Gyurkity Péter

Leszálltak a japán miniszondák az aszteroidán

A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne.

Augusztus közepén még a Ryugu névre keresztelt aszteroidáról készült képek beérkezéséről számoltunk be, mely júniusban jutott el a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryuguig 3,5 éven át tartó utazás után. Most a japán űrűgynökség közzétette azon felvételeket, amelyek a két miniszonda landolása közben készültek. A Hajabusa-2 mintegy 60 méteres magasságba ereszkedett a Ryugu fölé, hogy kiengedje a robotokat. A manőver sikeres volt, így megindulhat a helyszíni megfigyelés.

A JAXA részletes közleményben adta hírül, hogy a Hayabusa-2 által hordozott MINERVA-II1 (MIcro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid, the second generation) minirobotok sikerrel landoltak az aszteroida felszínén, miután azok leváltak hordozójukról. A küldetés aktuális státuszát a hivatalos oldalon követhetjük figyelemmel, ennél azonban a laikus közönség számára nyilván jóval érdekesebb, hogy megjelentek az első fotók, amelyek már a landolást, illetve annak körülményeit mutatják meg nekünk, némileg homályosan, hiszen a páros egyik tagja éppen mozgásban volt, amikor a felvételeket elkészítette. A képeken azért kivehető a szonda, valamint a napfény visszaverődése, emellett pedig maga a Ryugu is megjelenik azokon.


A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne, mely a kutatók várakozásához képest is sokkal durvább. A robotok egy motorral hajtott belső tömeggel rendelkeznek, amely rotáló mozgásával erőt generál a roverek előrehaladásához. Mindkét robot munkába állt az aszteroidán. Feladatuk, hogy megmérjék a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

A szombaton végrehajtott landolás egyben a technológia életképességét is visszaigazolta, hiszen a Ryugu rendkívül gyenge gravitációja a mozgás tekintetében is komoly akadályokat jelent. A felszínen mozgó 1 kilós eszközök nem gurulhatnak a hold- és marsjárók mintájára, hiszen ebben az esetben egyszerűen lebegni kezdenének, egyre távolabb kerülve az aszteroidától. A japán mérnökök ehelyett a kisebb ugrások sorozata mellett döntöttek, amely a jelek szerint bejött, hiszen a minirobotok szöcskék módjára pattognak ide-oda. Maga a felvétel is egy ilyen ugrás közben készült, ami magyarázza annak homályosságát.


A 30-szor 20 centiméteres Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) leszállóegység landolását október elejére tervezik. Ezt követően legalább 16 órán át pattogva fog közlekedni az aszteroida felszínén, hogy több helyszínen tudjon méréseket végezni. A tervek szerint maga a Hajabusa-2 is le fog szállni három alkalommal az aszteroidára, hogy mintákat gyűjtsön. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabuza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt. A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felejts_el #5
    " nem gurulhatnak a hold- és marsjárók mintájára, hiszen ebben az esetben egyszerűen lebegni kezdenének, egyre távolabb kerülve az aszteroidától"

    Lehet, hogy bennem van a hiba, de hogy a fenébe lebeghetne már attól, hogy gyök kettővel gurul(?!), de persze a pattogás az ok, az úgy odaszögezi a talajhoz, mint a pinty...
  • overseer-7 #4
    Ez az ugráló szonda egy igazi újítás.. az aszteroidák esetében.

    közel 0 gravitáció esetében a keréknek nincs túl sok haszna.

    Viszont kis ugráló robot jól tud haladni.. az a veszélye, hogy ha túl nagyot ugrik.. kiugorhat a világűrbe is.

    kis 0.5 - 2 méteres ugrásokkal haladhat előre.. minden akadályt átugorhat.. minden lyukból kiugorhat.
  • xyl #3
    Kis túlzással olyan, mint egy rezgő mobil...
  • TokraFan #2
    Hol a sok idióta ezós troll, akik szerint ez is csak egy világméretű összeesküvés, ahogyan szerintük a Holdra szállás is...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.29. 00:38:40
  • quatlander #1
    Lőhetne olyan képet is amikor nem ugrik, nem mozog. :D