Berta Sándor

Levadászott egy drónt egy krokodil

Az esetre egy dokumentumfilm forgatása közben került sor.

Az ABC számolt be arról, hogy a Crocodile Territory című dokumentumfilm készítése során egy krokodil megtámadta és lehúzta a vízbe a forgatócsoport által a felvételek rögzítésére alkalmazott robotrepülőgépet. Az esetre az Északi területek fővárosának, Darwinnak a közelében került sor.

A filmet azért kezdték el forgatni, mert az Északi területen ötven éve van hatályban az ősi hüllők vadászatának tilalma. Dane Hirst, az ABC News operatőre azt nyilatkozta, hogy a pilóta nélküli légi járművet egy a Crocodylus Parkban lévő kis lagúna fölé irányította és már akkor észrevette, hogy mindegyik ott tartózkodó hüllő rendkívül ideges volt. De az egyik állat pont azért tűnt fel neki, mert rendkívül nyugodtan szemlélte az eseményeket és folyamatosan a drónt tanulmányozta. Hirst hagyta, hogy a robotrepülőgép a levegőbe emelkedjen és a hüllő fölé irányította azt azért, hogy néhány jó felvételt készítsen arról. Amikor azonban felpillantott, akkor észrevette, hogy a krokodil kiemelkedett a vízből, az állkapcsa összezárult a pilóta nélküli légi jármű testén, majd levonszolta azt a mélybe. Később derült csak ki, hogy a drón és a vezérlőegység között megszakadt a kapcsolat. A képsorok megtekinthetők az ABC oldalán.

A filmesek eleinte azt hitték, hogy a robotrepülőgép a hüllő gyomrába vagy a lagúna aljára került, de két héttel később megtalálták a parton. A járművet nem lehetett megjavítani, de a felvételeket sikerült megmenteni.

Nem ez volt az első ilyen eset. Tavaly augusztusban elveszítette az egyik drónját a Nagy Tavak Környezetvédelmi és Energiaügyi Hivatal (EGLE). Egy tengeri sas ugyanis a Michigan-tó felett megtámadta a robotrepülőgépet, majd a tóba süllyesztette azt. A támadás okával kapcsolatban a két legvalószínűbb elképzelés a territórium megsértése volt, illetve az, hogy a sas ehetőnek gondolta a pilóta nélküli légi járművet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!