Berta Sándor

A DJI is amerikai tiltólistára került

A társaság nagyon valószínűsíthetően ugyanarra a sorsra juthat, mint a Huawei.

A Financial Times számolt be arról, hogy hét további társasággal együtt a DJI Technology dróngyártó vállalat is felkerült az Amerikai Egyesült Államok kínai cégekre vonatkozó, módosított tiltólistájára. A DJI jelenleg a világ legnagyobb robotrepülőgép-gyártójának számít, amely különböző területeken alkalmazható pilóta nélküli légi járműveket fejleszt és készít. A vállalat által megalkotott drónok világszerte népszerűek, így hazánkban is.

Az amerikai embargó hatásairól egyelőre semmit sem lehet tudni, de az szinte biztosnak tűnik, hogy a tengerentúlon gyakorlatilag egyetlen DJI terméket sem lehet majd megvásárolni, még az alkatrész-utánpótlás is rendkívül nehézzé, ha nem lehetetlenné válhat. Ugyanakkor az is erősen kérdéses, hogy a kínai társaság a világ más részeire, így Magyarországra is tudja-e majd szállítani a robotrepülőgépeit és azok alkatrészeit.

A Financial Times szerint a DJI mellett négy biotechnológiai vállalkozás is bekerült az anyagba. Mind az öt vállalat esetében tilosak az amerikai piaci szereplők számára a befektetések, de vannak exportkorlátozások is. A DJI az indoklások alapján azért került fel a listára, mert a washingtoni szakértők a kínai hadipari rendszer részének tartják és nem csupán polgári, hanem katonai és állami megrendelőknek is szállítja a pilóta nélküli légi járműveit, amelyek részt vesznek például az ujgur kisebbség ellenőrzésében.

Érdekesség, hogy 2019 februárjában az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara drónvezetési kurzust indított és a képzésben részt vett a DJI magyar disztribútora, a Duplitec is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #14
  Vanek Úr

  A probléma még ennél is nagyobb, hiszen nem egymás elgáncsolasa kell hogy legyen a cél, hanem kooperáció.
  Ami ugye nem valósul meg, mert a kis önző gyerekek nem látnak tovább az orruknal.
  Vagyis minél tovább tartjuk fenn a megosztottságot, annál nagyobb szarban leszünk. Persze itt ott időnként jobb, de mivel nincs közös cél és együttműködés elég szar világ lesz. Hamarosan.
  Sebaj engem ez sem érint semmilyen formában, ha a világ nem lesz megfelelő számomra, akkor -1 ember senkit nem zavar, de nekem megváltás majd 6mrd idiótától megszabadulni.
 • Vanek úr #13
  Úgy tűnik, sokan vannak, akik félreértik az egészet. Egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy az USA sem az ujgurok miatt teszi, amit tesz (a 'külső' indokok keresésében, kitalálásában mindig is jók voltak); másrészt a kínai gyárak sem jófejségből tartják alacsonyan az árakat. És ez a kettő össze is függ. Az 'usákok' már rájöttek, hogy ha az megy tovább, ami megy, és úgy, ahogy megy, akkor Kína mindenben át fogja venni a vezetést. És ha már ott termelnek majd szinte mindent (a többi földrészen meg a vállalatok nagyobb része csődbe megy), akkor majd lehet nekik árat emelni - és akkor már nem lehet majd ellene tenni szinte semmit (ezzel reagálva barret #3 hozzászólására, hiszen nem attól fog Kína önellátó lenni, hogy basztatják őket, hanem attól, ha mindent átengednek nekik (mert nekik eredetileg is ez volt a tervük) - így ha minél előbb leválnak róluk az amcsik, annál életképesebb lehet a gazdaságuk (meg nekünk is, ha mi is lekapcsolódunk róluk); viszont lehet, hogy már most is késő, és az ázsiaiakat már nem lehet megállítani). Ezeket figyelembe véve, és a helyi cégeket is védve lépnek korlátozó intézkedéssekkel. A Huawei-t sikerült is megfojtaniuk (hiszen már az ő kezükben volt a mobiltelefonok piacának legnagyobb része, aztán pár év alatt szinte teljesen el is tűntek), most jönnek a többiek, akik hasonlóan erősen hódítják az amerikai piacokat, és miattuk amerikai gyárak zárnak be (ezáltal amerikai dolgozók lesznek munkanélküliek, a GDP is esik, ....).
  Vagyis ellentmondva end3 #2 posztjának: nem másfél milliárd ember ellen mennek hatalmi vágyból, hanem 300-400 millió amerikai érdekében a gazdaságuk miatt. Persze, mint említettem, a tálalás nem szerencsés (átlátni rajta, mint a régi mémben, amiben az volt írva, hogy '710' okot tudtak felhozni a háborúra - és ha '710'-et megfordítod, akkor kijön az 'OIL' szó), de a népüknek ez is elég, a világ többi része meg oldja meg a saját problémáját.

