Berta Sándor

Az Európai Bizottsághoz fordult a Fortnite fejlesztője

Az Apple szolgáltatásaival kapcsolatban már zajlik két vizsgálat.

Az Epic Games kartellügyi keresetet nyújtott be az Apple ellen az Európai Bizottsághoz. Tim Sweeney, a cég vezetője kiemelte, hogy ebben az ügyben a mobilplatformok jövőjéről van szó és nem fogják tétlenül végignézni, ahogy a kaliforniai konszern kihasználja a platformdominanciáját annak meghatározására, hogy miként kell kinézniük a digitális térben az egységes piaci feltételeknek. Az Apple a hírre úgy reagált, hogy az Epic Games egyike az App Store legsikeresebb fejlesztőinek és tisztességtelenül viselkedett.

A vita hátterében az áll, hogy az Apple minden a programboltjában keletkező bevétel 30 százalékára igényt tart. Az iPhone és az iPad készülékeken is csak az alkalmazásbolt használható. Amennyiben a szoftverkészítők vagy a digitális szolgáltatásokat nyújtók értékesíteni akarják a rendszerben a termékeiket, akkor ahhoz a társaság fizetési rendszerét kell használniuk és meg kell fizetniük a vonatkozó díjakat.

Az Epic Games azzal érvelt e gyakorlat ellen, hogy a hozott szabályokkal az Apple akadályozza a szabad versenyt, egyúttal nem csupán megkárosítja, hanem teljesen el is lehetetleníti a programfejlesztőket és a fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat, ezáltal pedig megsérti az európai uniós piaci versenyjogot.

Ahogy Ashwin van Rooijen, a Clifford Chance Ügyvédi Iroda jogásza és egyben az Epic Games ügyvédje megfogalmazta: az Apple az iOS-eszközök ajtónállója és dönti el, hogy melyik fejlesztői telepítheti fel az alkalmazásait ezekre a készülékekre és melyik nem. A vállalat ráadásul a szoftvereken belüli vásárlások területén is monopolhelyzetben van. A Mac számítógépeken működő App Store rendszerében ugyanakkor az Epic Games a saját fizetési rendszerét alkalmazhatja.

Az Apple korábban már tett engedményeket - többek között az Epic Games nyomására, így azoknak a piaci szereplőknek, amelyeknek a mobil App Store rendszerében keletkező éves bevételük kevesebb, mint egymillió dollár, csupán a befolyó összeg 15 és nem 30 százalékát kell fizetniük.

Az iPhone és iPad készülékeken lévő jelenlegi Epic-blokkolás előtt a cégnek több mint 116 millió regisztrált Fortnite-felhasználója volt, a naponta aktív játékosok száma azóta több mint 60 százalékkal csökkent.

Tavaly júniusban az Európai Bizottság jelezte, hogy vizsgálati eljárásokat indított az Apple App Store és az Apple Pay ügyében. Majd több cég is jelentkezett, amelyek kifogásolták az Apple által alkalmazott gyakorlatot. Köztük volt a Basecamp, az Epic Games; a Tinder, az OKCupid és a Match.com mögött lévő Match Group, illetve a Spotify. Az Apple később visszahívta a macOS platformról a Fortnite: Save the World játékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #40
    Nem kell apple terméket vásárolnia aztán minden probléma meg is van oldva! Nem is vettem ilyet még soha, és nem is fogok nagy valószínűséggel!
  • M2 #39
    Ezt el is felejtheted, hogy az USA majd szétszed globális amerikai nagyvállalatokat. Ez naivitás level 2000.
    Az EU-t meg a kiszabható milliárd eurós bírságok érdeklik, mert abból vannak szép bevételek, lehet elszórni fejlesztési pénzekre a haveroknak.
  • asgh #38
    "de nekem az a sejtésem, hogy nem fogja Biden megsimogatni a big tech fejét"

    Mivel Trump elhalgattatásával igen nagy szívességet tett a big tech a Biden kormányzatnak és általában az USA establishmentnek, kétlem hogy bármi lényeges történne. Na nem hálából, mert olyan a politikában ugyebár nincs, hanem mert bebizonyosodott, hogy kinek a kezében is van igazából a gyeplő. Ha ugyanis Trumpot le lehetett kussoltatni órákon belül, akkor mást is.

