Berta Sándor

A notebook­gyártásra is kihat a koronavírus-járvány

A gyártók mellett azok beszállítói és más partnerei is megsínylik a helyzetet.

Az okostelefonok mellett a laptopok készítése is egyre nehezebbé válhat a Kínából kiindult koronavírus-járvány miatt. A gyártók számára az egészségügyi kockázatokon túl a legnagyobb problémát az jelenti, hogy munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A tajvani notebookgyártók és beszállítók üzemei főleg Kínában találhatók és emiatt különösen súlyosan érinti őket a betegség. Várhatóan csak a teljes gyártási kapacitásuk 50-70 százalékát tudják majd kihasználni, de azt is csak akkor, ha a helyi alkalmazottaik február 10-től, a járvány miatt meghosszabbított újévi szabadság után ismét munkába állhatnak.

A koronavírus első felbukkanási gócpontjának számító Vuhanban lévő létesítményekben a termelés leghamarabb február 14-én kezdődhet el. A laptopgyártók üzemei elsősorban Szucsou és Csungking környékén találhatók, de azt még mindig nem lehet tudni, hogy a kényszerűségből meghosszabbított szabadságról hányan fognak visszatérni a gyárakba.


A szakértők a szabadság további meghosszabbítására számítanak és arra, hogy nehéz negyedévet zárnak majd a gyártók. A karácsony utáni első negyedév eleve kevésbé eredményes szokott lenni a cégek számára, a járvány pedig súlyosbít helyzeten. A gyártás mellett az is gondot okoz, hogy a tervezés és a fejlesztés is gyakorlatilag leállt, így aligha lehet számítani új modellek felbukkanására. Mindenesetre az elemzők többsége pozitív és úgy vélik, hogy a fennakadások csak rövid ideig fognak tartani.

A beszállítóktól az szivárgott ki, hogy a kínai hatóságok azonnal leállítják egy létesítményben a termelést, ha akár csak egyetlen munkatársról is kiderül, hogy fertőzött. A munka csak azután folytatódhat, hogy megtörténtek az egészségügyi intézkedések a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására. A Foxconn több mint 400 000 dolgozót foglalkoztat az üzemeiben, míg a Pegatronnál 200 000 ember dolgozik a gyártósorok mellett. A helyzetet az olyan vállalatok is megérzik, mint az Apple, amelynek már az is komoly problémákat okoz, ha valamelyik helyi beszállítójánál vannak fertőzött dolgozók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!