Gyurkity Péter

Hazaindult a mintát begyűjtő NASA-szonda

Búcsút intettek az évek óta megfigyelt aszteroidának, a visszatérés után jöhet a minta vizsgálata.

Tavaly októberben mi is beszámoltunk arról, hogy az amerikai OSIRIS-Rex űrszonda leszállt a számára kijelölt aszteroida felszínére, hogy ezt követően begyűjtse a szakemberek által olyannyira áhított helyszíni mintát. Erre akkor szintén sor került, most pedig elindult a visszatérés hosszú folyamata.

A NASA hivatalos közleményében olvashatunk arról, hogy a nagyjából 5 éven át tartó utazás és megfigyelést követően most a hazatérésen van a sor, hiszen a szonda a Bennu közelében végrehajtott utolsó átrepülése után az ehhez szükséges pályára állt, a 7 percen át tartó gyorsítás során sebességét nagyjából 1000 km/h-ra növelte, így megindulhatott a várhatóan 2,5 évig tartó újabb utazás, amelynek végén már a Földön várják majd a begyűjtött mintákat, pontosabban az azokat tartalmazó kapszulát. Azt pontosan még nem tudjuk, hogy a mintákból mennyit sikerült eltárolni, ennek súlyát előzetesen kicsit 1 kg alá becsülték, azóta azonban még tovább csökkent a szám, bár konkrét választ csak akkor kapunk majd az ezzel kapcsolatos kérdésekre, amikor a kapszulát a Földön veszik majd szemügyre.

A hazatérés nem egyenes pályán történik, a szonda ezalatt kétszer is megkerüli majd a Napot, több mint 2 milliárd km-es távot téve ezzel meg. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Bennu mintegy 300 millió km-re tartózkodik a Földtől, viszont a most begyűjtött minták tanulmányozásával a szakemberek fontos részleteket deríthetnek ki, egyrészt a Naprendszer kialakulására vonatkozóan, másrészt pedig a Földhöz közel elsuhanó, esetleg azt közvetlenül célba vevő aszteroidákra való megfelelő reagálással kapcsolatban. A mostani küldetéssel az Apollo-program óta a legnagyobb, legjelentősebb mintaszállítást valósítják meg, bár a japán kollégáknak ez időközben már kétszer is sikerült, jóval kisebb mennyiségben – lásd a Hayabusha-küldetéseket.

A tervek szerint a kapszula 2023. szeptember 24-én érkezik meg, a tárolásra szánt épületet most építik fel, erre nyilván még bőven van idő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!