Gyurkity Péter

Átrepült a New Horizons a távoli célponton

A New Horizons visszaküldte az első felvételeket és mérési adatokat.

December utolsó napjaiban előre jeleztük, hogy következik a NASA szondájának újabb átrepülése, amely egyben rekordot jelent, hiszen ezzel a legtávolabbi ilyen célpontot figyelhetik meg egészen közelről. Most be is futott az első felvétel, amelyet további adatok kísértek, így néhány kérdésre is azonnal választ kaptunk – miközben egy másik szonda a szintén távoli Bennu körül állt pályára.

Az új év első fontosabb eseménye tehát a közeli átrepülés volt, amelyre rögtön az év első napján került sor. A New Horizons több, mint 6 milliárd kilométeres távolságból jelentkezett be, közvetlenül azután, hogy nagyjából 3500 kilométerre az Ultima Thule névre keresztelt objektumtól rögzítette a felvételt és a főbb méréseket. Ezekből kiderült, hogy egy tekebábura hasonlító kődarabról van szó, amelynek forgási tengelye korábban valóban a szonda felé nézett, ezért nem észleltek a kutatók jelentős periodikus eltéréseket a fényességben. A méret nagyjából 32x16 km, a pontos forgási időt még nem ismerjük, a lényeg azonban itt az átrepülés, valamint az ezt követő bejelentkezés volt, amely egyben azt is megerősítette, hogy megteltek adatokkal a belső tárolók, így lesz mit kielemezni a későbbiekben.

A szondáért felelős csapat kiemelte, hogy hatalmas eredményt sikerült elérni, tekintettel arra, hogy a New Horizons még 2006-ban indult hosszú útjára, és 3 évvel ezelőtt érkezett meg a Plútóhoz, amelyről számos érdekes és egyben meglepő adatokat szolgáltatott. A sorrendben második célpont már a Kuiper-öv tagja, ez legalább ilyen érdekesnek ígérkezik a szakemberek számára, az adatok letöltése (amely több GB-ot jelent) azonban 20 hónapig (vagyis jövő év szeptemberéig) tart majd, tehát ezeket kisebb részletekben, periodikusan közzétett adagokban kapjuk majd meg, az elemzést követően pedig némi késéssel ismerhetjük meg a fontosabb következtetéseket.

A NASA másik szondája, az Osiris-REX, eközben pályára állt a szintén meglehetősen távoli Bennu aszteroida körül, így itt is hamarosan érkeznek majd a fontosabb adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!