Berta Sándor

Esze ágában sincs kivonulnia Európából a Metának

Mindössze két nap alatt nagyot fordult a világ, most már a cég bizonygatja, hogy félreértés volt az egész.

A Meta néhány nappal ezelőtt lengette be a Facebook és az Instagram európai lekapcsolását arra hivatkozva, hogy attól fél, hogy a kontinensen túl nagy akadályokat gördítenek a működése elé. Robert Habeck német gazdasági miniszter és francia kollégája, Bruno Le Maire higgadtan reagált reagált a hírre.

A Meta most kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben Markus Reinisch alelnök leszögezte, hogy nem kerül sor úgynevezett Mexitre, vagyis semmi esetre sem vonulnak ki az Európai Unió területéről. A Meta hangsúlyozta, hogy ezzel a dologgal fenyegetőzni sem akar és minden korábbi ilyen jellegű információ téves volt. A társaság sokkal inkább amellett állt ki, hogy a nemzetközi adattovábbítások területén - számos vállalat követelményeinek megfelelően - globális szabályozások kidolgozására, bevezetésére és alkalmazására van szükség. A zökkenőmentes adatátvitelre számos cég, szervezet és szolgáltatás rá van utalva.

A társaság kiemelte, hogy tőzsdén bejegyzett szervezetként kötelezve van arra, hogy tájékoztassa a befektetőit a lehetséges kockázatokról. Leszögezik, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti adattovábbítási mechanizmusokkal kapcsolatos bizonytalanságok fenyegetik a Meta azon képességét, hogy elérje az európai felhasználókat és fenntartsa a kontinensen a szolgáltatásai működését. A társaság rámutatott továbbá, hogy a tengerentúli adattovábbítással kapcsolatos lehetséges kockázatokkal több mint 70 európai uniós és amerikai egyesült államokbeli vállalat van tisztában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShuckFishTit #18
    Jah bocs hogy én csak a legális oldalról néztem a dolgot :)
    Lehet nem voltam egyértelmű de szerintem is tuti hogy csak kényelmi döntéshozatal vagy hátsó szándék vezérli őket… bár ehhez nem kell zsenialitás hogy lássuk mekkora pöcegödör ez a cég.
    Amúgy reagálva arra hogy más cégek is az EU-ba jönnek: jah mert 99%-uknak komoly üzleti szolgáltatása van (ahol kötelező az EU lokalizációs tárolás) nem csak like gombokat árulnak kattintás vadászoknak.
  • mortep #17
    Magyarul: jó az euró is ha van, lehet gyűjteni a nagyika párnája alá
  • Sequoyah #16
    Eleve megeri kozel helyezni az adatkozpontot a felhasznalok nagyobb csoportjaihoz, mar csak azert is mert gyorsabba teszi a rendszert.
    Egy kisebb szolgaltatas eseten meg ertheto hogy nem akarnak masodik adatkozpontot es 1 is kiszolgalja az egesz bolygot. De egy ekkora szolgaltato eseten a redundancia es kapacitas miatt egyebkent sem eleg egy, szoval praktikai okokbol is legalabb foldreszenkent erdemes egyet epiteni.
  • felemelő #15
    "kellene szerverparkot üzemeltetni (minden mással együtt pl adatfeldolgozáshoz infrastruktúra ami ugye az USA-ban van jelenleg)"

    Ugye az ehhez hasonlóan nagy adatfeldolgozást végző multi felhő cégek sorra helyezik át az EU-ba az adatközpontokat.
    Mert megéri nekik! És mert van hozzá szakértelem hogy üzemeljenek.
    Vagyis a FB nem azért nem teszi ezt mert ez butaság hanem mert
    - vagy nem tudják megtenni, mert egy pókháló szénakazal az egész rendszerük,
    - vagy el akarják lopni azokat az adatokat és eszük ágában sincs törvényeket betartani.
  • Gabbbbbbbbbbbb #14
    Nekem a kontroll vele a legkevesebb bajom..
  • Sequoyah #13
    Az Amazont nehez lenne lecserelni, mert az sokkal tobb mint egy weboldal. Aki lecsereli, annak raktarakat is kell epitenie, csak hogy a legnyilvanvalobbal kezdjuk.
    A Youtube elkepesztoen hatekonyan streamel, par nagyobb kiveteltol eltekintve a konkurenciaja nehezkesebben hasznalhato. Es ami meg ennel is fontosabb, van egy fizetesi rendszere, szoval sokan foallasban gyartanak tartalmat oda, ami minosegi ugrashoz vezet. Ha a Youtube-ot bezarjak, ezek a emberek gyakorlatilag elveszitik a munkajukat, mert nincs masik olyan oldal ahol penzt kapnanak erte, es evekbe telne masnak ezt kiepiteni.
    Barmifele streaming es tarhely oldalnak komoly hardveres kovetelmenyei vannak maga a weboldal futtatasan tul.

    Viszont ha egy masik kozossegi oldal lenne, akkor csak regisztralnek, bejelolnem az ismerosoket, es ugyanugy oszthatnam a csaladi fotokat es egyeb megosztasokat.
  • Zsombor99 #12
    Döntsék már el, hogy mit akarnak...
  • zola2000 #11
    "Ha lekapcsolnak, akkor egy masik szolgaltatas konnyeden atvehetne a helyet"

    Mondjuk nincs olyan netes oldal amire ez ne lenne igaz.
  • Sequoyah #10
    Feneket jo fejlesztes. Igazabol egyaltalan nem fejlett, meg annyira sem mint nalunk az IWIW volt... Kizarolag egyetlen elonye az az, hogy mindenki rajta van, funkcionalisan semmi kulonlegeset nem nyujt. Ha lekapcsolnak, akkor egy masik szolgaltatas konnyeden atvehetne a helyet.

    Egyebkent pedig a konkret baj veluk az az, hogy a tobb klikk celjabol eloterbe toljak a negativ, mas emberek ellen gyuloletkelto tartalmat. Megoldhatnak ezt azzal, hogy az algoritmust kijavitjak, eletszerubbet teszik. De az ahhoz vezetne, hogy az emberek kevesebb idot vesztegetnek az oldalukon. Ehelyett inkabb eltusoljak a problemat, es latszatmegoldaskent cenzurazgatjak a legszelszosegesebb eseteket.
    Ennek koszonhetoen minden ideologia oldal utalja a Facebookot masfele okokbol, viszont mindenki ugyanugy fuggo marad tole es hasznalja.
    Aki veszit rajtuk az a tarsadalom, mert minenki jobban utalja a tobbi embert emiatt, es ahelyett hogy kozelebb hozna az embereket, eltavolitja oket egymastol.
  • Sequoyah #9
    LOL, ezzel teljesen nevetsegesse tettek magukat. Amikor mindenki szamara nyilvanvalo hogy hazudtak, bloffoltek, akkor jobban jartak volna ha vagy bevalljak, vagy meg se szolalnak. EGy ujabb hazugsaggal takargatni egy masik hazugsagot igencsak rohejes, foleg hogy mindketto nagyon atlatszo.