    Majd eljátsszák, hogy Biden benyújtja a javaslatot, a republikánusok és pár renegát demokrata meg majd jól leszavazza, így Biden elkerüli az arcvesztést, de mégsem történik érdemben semmi. Túl sok forog kockán és alkotmányosan is túl sikamlós a terep ahhoz, hogy bárki a gyakorlatban is értékelhető lépéseket tegyen.

    Csak egy példa: a trumpisták létrehoztak egy saját twitter szerű alkalmazást, hogy a vezérük szavát hallgassák, amit aztán jól kitiltottak minden épkézláb platformról. Ha most törvényben kötelezik az Apple-t és a Google-t hogy engedjenek bárkinek bármit telepíteni, akkor ezek a tiltások fabatkát sem érnek. Márpedig ha az anti-establishment mozgalmak kikerülnek a jól kontrollálható online szolgáltatásokból és saját buborékokat hoznak létre, azzal az USA establishment kezéből kicsúszik az irányítás.
    Szerinted reális, hogy majd pont egy kínai többségi tulajdonban lévő játékfejlesztő kedvéért kockáztassanak?
  • asgh #37
    "Leirta az USA torvenyhozas.", "amirol egyertelmuen kimondta a torvenyhozas, hogy monopolium es annak helyzetevel visszaele"

    Nem mondta ki a törvényhozás, hanem benyújtottak egy törvényjavaslatot, amit eddig még meg sem tárgyaltak.

    "Sot a regi olajmagnasok es vasuttarsasagok peldajat emlitettek meg, amiket utana teljesen jogosan megszuntettek."

    A javaslatot benyújtó képviselők említették és nem a törvényhozás.

    "Nem fogja az Apple se elkerulni hala istennek ezt a sorsot."

    Majd meglátjuk, addig viszont felesleges olyasmiről hadoválni, hogy jogokat sért, amíg se törvény, se bírósági határozat nincs.
  • bdzsana #36
    Hát ezt egyikőnk sem tudja előre, de nekem az a sejtésem, hogy nem fogja Biden megsimogatni a big tech fejét. Talán az egyetlen ügy amiben Trump és Biden is egyetértett, de Biden jóval aggresszívabb a témában, ráadásul látványosan olyan emberekkel tölti fel a csapatát, akik egy ilyen harcban nagyon hasznosak.
    Az EU más tészta, bár most ők is sokkal agresszívabban és határozottabban beszélnek a témáról, de mindenki tudja, hogy egy töketlen társaság. Arról beszéltek, hogy 2020. Decemberre mindenképp meghozzák a döntést és már Február vége van.
    Oké pandémia és gazdasági válság közepén vagyunk, de akkor is egy pancser gyülekezet.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.02.22. 12:42:27
  • UUUU #35
    Leirta az USA torvenyhozas.

    Amazon, Apple, Facebook and Google had exercised and abused their monopoly power and called for the most sweeping changes to antitrust laws in half a century.

    In a 449-page report that was presented by the House Judiciary Committee’s Democratic leadership, lawmakers said the four companies had turned from “scrappy” start-ups into “the kinds of monopolies we last saw in the era of oil barons and railroad tycoons.” The lawmakers said the companies had abused their dominant positions, setting and often dictating prices and rules for commerce, search, advertising, social networking and publishing.

    Persze ez csak szerinted demokrata formedveny. Meg szerencse, hogy nem te dontesz ez ugyben es vegre helyre fog allni a rend es a kicsit tisztabb agazati versenyhelyzet es nem maga az Apple fogja diktalni a szabalyokat, amirol egyertelmuen kimondta a torvenyhozas, hogy monopolium es annak helyzetevel visszaeles. Sot a regi olajmagnasok es vasuttarsasagok peldajat emlitettek meg, amiket utana teljesen jogosan megszuntettek..Nem fogja az Apple se elkerulni hala istennek ezt a sorsot.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2021.02.22. 12:08:55
  • asgh #34
    Sorold már fel légyszi melyik jogokat?
  • asgh #33
    "Tehát jogállamban az a törvények évezredek óta változatlanok? Nem, folyamatosan változnak."

