Berta Sándor

A raktári munkákban is segítenek a drónok

A robotrepülőgépek számos feladatra használhatók az épületeken belül is.

A 2014-ben alapított Verity AG újszerű pilóta nélküli légi járműveket üzemeltet éjjelente egyes raktárházakban. Bár az elképzelés szürreálisnak tűnhet, de valójában a drónok nagyon is hatékonyan alkalmazhatók az épületeken belül. A lámpákkal és szenzorokkal felszerelt, valamint szoftverek és kamerák segítségével navigáló modellek többek között felhasználhatók vonalkódok leolvasására, leltározásra és a digitális árucikklista ellenőrzésére.

Raffaello D’Andrea, az ETH Zürich professzora által létrehozott vállalkozás alapkutatásokat végez a laboratóriumában és napjainkra már vezetőnek számít az autonóm beltéri robotrepülőgép-rendszerek területén. Azt, hogy a technológia működik, sikerült a Verity Studios előadásaival bebizonyítani. Kiderült, hogy a Verity pilóta nélküli légi járművei rendkívül biztonságosak és megbízhatóak.


A raktárházakban való éjszakai munkavégzéshez szükséges programok kifejlesztésében főszerepet vállalt Markus Hehn, a Verity társalapítója és műszaki vezetője, aki olyan tanulóképes algoritmusokat készített, amelyek lehetővé teszik, hogy a kvadrokopterek szlalompályán repüljenek és a drónok már képesek megtanulni az önálló navigációt. Alumni Federico Augugliarónak, az ETH Zürich másik munkatársának a kutatásai szintén befolyásolták a lehetséges alkalmazási területeket. A szakember azt tanulmányozta, hogy miként lehet koordinálni a robotrepülőgép-flották mozgását azért, hogy alkalmasak legyenek a bonyolultabb feladatok elvégzésére is, például a szerelt architektúrákkal való repülésre vagy egy függőhíd felépítésére.

A Verity pilóta nélküli légi járművei eddig 20 országban több mint 300 000 repülést hajtottak végre. Raffaello D’Andrea kiemelte, hogy a munkatársaik társadalmi problémákat akarnak megoldani és előre akarják vinni a társadalmi változásokat. Már több mint száz bejegyeztetett szabadalmuk van és igyekeztek kihasználni a koronavírus-járvány nyújtotta lehetőségeket.

Az első drónflottát a DSV dán szállítmányozási és logisztikai konszern, valamint az IKEA raktáraiban fogják alkalmazni. A szolgáltatással jelentős mértékben egyszerűbbé tehető a leltározás és ezzel párhuzamosan emelhető a raktározás minősége. Nem véletlen, hogy jövőre már a Verity szinte az összes robotrepülőgépes kapacitása le van kötve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #1
    "...függőhíd felépítésére.." hát most elképzeltem ahogy egy röbötrepülögép előpkapja a szolgálati hiltijét és befurja a sziklába a függőhíd rögzitésére szolgáló rögzitéseket, de valahogy nem sikerült.