Berta Sándor

Egyáltalán nem ingyenes a Facebook internet­programja

A járulékos költségek miatt több millió dollárt veszítettek a csatlakozó felhasználók.

A Facebook még évekkel ezelőtt indította el az Internet.org nevű kezdeményezés alapját jelentő Free Basics szolgáltatását, amely 2016 februárjában már 25 államban volt elérhető, de két országban bajba került. Indiában 2015 december végén állították le az internetprojektet, mert a helyi távközlési felügyelet úgy vélte, hogy a szolgáltatás megsértette az internetsemlegesség elvét. Emellett Egyiptomnak sem tetszett a program.

Most kiderült, hogy a "grátisz-webként" hirdetett ajánlat egyáltalán nem volt ingyenes. A fejlődő országokban, például a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Pakisztánban több ezer személytől több millió dollárt szedtek be a helyi mobilszolgáltatók. Pakisztánban például a helyi csatlakozóktól 1,9 millió dollár folyt be - mindezt a The Wall Street Journal írta meg.

Az újság rámutatott, hogy a Facebook kifelé azt állítja, hogy a világ legszegényebb emberei közül több milliónak segít abban, hogy alkalmazásokon és szolgáltatásokon keresztül a világhálóhoz csatlakozhassanak, de belső dokumentumokból egyértelműen kiolvasható volt, hogy az érintettek közül sokan kénytelenek fizetni. A teljes összeg havonta több millió dollárt tesz ki. Eközben a cég úgy hirdeti az ajánlatot, hogy az teljesen ingyenes hozzáférést biztosít a kommunikációs eszközökhöz, az egészségügyi információkhoz és az oktatási erőforrásokhoz. A belső jelentés alapján a társaság pontosan tisztában van a valódi helyzettel.

A Free Basics szolgáltatás 2013-ban indult és a Meta Connectivity programon keresztül érhető el, jelenleg több mint 300 millióan használják. A Facebook számára létfontosságú, hogy új országokat és régiókat csatlakoztasson az internethez, hogy így tudja növelni a felhasználói számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #1
    kiwwi