Berta Sándor

Légitaxikra és a drónokra épül egy új szaúd-arábiai város közlekedése

A hatalmas kiterjedésű metropolisz gyakorlatilag élő laboratórium lesz.

A Neom nevű szaúd-arábiai régió és a Volocopter járműgyártó közös céget alapított JV néven azért, hogy integrált automata közlekedési szolgáltatásokat tudjanak kínálni Neom területén. Az elképzelések alapján a 26 500 négyzetkilométeres területen légitaxikat és drónokat integrálnak majd a kiépítendő közlekedési rendszerbe, s kizárólag a JV fog biztosítani ilyen ajánlatokat. Ezenkívül egy nyílt platformot hoznak létre a logisztikai, vészhelyzeti és turisztikai szolgáltatások számára.

A régió egyelőre 10 VoloCity és 5 VoloDrones típusú járművet rendelt meg a Volocoptertől és azok a következő 2-3 évben állnak majd forgalomba. Az új közlekedési rendszer három dimenziós lesz és többek között elektromos utazásmegosztásra, az autonóm buszokra, az elektromos meghajtású csónakokra és az áruszállító drónokra fog épülni, valamint napelemes mobilitási csomópontokat is tartalmaz majd.

Nadhmi Al-Nasr, Neom vezetője kiemelte, hogy a 21. századi városok és infrastruktúrák kialakításakor a mobilitás áll a középpontban. A létrehozott közös vállalattal megmutatják a világnak, hogy ők lesznek az ideális régió az automata közlekedési megoldások gyors beszerzésére és alkalmazására. Az óriási méretű település gyakorlatilag egy globális laboratóriumként szolgál majd a jövőbeli mobilitási megoldások számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Ez egy tervezett 460 kilomter atmeroju varos. Igen, oriasi, bar kisebb lenne a tervek szerint mint Tokyo ma. A terv az, hogy a lakossag egy vonal menten elne, ettol eszakra es delre lennenek a mezogazdasagi teruletek, mig a kikoto es hozza az ipar a tengerparton egy sokszogon belul.

    https://www.neom.com/en-us/regions/whatistheline
    https://www.neom.com/en-us/regions/oxagon

    A dronok elvileg az uralkodo osztalynak jarnak csak. A lakossag nagyreszenek lesz gyorsvasut, automata hajok es buszok es persze gyalogolhatnak is a felszinen. A vendegmunkasoknak pedig ott lesznek a foldalatti utvonalak, hogy lehetoleg ne is lassak oket az uralkodok.
  • Myers #4
    Nem csak a 10 légitaxi nem stimmel, bár álmodozniuk lehet. Bp 500+ km2, 2 milliós népességgel, Mexikóváros 1500 km2 9 milliós népességgel. Gondolom nem egy 26k km2-es laza tanyavilágot képzeltek el és azt nevezik majd városnak. Szóval ide azért ember is kéne kb. 100-130 millió, amit még össze is tudnának szedni a szomszédos országok migránsaiból, de pénzből meg felfoghatatlan mennyiség kellene. Ehhez képest a szaúdi költségvetés olyan, mint a templom egere.
  • tom_pika #3
    Negyed magyarországnyi terület? Elég nagy város... ahhoz képest a 10 légitaxi nem olyan nagy durranás...
  • Macropus Rufus #2
    26500km2
  • Myers #1
    26500 m2? Az kb. 5 focipályányi. :) Ez lenne az óriási település? km2-nek meg túl sok lenne még szaudi pénzek mellett is.