Berta Sándor

Drónok mérhetik fel a sebesültek állapotát

Az első mentőegységek feladatait átvehetik a robotrepülőgépek.

Napjainkban az árvizek, a robbanások vagy a balesetek helyszínére kiérkező első mentőegységek feladata a sebesültek állapotának a felmérése. Ezt a tevékenységet a közeljövőben már a pilóta nélküli légi járművek végezhetik el - legalábbis ez a célja a FALKE (Sólyom) nevű projektnek. Az elképzelés lényege, hogy a drónok a levegőből felmérhetik a helyzetet, megmérhetik a sebesültek legfontosabb egészségi értékeit - például a pulzusszámukat - és ezeket az információkat átadhatják a mentőcsapatoknak, ezáltal megkönnyíthetik és felgyorsíthatják az ellátást.

A programban a Bochumi Ruhr Egyetem kutatócsoportja nagy felbontású radarszenzorokat alkalmazott, hogy a betegek testvibrációja alapján rekonstruálni tudja az egyes személyek szívveréseit és légzését. A tudósok rámutattak, hogy egy baleset után az a legfontosabb kérdés, hogy hány ember sérült meg súlyosan, hiszen a mentők csak ezután kezdhetik el a munkájukat, hogy kategorizálni tudták az ellátandó személyeket. A téves diagnózisoknak ugyanakkor halálos következményeik lehetnek. Ezért is lehet hasznos a FALKE, amely a fedélzeti érzékelőkkel pontos képet alkothat a páciensek állapotáról.

Egy hagyományos kamera segíthet például az elszíneződések és a mozgások észlelésében, míg az infravörös képalkotás a hőmérséklet-különbségeket mutathatja ki. Az információkat egy külön algoritmus elemzi ki. Végül egy térképen külön színekkel jelölik meg az összes sérült személyt, így láthatóvá válik nem csupán a helyzetük, de az állapotuk is. A FALKE rendszert a Bochumi Ruhr Egyetem, a Docs in Clouds GmbH, a flyXdrive GmbH, az IMST GmbH és az Aacheni Rajnai-Vesztfáliai Műszaki Főiskola közösen fejlesztette ki. A projektet a német oktatási és kutatási minisztérium 2,3 millió euróval támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Nehogy már helikopterrel keressenek valakit, aki lerepült a motorról! :-D
  • caprine #1
    Ja persze vérnyomást meg véroxigén szintet mérnek 10 méter magasságból. És ezt el is kéne hinni? A vérnyomás egy balesetet szenvedett személynél a shok miatt nem mérvadó.

    1 esetben lehet jó a dolog, amikor nagy sebességű ütközés történik, és valaki lerepül az útról (motorosok) és mondjuk a buzatáblában senki se látja. Erre most helikoptereket használnak, itt látom értelmét.