Berta Sándor

Egyharmadával csökkenhetnek a notebook­eladások

A PC- és a laptopgyártók egyre inkább érzik a koronavírus-járvány hatásait.

A DigiTimes Research adatai alapján az idei esztendő első negyedévében 29-36 százalékkal kevesebb notebookot értékesíthetnek világszerte és a jelenség hátterében nem a visszaeső kereslet, hanem egyértelműen a Wuhan városából kiindult koronavírus-járvány áll.

A gyártók számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy számos üzem kényszerű bezárása miatt a beszállítók a raktáraikban nem rendelkeznek elegendő alkatrésszel és azokat más forrásból sem tudják beszerezni. Ugyan az elmúlt hetekben a legtöbb PC- és laptopgyártó ismét elindította a korábban bezárt létesítményekben a termelést, de egyrészt időbe telik pótolni a kiesett alkatrészmennyiségeket, másrészt márciusra várható a problémák igazi tetőzése.

A raktárakból február végére fogynak el a felhalmozott készletek, a kisebb beszállítók ugyanis még nem kaptak engedélyt a kínai hatóságoktól a termelés újbóli beindítására. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a világ legnagyobb notebookgyártójának számító Quanta Computer nemrég kénytelen volt elindítani az új észak-tajvani üzemében a termelést, ahol megpróbálja felfuttatni a gyártókapacitást azért, hogy le tudja szállítani az amerikai partnerei, elsősorban a Dell és a Hewlett-Packard megrendeléseit. Bár a legtöbb nagyobb gyártónak (Foxconn, Quanta, Pegatron, Wistron) Kínán kívül is vannak létesítményei, de a világszerte eladott laptopok 90 százalékát továbbra is az ázsiai államban készítik.

A helyzetet már az AMD, az Intel és az nVidia is problémásnak látják. Ugyan a chipgyártás nagy mértékű automatizáltsága miatt a termelésük jelenleg még nagyobb korlátozások nélkül zajlik, de ha már nem lesz elegendő processzor és grafikus, illetve más chip a kész készülékekhez, akkor csökkenni fog a kereslet is.

A notebookgyártók számára az egészségügyi kockázatokon túl a legnagyobb problémát az jelenti, hogy munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A tajvani laptopgyártók és -beszállítók üzemei főleg Kínában találhatók és várhatóan csak a teljes gyártási kapacitásuk 50-70 százalékát tudják majd kihasználni, de azt is csak akkor, ha a helyi alkalmazottaik ismét munkába állhatnak. A beszállítóktól az szivárgott ki, hogy a kínai hatóságok azonnal leállítják egy létesítményben a termelést, ha akár csak egyetlen munkatársról is kiderül, hogy fertőzött. A munka csak azután folytatódhat, hogy megtörténtek az egészségügyi intézkedések a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!