valos világban nem lesz meg hozzá a megfelelo tömeg egy helyen, hogy bármit is elérjenek vele. igy megvalosul, hogy csak az lesz amit a nagy cégek akarnak,
    Mivel majd mindent csak ezen keresztül lehet majd elintézni, akit ilyen modon szankcionálnak elveszt mindent mivel mindene digitálisan akár virtuálisan lesz csak.
  • end3 #4
    A "szétlövés" elég rendes életminőség csökkenés lenne mindannyiunknak. - De a felhasználást vissza kéne szorítani a max. napi, még indokolható 10-15 percre. (Mert akkor talán, a rajta töltött idő még hasznosnak is lenne nevezhető.) - Viszont unaloműzésre sokkal hasznosabb, emberibb tevékenységeket kéne keresni.)
  • duke #2
    Remélem az oroszok úgy mellékesen szétlövik az összes faszbukszervert Europában, aztán máshol is.
  • kvp #1
    Nagyon sok dolgot lathatoan rosszul vagy benan csinalnak, de legalabb a celok egyerteluek. A VR grafikaik a legregebbi azsiai MMO szintet sem utik meg (lasd pl. FFXIV), erre nagyon ra kellene fekudniuk.

    A felhasznaloi iranyitassal generalt tartalom is a vicces kategoriaban van, ennel meg az MMO-s player housing rendszerek is jobbak voltak mar 20 eve is es azota csak fejlodtek. Egyelore a minecraft szintjet sem utik meg, pedig annal butabb, alapabb rendszer nincs. A proceduralisan generalt tartalomra is igaz, abban is remek pelda a minecraft, de mar proceduralis terepet hasznalt anno a dune 2-es, sot elotte mar a rouge is (42 eve!!!).

    A nyelvi forditasnal a modell amit hasznalnak ugyan kozvetlen forditast tesz lehetove, de ez nem jo MI szempontbol. Egy altalanos ertelmezo szimbolumrendszerre kellene eloszor forditani, azaz az ertelmezesi fara. A fat utanna barmilyen tamogatott nyelvre ki lehet szerializalni. Ezt a nyelvfuggetlen, numerikus szimbolum alapu elemzesi fat tudna utanna egy intelligens MI kozvetlenul feldolgozni. (kb. igy mukodik az emberi gondolkozas is) Hatalmas elonye, hogy az osszes nyelvspecifikus alul- vagy tuldefinialt problemat fel lehet vele oldani. Raadasul minden uj nyelvet csak ehhez a kozos szimolikus nyelvhez kellene illeszteni.

    Az ugyancsak emlitett gyors MRI otlete pedig nem realis. Nem lehet a nagyfelbontasu kepek helyett kisfelbontasu kepekbol interpolalni MI segitsegevel. Pont azokat az apro reszleteket vesziti el a durvabb mintavetelezes miatt, ami miatt MRI-t hasznalunk. Uzleti szempontol persze elonyos mert noveli a gepek kapacitasat, de ha a vizsgalt ember nem teljesen egeszseges es fel nem ismert betegsege van, akkor eleg veszelyes csak feluletesen (pontatlanul) vizsgalni.