• asgh
    #33
    "Tehát jogállamban az a törvények évezredek óta változatlanok? Nem, folyamatosan változnak."

    Egyrészt a jelenlegi törvények alapján lehet csak megítélni, hogy a konkrét kérdésben az Epic vádjai megállnak-e.
    Másrészt itt még csak nem is törvényekről, hanem alapvető jogalkotási elvekről beszélünk.
    Szvsz egyetlen jogállam törvényhozása se fogja elrendelni, hogy egy céget a versenytársai törvényi erővel a sikeres üzleti modellje megváltoztatására kényszerítsenek csak azért, hogy számukra kedvezőbb piaci környezetet alakíthassanak ki.

    " 2 platfrom van és bár ez a hagyományos értelemben nem monopólium de nagyon nem nevezném versenynek sem ami folyik közöttük."

    Elmondom, törvényi erővel még akkor se nagyon tehetnének semmit, ha a monopólium megállapítható lenne, mert önmagában a monopólium nem törvényellenes. A monopol helyzettel való visszaélés az, amit a gazdasági szabályozók vizsgálhatnak, de azt is csak az alkotmányosság határáig. Ha viszont maga a monopol helyzet vádja sem áll meg, akkor eleve nincs miről beszélni.
    Arról meg már volt szó, hogy attól, mert az Epic-nek az áll érdekében, hogy az iOS-re mint egy önálló piacra hivatkozzon, attól még nem lesz az.
    Piaci versenyről beszélni csak termékek között van értelme és nem rendszer összetevők között, mert az összetevő by definition része a terméknek és ha a termék önmagában nincs monopol helyzetben, akkor értelem szerűen a rendszerösszetevője sem lehet.
    Azaz ha az iPhone (ez ugyebár a termék) részesedése az okostelefon piacon 25%, ami elég távol áll a monopol helyzettől, akkor értelem szerűen az iPhone-on futó Appstore se lehet monopol helyzetben.

    "És ezt te pozitívnak éled meg? Szerinted ez jó hatással volt a versenyre és a gazdaságra?"

    Teljesen mindegy, hogy én hogyan élem meg. Az operációs rendszerek példája azt bizonyítja, hogy ha a piacgazdaság alapvető működése biztosított, akkor senki sem ülhet a babérjain, mert az innovációnak köszönhetően könnyen lehetnek a mai utolsók a holnapi elsők.
    A történelem során kialakult a kapitalista gazdaság, ami a különböző szellemi irányzatok alkotta gazdasági formák közül valahogy mindig hatékonyabbnak bizonyult a többinél. Ennek a gazdasági formának vannak alapszabályai, amelyek közül az egyik a hozam/kockázat összekapcsolása: nagy kockázatra nagy hozam várható és fordítva.
    Ha ezt az alapelvet egy államban felrúgják, akkor senki se fog nagy kockázatot vállalni, ami idővel versenyhátrányba hozza az adott állam gazdaságát, ezt pedig kevés törvényhozás szeretné kockáztatni.