Gyurkity Péter

Laptophiány korlátozza a távoktatást

Az amerikai példa tanulságos, a vírus elhúzódó hatása az oktatásra is hátrányos.

A globális pandémia még egyáltalán nem csengett le, a várakozásokkal ellentétben egy meglehetősen vegyes helyzettel állunk szemben, hiszen Kína már gyakorlatilag újranyitott, az USA viszont továbbra is aggodalomra okot adó számokat generál. Európa valahol a két végpont között lebeg, az amerikai példa azonban jól mutatja, hogy milyen kihívásokkal kell még megbirkóznunk a fejlett régiókban.

Itthon tulajdonképpen az iskolákra (azok vezetőire) bízzák a nyitást, a tanév és az oktatás hagyományos formájának megkezdését, a távoktatás tehát egyelőre kisebb szerepet játszik majd életünkben. Eközben az Egyesült Államokban jóval nagyobb hangsúlyt helyeznek ez utóbbira, hiszen számos államban nem merik tömegesen iskolába küldeni a fiatalokat. Ezzel kapcsolatban készült el most egy friss jelentés, amely szerint a tengerentúlon számos tankerületben jelent komoly korlátozó tényezőt a laptopok hiánya, hiszen nem minden tanulóra jut majd egy-egy készülék, így a virtuális oktatás semmiképpen nem lesz majd zökkenőmentes (és akkor még nem beszéltünk a hatékonyságról, amely nyilván szintén alacsonyabb lesz).

Több, az amerikai piacon jelentős befolyással rendelkező laptopgyártó, így például a Dell, a HP és a Lenovo, már eljuttatták saját jelentésüket az illetékeseknek, a végleges szám pedig 5 millió körül van, ennyi készülék hiányzik tehát a területről. A problémák eredetileg még áprilisban kezdődtek, amikor a COVID-19 terjedése komoly mértékben károsította a beszállítói csatornákat, azok épségét, a csúszások miatt pedig most még inkább kellemetlen helyzet alakult ki, hiszen a távoktatás kapcsán jelentkező nagyobb igényeket nem tudják kielégíteni. Ezt tovább fokozza a bizonyos kínai cégek ellen életbe léptetett szankciók sokasága, több állam laptopok ezreire vár, ezek várható beérkezési idejéről az esetek egy részében fogalmuk sincs, ez pedig egyáltalán nem jó előjel.

A tanév kezdete már a nyakunkon van, egyes területeken erre már augusztus végén sort kerítenek, számunkra azonban ennél fontosabb, hogy ezzel a kihívással mi is találkozni fogunk, amennyiben újabb szigorításokra kerül sor a járvány ismételt erősödése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #2
  Ez egy baromság!
  Teli van a piac laptopokkal.
  Mellesleg sokkal jobb az asztali gép.
  Ráadásul most hirtelen mocskosul felvitték az árakat a régi gagyibb kifutott szériás tipusoknak is. Amik kb a negyedét érik meg árban annak amennyiért eladni akarják. teli van pl a media m is gagyi hulladékokkal arany áron.
 • ugh #1
  Kurvara nincs laptophiany csak a gyerekeknek tanulashoz kategorias ara fel lett baszva a masfelszeresere.
  10-14-es emmec-s Celeronos van annyiert vagy tobbert mint amennyiert vettem 2019-ben 15-os skylake i3-ast mvme ssd-vel.