• Vanek úr
    #13
    Úgy tűnik, sokan vannak, akik félreértik az egészet. Egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy az USA sem az ujgurok miatt teszi, amit tesz (a 'külső' indokok keresésében, kitalálásában mindig is jók voltak); másrészt a kínai gyárak sem jófejségből tartják alacsonyan az árakat. És ez a kettő össze is függ. Az 'usákok' már rájöttek, hogy ha az megy tovább, ami megy, és úgy, ahogy megy, akkor Kína mindenben át fogja venni a vezetést. És ha már ott termelnek majd szinte mindent (a többi földrészen meg a vállalatok nagyobb része csődbe megy), akkor majd lehet nekik árat emelni - és akkor már nem lehet majd ellene tenni szinte semmit (ezzel reagálva barret #3 hozzászólására, hiszen nem attól fog Kína önellátó lenni, hogy basztatják őket, hanem attól, ha mindent átengednek nekik (mert nekik eredetileg is ez volt a tervük) - így ha minél előbb leválnak róluk az amcsik, annál életképesebb lehet a gazdaságuk (meg nekünk is, ha mi is lekapcsolódunk róluk); viszont lehet, hogy már most is késő, és az ázsiaiakat már nem lehet megállítani). Ezeket figyelembe véve, és a helyi cégeket is védve lépnek korlátozó intézkedéssekkel. A Huawei-t sikerült is megfojtaniuk (hiszen már az ő kezükben volt a mobiltelefonok piacának legnagyobb része, aztán pár év alatt szinte teljesen el is tűntek), most jönnek a többiek, akik hasonlóan erősen hódítják az amerikai piacokat, és miattuk amerikai gyárak zárnak be (ezáltal amerikai dolgozók lesznek munkanélküliek, a GDP is esik, ....).
    Vagyis ellentmondva end3 #2 posztjának: nem másfél milliárd ember ellen mennek hatalmi vágyból, hanem 300-400 millió amerikai érdekében a gazdaságuk miatt. Persze, mint említettem, a tálalás nem szerencsés (átlátni rajta, mint a régi mémben, amiben az volt írva, hogy '710' okot tudtak felhozni a háborúra - és ha '710'-et megfordítod, akkor kijön az 'OIL' szó), de a népüknek ez is elég, a világ többi része meg oldja meg a saját problémáját.

    Vagyis lehet, hogy az USA gonosz, de Kína sem barát (sőt!). Nekünk valahol a kettő között, a saját érdekeinket védve kellene elhelyezkedni, amiben nem az van, hogy bármelyik nagyhatalomnak nyaljuk a seggét, és segítünk nekik még több pénzt szerezni (Hofi mondta annó, hogy "A magyar ember ilyen. Nem találja a helyét, ha nem szaros a szája.").