Berta Sándor

A Facebook és az Instagram európai lekapcso­lását lengette be a Meta

A közösségi platform attól fél, hogy a kontinensen túl nagy akadályokat gördítenek a működése elé.

A Mashable és a CityA.M. hívta fel a figyelmet arra, hogy a Meta bejelentette, hogy ha az Európai Unióban jelenleg megfigyelhető elképzelések megvalósulnak, akkor a kontinensen lekapcsolja a Facebookot és az Instagramot. A problémát az európai adatvédelmi törvények alóli mentesség megszűnése okozza, mivel az EU és az USA nem kötött új megosztási szerződést. "Ha képtelenek leszünk adatokat továbbítani az országok és a régiók között, vagy a termékeink és szolgáltatásaink számára korlátozott az adatfelhasználás, akkor az kihat szolgáltatásaink biztosítására és a reklámok célzására is." - áll a nyilatkozatban.

Érdekesség, hogy az óriáscég ezt nem sajtóközleményben jelezte, hanem az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott éves jelentésében. A független amerikai szövetségi kormányügynökség többek között a szövetségi értékpapír törvények betartatásáért felelős és jogszabályváltozásokra tesz javaslatot. A Meta azzal érvelt, hogy az Európai Unió túlzottan erős gazdasági akadályokat támaszt, így pedig szinte lehetetlen tevékenykednie. Zavarják azok a szabályozások is, amelyek megtiltanák a vállalatoknak, hogy az európai uniós állampolgárok személyes adatait az Amerikai Egyesült Államokba továbbítsa és ott feldolgozza, valamint platformfüggetlen módon összekapcsolja egymással. A társaság reményét fejezte ki annak, hogy végül sikerül megállapodnia az EU-val.

A Meta igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy rengeteg kis- és közepes vállalkozás függ a Facebooktól és az Instagramtól, többek között az ügyfeleikkel való kapcsolattartás területén, ezért sem mindegy, hogy mi lesz a vita vége. A cég leszögezi, hogy a tőzsdefelügyelet felé tett nyilatkozat nem fenyegetés, hanem kötelesség. "Abszolút nem áll szándékunkban és nincsenek terveink az Európából való kivonulásra, de a valóság az, hogy a Meta - más vállalatokhoz, szervezetekhez és szolgáltatásokhoz hasonlóan - függ az EU és az USA közötti adattovábbítási jogszabályoktól, csak így tudjuk globális üzletünket működtetni." - tette világossá a kérdésben álláspontjukat Dina El-Kassaby kommunikációs igazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #12
    Zokogok.
  • cateran #11
    A rohadt messenger miatt van BARMIFELE kozom a faszbukhoz (pedig osszetett kezzel konyorogtem minden azon levo ismerosomnek, hogy valtsunk masra...volt, akinek okes volt, de volt, aki FB fuggo es "minek"?)
  • Sequoyah #10
    En hasznalom a Facebookot, de semmi olyat nem nyujt amit barki mas ne tudna nyujtani. Az egyetlen piaci elonye az az, hogy mindenki ezt hasznalja.
    Vonuljanak ki, es ez egy nagyon konnyen kitoltheto piaci rest nyit.

    10 evvel ezelott volt nekunk is egy iwiw-unk, ami minosegileg tobbet tudott mint a Facebook barmikor. Mar akkor visszalepesnek ereztem, es azota csak rosszabb lett.
  • Bruce_Willis #9
    Miből gondolod hogy te vagy az egyedüli aki nincs facebookon?
    Csak nem a facebookon olvastad a hozzászólásokat? ;)
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2022.02.08. 17:08:50
  • dyra #8
    Nem használom. Az emberek fele nem használja egyáltalán.
  • dyra #7
    Istenem! Pezsgőt bontanék! De csak duma van túl nagy piac nekik Európa.
  • Mat666 #6
    Huha most mi lesz ezt a csapást már nem lehet túl élni XD
    Komolyra fordítva a szót épp miután történelmi bukást szenvedtek el a tőzsdén több mint 200 milliárd dollárt veszítetek pont most lépne ki az európai piacról azzal végük is lenne szóval menjenek de nem fognak.
  • Cat #5
    Olvastam ezt a hírt máshol is, és ami leginkább meglep, azok a hozzászólások szinte egyöntetűen kárörvendő volta. Én azt nem értem, hogy ha mindenki utálja, akkor minek használjátok? (Én nem használom, nem is vagyok regisztrálva.) Ha ez egy negatív élmény az életetekben, egy káros dolog, akkor töröljétek magatokat.

    Hozzáteszem, én is örülnék, ha nem lenne egyes helyeken kizárólagosak az ott megjelenő információk, gondolok itt arra, hogy rengeteg cég/szervezet már nem csinál saját honlapot (hiába meglepően nagyok!), csak regisztrál egy Facebook profilt, aztán próbáld megkeresni valahogy a téged érdeklő információt, mint nyitvatartás, étlap, elérhető szolgáltatások stb. De ha ez nekik így jó, és életben tudnak maradni így, akkor hajrá.
  • ShuckFishTit #4
    Nincs konkrét tippem (bár ami USA-ban is jelen van olyan nincs is), de bárgyúság azt hinni hogy senkinek nincs pénze egy szerverpark összehozására és ambíciója egy ilyen piaci rés kihasználására az EU-ban. Magán azon csodálkozom hogy a meta miért nem telepít ide pár szervert. Jah hogy azok a fránya adók. De miért, te azt gondolod hogy itt remegne a piac egy ilyen kivonulás után és a templomban imádkoznának a következő social messiás eljöveteléért?
  • Arnika19 #3
    Tudnál a 3-ból legalább egyet mondani? Nem a gagyi nemzeti magyarra gondolok, hanem ami a szigorú EU-s adatvédelmi szabályozást betartva működik és az egész EU-ban és az USA-ban elérhető, mert azt adatvédelem az kétírányú
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2022.02.08. 07:06:00