Gyurkity Péter

Elindult a NASA első cubesat-küldetése

Ezt pedig az újonc Rocket Labs biztosította, sorrendben harmadik fellövésével.

Alig pár hete számoltunk be arról, hogy az amerikai és új-zélandi gyökerekkel rendelkező Rocket Labs sikerrel kerített sort második próbálkozására, ezt követően pedig már ambiciózus célokat is megfogalmaztak a jövővel kapcsolatban. Most a harmadik küldetést hajtották végre, a NASA számára nyitva meg egy új területet.

A Mars Insight kapcsán már megemlítettük, hogy a küldetésben cubesat-műholdak is részt vettek, amelyek több fotóval egészítették ki a beérkező adatokat. A NASA azonban most először indított útnak kifejezetten ilyen műholdak alkalmazására szolgáló expedíciót, ezt pedig a területen újoncnak számító magáncég biztosította számukra, jelentős mértékben lejjebb szorítva a költségeket. A hivatalos bejelentést a mára megszokottá vált élő közvetítés előzte meg, ebbe a beágyazott videó révén most mi is betekinthetünk, a cég illetékesei pedig leszögezték, hogy ez volt idén a harmadik és egyben utolsó próbálkozás, amelyet 2019 elején gyorsan követ majd az újabb fellövés.


Az ElaNa-19 (Educational Launch of Nanosatellites) névre keresztelt küldetés az Electron rakéta segítségével indult el, itt 56 perccel később mind a 13 műholdat pályára állították, a kísérlet során semmilyen akadályt nem tapasztaltak. Az amerikai hivatal által a Venture Class Launch Services (VCLS) program keretében meghirdetett együttműködés révén esetükben most először indított útnak egy ilyen magáncég nanoműholdakat, a cég pedig a maga részéről igyekszik minél szabadabb kezet biztosítani az eszközök tulajdonosainak maga a küldetés és az üzemeltetés során. A NASA tudományos és technológiai célokat tűzött ki az eszközök számára, itt a demonstráció lesz a legfontosabb szempont, ezt pedig nyilván több hasonló küldetés követi majd a sorban.

A Rocket Labs további sorsáról igyekszünk majd beszámolni, itt remélhetőleg számos további sikeres fellövésre kerítenek sort 2019-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!