  Vagyis lehet, hogy az USA gonosz, de Kína sem barát (sőt!). Nekünk valahol a kettő között, a saját érdekeinket védve kellene elhelyezkedni, amiben nem az van, hogy bármelyik nagyhatalomnak nyaljuk a seggét, és segítünk nekik még több pénzt szerezni (Hofi mondta annó, hogy "A magyar ember ilyen. Nem találja a helyét, ha nem szaros a szája.").
 • ostoros #12
  Hát az én véleményem, hogy nem a mi dolgunk... Ilyesmin kár is lenne nekünk itt feszíteni Európa közepén, hiszen még saját magunkat sem tudjuk megmenteni.
 • András 12345 #11
  (Azt nem én mondtam, hogy van megoldás, sőt én lepődnék meg legjobban ha lenne ismerve az embereket :/ )
  Ez nagyon meglepett az ujgurokról :O Mindig szerencsétlen menekülő, meg elhurcolt nőket szoktak mutogatni, bár sok hírt velük kapcsolatban nem olvastam.
  Mindenesetre újgurok ide, régiguruk oda, én még azt sem tudom nekem mi lenne jó :D
 • Agyturbinikusz #10
  Persze hogy van jobb megoldás, egy jobban terjedő halálos vírusra van szükség aminek 3 hét a lappangási ideje. Miután a népesség 99.9%-a elpusztul lehet gondolkodni hogyan tovább, hiszen megszűnik a vallási, etnikai és Nemzeti hovatartozás problémája.
  Addig meg csak mindenki csinálja a hülyeségeket, más és más nevében, miközben az agya ott áll kihasználatlanul.
 • ostoros #9
  Ne hülyéskedj... Nincsen megoldás. Egyrészt az ujgurok akiket most simogat az amcsi sajtó, azok egy muszlim szeparatista népség, amilyenek a csecsenek is egyébként.
  Arra talán még emlékszünk, hogy 911 előtt a csecseneket szabadságharcosoknak nevezte az amcsi sajtó, 911 után pedig ugyanezeket terroristáknak. Csak szólok. Mindehhez vegyük hozzá az olyan dolgokat, hogy a szélsőségeseket titkosszolgálatok pénzelnek és fegyvereznek fel, stb.
  Az ujgurokkal hasonló a helyzet. Jobb lenne, ha Kína hagyná függetlenedni a kérdéses területet? Talán igen. De lehet, hogy csak egy újabb Afganisztán alakulna meg Kína határában. De persze ez mindegy annak fényében, hogy Kína ragaszkodik a területhez hatalmi okokból. Az USA sem fogja hagyni elszakadni Puerto Ricót, soha, nyugodj bele.
 • András 12345 #8
  Szerintem félreértések vannak itt: egyrészt nem mondtam, hogy Kongó nem lenne pontosan ugyan olyan fontos mint Kína, vagy az amerikai indiánok, stb.- stb.
  Hanem kérdést tettem fel, hogy "Mi lenne a megoldás???"
  Az puszta kíváncsiság, mert írta valaki, hogy nem ez a megoldás, ebből arra következtetek, hogy szerinte van más, jó megoldás, mint a kínai gyártók bojkottja.
 • zola2000 #7
  Nem csak régen, most is Kínában minden jogsértést nagyon média fényben tartanak mert most épp Kína a gazdasági ellenfél, az hogy például kongóban milyen veszélyes körülmények között bányásszák a kobaltot és kik igazából senkit sem érdekel.

  https://youtu.be/LJjH4EQcayk

  De most komolyan: most nagyon ellenőrizni akarja usa hogy ne Ujgur területekről érkezzen a kínai import ami rendben is van, de akkor Kongó ellen is hasonlóféleképpen kellene fellépni.
 • Agyturbinikusz #6
  Amikor USA internalo táborba záratta a Japán embereket, akkor senki nem ment oda, hogy ezt nem kellene....
  És az indiánok, meg az Afro Amerikai lakosoknak sem volt valami fényes élete, mégsem ment oda Kína, hogy nem kellene ezt.

  Nem azért írom, mert bárkinek is joga van szenvedést okozni, hanem azért mert nem ez a megoldás a problémára. Csak úgye az érdekeket lehet úgy összhangba hozni, hogy annak tűnjön ami valójában nem is.
 • András 12345 #5
  És az ujgurokkal mi lesz? Vagy nem igaz az egész amivel Kínát vádolják (ezt nehezen hiszem, bár ki tudja)? Vagy Kína erősebb ezért meg se próbálják az ujgurokat megvédeni? Vagy másképpen kellene őket védeni? De akkor hogyan? Van egyáltalán jó ötlet, vagy megoldás?? :/
  Utoljára szerkesztette: András 12345, 2021.12.18. 07:53:03