Gyurkity Péter

Félúton jár a New Horizons

Tavaly lezárult az adatok visszaküldése, most hosszú hibernáció jön a Kuiper-öv elérése előtt.

A New Horizons számos értékes fotót és egyéb adatot küldött vissza a Plútóval és annak holdjaival kapcsolatban, miután sor került a várva-várt átrepülésre. Hónapokon keresztül volt miről beszámolni, itt több komoly meglepetést is okoztak a megkapott adatok, most azonban a NASA már a következő célpont elérésére vár – a szonda éppen félúton jár.

Az ügynökség közleményéből kiderül, hogy a New Horizons április 3-án elérte a táv felét, legalábbis ami a Plútó és a Kuiper-övben található 2014 MU69 közötti fizikai távolságot illeti. Ekkor már 782,45 millió kilométerrel jártunk a Plútón túl, mivel azonban a Nap hatása miatt a szonda némileg veszít sebességéből, az út megtételéhez szükséges időtartam felét csak április 7-én értük el. A soron következő célpont, az MU69, megközelítését 2019 első napjára vetítik előre, ekkor pedig sor kerül az eddigi legtávolabbi égitest közvetlen megfigyelésére.


Most egy viszonylag hosszú, 157 napig tartó hibernációs időszak következik, ami a 2014 decembere óta tartó aktív periódust követi a sorban. A New Horizons valóban hosszú ideig és megbízható módon dolgozott, 16 hónapon keresztül sugározva vissza az átrepülés során rögzített adatokat, valamint távolról megfigyelve a Kuiper-öv egyes objektumait – ez utóbbi már jelezte, hogy a következő célpont került a fókuszba. A NASA csapata szeretne további két tucat hasonló objektumot megfigyelni a távolból a hibernációt és az újabb átrepülést követően, ezzel egy időben pedig a régióban található por és a töltött részecskék is kiemelt figyelemben részesülnek majd.

A szonda minden műszere kifogástalanul működik, bár az 5,7 milliárd kilométeres távolság miatt a visszaküldött rádiójelek 5 óra és 20 perc alatt érnek csak el hozzánk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Candi #1
    Hajrá!