    Egyrészt a jelenlegi törvények alapján lehet csak megítélni, hogy a konkrét kérdésben az Epic vádjai megállnak-e.
    Másrészt itt még csak nem is törvényekről, hanem alapvető jogalkotási elvekről beszélünk.
    Szvsz egyetlen jogállam törvényhozása se fogja elrendelni, hogy egy céget a versenytársai törvényi erővel a sikeres üzleti modellje megváltoztatására kényszerítsenek csak azért, hogy számukra kedvezőbb piaci környezetet alakíthassanak ki.

    " 2 platfrom van és bár ez a hagyományos értelemben nem monopólium de nagyon nem nevezném versenynek sem ami folyik közöttük."

    Elmondom, törvényi erővel még akkor se nagyon tehetnének semmit, ha a monopólium megállapítható lenne, mert önmagában a monopólium nem törvényellenes. A monopol helyzettel való visszaélés az, amit a gazdasági szabályozók vizsgálhatnak, de azt is csak az alkotmányosság határáig. Ha viszont maga a monopol helyzet vádja sem áll meg, akkor eleve nincs miről beszélni.
    Arról meg már volt szó, hogy attól, mert az Epic-nek az áll érdekében, hogy az iOS-re mint egy önálló piacra hivatkozzon, attól még nem lesz az.
    Piaci versenyről beszélni csak termékek között van értelme és nem rendszer összetevők között, mert az összetevő by definition része a terméknek és ha a termék önmagában nincs monopol helyzetben, akkor értelem szerűen a rendszerösszetevője sem lehet.
    Azaz ha az iPhone (ez ugyebár a termék) részesedése az okostelefon piacon 25%, ami elég távol áll a monopol helyzettől, akkor értelem szerűen az iPhone-on futó Appstore se lehet monopol helyzetben.

    "És ezt te pozitívnak éled meg? Szerinted ez jó hatással volt a versenyre és a gazdaságra?"

    Teljesen mindegy, hogy én hogyan élem meg. Az operációs rendszerek példája azt bizonyítja, hogy ha a piacgazdaság alapvető működése biztosított, akkor senki sem ülhet a babérjain, mert az innovációnak köszönhetően könnyen lehetnek a mai utolsók a holnapi elsők.
    A történelem során kialakult a kapitalista gazdaság, ami a különböző szellemi irányzatok alkotta gazdasági formák közül valahogy mindig hatékonyabbnak bizonyult a többinél. Ennek a gazdasági formának vannak alapszabályai, amelyek közül az egyik a hozam/kockázat összekapcsolása: nagy kockázatra nagy hozam várható és fordítva.
    Ha ezt az alapelvet egy államban felrúgják, akkor senki se fog nagy kockázatot vállalni, ami idővel versenyhátrányba hozza az adott állam gazdaságát, ezt pedig kevés törvényhozás szeretné kockáztatni.
  • UUUU #32
    Persze persze, hirtelen mindenki osszeeskudott a szegeny Apple ellen. Jah nem...
    Szimplan a gyakorlata nem kicsit serti jogokat.
  • asgh #31
    Ez a törvényjavaslat szimpla nyomásgyakorlás volt a demokraták részéről, hogy a nagy tech cégek tudják hol a helyük a választási kampányban. Azok meg is értették az üzenetet és lekapcsolták Trumpot és a trumpista fórumokat, ahogy kell.
    Egy ilyen politikai gesztus után valószínűtlen, hogy az USA establishment nekimenne a tech cégeknek, max. olyan mértékben, ahogy a fegyverlobbi ellen szoktak fellépni (semennyire).
    Az EU meg eleve egy komolytalan intézmény. Ha a javaslat átmegy az EP-n és nem szabotálják el a lobbisták, akkor megakad a Bizottságon, ha ott sem, akkor a Tanácsban herélik ki az országok miniszterei. Majd lesz belőle egy senkire se kötelező általános ajánlás, amit senki se vesz komolyan, ahogyan az az EU-ban a fajsúlyos kérdésekben történni szokott.

    Amúgy ha már törvény, a perben eljáró bíró az előzetes meghallgatáson pont azokat az érveket hozta fel, mint amiket felsoroltam: a "piac" fogalmát nem lehet önkényesen ráhúzni valamire csak azért, mert egy másik cég üzleti gyakorlata számodra kedvezőtlen, és a játékkonzolokat hozta fel példának, hogy a zárt ökoszisztéma önmagában még nem jelent piackorlátozó üzleti modellt.