Berta Sándor

Nem rengette meg Európát a Meta kivonulási bejelentése

A kontinens vezetői meglehetősen higgadtan reagáltak az óriáscég bejelentésére.

A Meta néhány nappal ezelőtt lengette be a Facebook és az Instagram európai lekapcsolását arra hivatkozva, hogy attól fél, hogy a kontinensen túl nagy akadályokat gördítenek a működése elé. Néhány vezető európai politikus reagált is a fenyegetőzésre.

Robert Habeck német gazdasági miniszter és francia kollégája, Bruno Le Maire a közös sajtótájékoztatójuk keretében tértek ki a felvetésre. Bruno Le Maire hangsúlyozta, hogy az egész ügy hátterében az áll, hogy a nagy digitális társaságok nem szokták meg, hogy valaki ellenáll a törekvéseiknek. Az európai emberek ugyanakkor nem akarják, hogy a személyes adataik minden ellenőrzés nélkül ezekhez a vállalatokhoz kerüljenek.

Robert Habeck mindezt azzal egészítette ki, hogy az európai felhasználók és döntéshozók nem hagyják magukat befolyásolni egy ilyen akció által. A Meta által hangoztatott érvel már az európai uniós adatvédelmi rendelet vitájában is felmerültek, majd az előírás mégis szinte globális szabvánnyá vált. Korábban európai uniós parlamenti képviselők, köztük Patrick Breyer, az Európai Zöldek csoportjának tagja attól tartottak, hogy az Európai Bizottság visszavonulót fúj a Meta és ezáltal közvetve az amerikai IT-ipar fenyegetései miatt. Ez azonban még a lehetőségek szintjén sem merült fel.

A háttérben az európai - amerikai adatátadási megállapodás áll, az un. "adatvédelmi pajzs", melyet az Európai Bíróság 2020-ban elkaszált. Ítéletük szerint a személyes adatok egyesült államokbeli feldolgozása nem felel meg az EU magas adatvédelmi kritériumainak, tehát az ellentétes az európai joggal. Az EU mindent megtett a megállapodás fennmaradásáért, és jelenleg is egy utódmegállapodáson dolgozik, de az aláírása nem a közeljövőben várható. A fő probléma az amerikai megfigyelési törvények, melyek bizonyos körülmények között lehetővé teszik a hatóságoknak az európai ügyfelek személyes adataihoz való hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    A tiktok amugy is nepszeru a fiatalok koreben, szerintem a wechat is tokeletesen megfelelne a lakossagnak. Meg meg van a telegram is, ok egy modern mozgo ceg, mindig mashol van az irodajuk.

    A kerdes az, hogy a facebook-os befektetoknek mi a fontosabb, a penzuk vagy Zuckerberg elvei? Meddig mehetne el mielott suicide watch-ra rakjak?
  • Sequoyah #7
    Volt nekunk egy iwiw-unk, ami funkcionalisan jobb volt mint a Facebook.
  • zola2000 #6
    A baj az hogy egyik szóba jöhető alternatíva sem európai.

    Amerikában van még a Twitter, Oroszországban van a vk.com, Japánban a Line vagy mixi, dél koreában a kakaotalk, Kínában a wechat. Európából nem tudok olyan komoly céget mondani ami nem omlana össze ha egy Facebook kivonulás esetén az emberek tényleg használni kezdenék.
  • Kissssss0 #5
    még jó hogy nem rengette meg, faszbuk nem levegő, és nem étel amire mindig szükség van.

    faszbuk egy túlértékelt termék, és a tulajdonosiak is elhitték azt hogy ők megkerülhetetlenek, lol.

    a kivonulásuk csak kezdetben lenne fájó, de előbb utóbb lesznek majd új közösségi platformok amik szívesen betöltik a faszbuk után hagyott teret.
  • cateran #4
    Nem gondolhatod, hogy 1 mai internetes "ujsagiro" akar 1 sima altalanos iskolat elvegzett....SG-n plane nem...
  • quatlander #3
    "Nem rengette meg az Európát a Meta kivonulási bejelentése"

    A Jupiter holdja rendíthetetlen!
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Kapcs0lat by Jófogás. (persze nyilván 100000x hamarabb lesz EU szerver, az adatokat titokban át tudják úgyis tolni az USA-ba)
  • zola2000 #1
    Érdekes lenne egy ilyen kivonulás majd használnánk a hundubot, vagy az iwiw 2t.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2022.02.09. 01:07:41