Berta Sándor

Tiszta internetet szeretne az amerikai külügy­miniszter

A TikTok csak az első lépés volt, hamarosan újabb kínai alkalmazások ellen léphet fel az USA. Pekingnek természetesen nem tetszik a dolog.

Július elején Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az olyan kínai közösségi szoftvereket, mint a TikTok a hiányzó adatvédelem és -biztonság miatt a tengerentúlon be kellene tiltani. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy amerikai tiltólistára kerül a TikTok. Donald Trump amerikai elnök elárulta, hogy a hétvége során mindenképpen aláírja a teljes tiltásról szóló dekrétumot. Ez most meg is történt: Donald Trump amerikai elnök megtiltott minden ügyletet a TikTok videomegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással, és mindkét cég leányvállalataival. A tiltás 45 napon belül lép életbe, tehát szeptember 15-ig van ideje a Microsoftnak nyélbe ütnie a felvásárlást. Az árat biztosan csökkenti, hogy ha nem áll kötélnek a kínai cég, töredékére fog esni az értéke, hiszen felhasználóinak jórésze amerikai.

A TikTok a washingtoni bejelentés után közölte, hogy megdöbbentette a döntés, és minden jogi lehetőséget ki fog használni, szükség esetén kész bírósághoz fordulni, hogy biztosítsa, hogy a cég és felhasználói méltányos elbánásban részesüljenek. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján "politikai manipulációnak" nevezte a lépést. szerinte az Egyesült Államok "saját önző érdekeit helyezi a piaci szabályozás és a nemzetközi szabályok fölé". A szóvivő úgy vélekedett, hogy a Washington által alkalmazott "önkényes, manipulatív és elnyomó" intézkedések az Egyesült Államok "erkölcsi visszaeséséhez" vezethetnek, ami érdekes kijelentés a Hong Kongot éppen maga alá gyűrő államtól.

De a TikTok elleni fellépés csak a kezdet. Mike Pompeo ugyanis azt közölte, hogy tiszta internetet szeretne kínai befolyás nélkül. A külügyminiszter kiemelte, hogy a kínai anyavállalatok által kínált programok, például a TikTok, a WeChat és más termékek jelentős fenyegetést jelentenek az amerikai állampolgárok személyes adataira. Éppen ezért mindent el akar azért követni, hogy ezeket az alkalmazásokat kizárják az Amerikai Egyesült Államokban elérhető szoftverboltokból.

Az amerikai kormány szeretné azt is elérni, hogy amerikai programokat telepítsenek fel előre a kínai mobilkészülékekre, különösen a Huawei márkájú eszközökre vagy hogy azokra letölthetők legyenek. Pompeo ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy nem akarják, hogy a cégek is bűnösek legyenek a Huawei vagy a Kínai Kommunista Párt ellenőrzési apparátusának emberi jogok elleni jogsértéseiben.

A mostani tervnek további három pontja is van. Ezek a következők: az amerikai állampolgárok érzékeny felhasználói adatait, de akár a koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos szellemi tulajdonokat se lehessen feldolgozni vagy tárolni a kínai technológiai konszernek, például az Alibaba, a Baidu és a Tencent felhőrendszereiben; a nem megbízható kínai hálózatüzemeltetőket nem szabad összekapcsolni az amerikai távközlési hálózatokkal, mert azok veszélyt jelentenek az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságára, s végül biztosítani kell, hogy Kína ne férhessen hozzá a tenger alatti kábelekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #19
  Nem értem, ha tiszta internetet akar akkor miért nem kapta elő a súroló kefét és állt neki.
  Máshogy nem fog menni....
 • ostoros #18
  A Hauwei ügyhöz meg annyit, hogy a Huawei dolgozói tulajdonban van, és a management is rotálódik.
  Nem tud belevásárolni az amerikai tőke! Nem tudják átvenni a hatalmat.
  Ráadásul, NEM az állam kézi vezérli (bár befolyásolja), ami duplán rossz, mert félő, hogy a modell terjedni kezd. Ettől, hogy a tőkések kiszorulnak a gazdaságból, jobban be vannak szarva mint Kínától vagy a szovjetektől bármikor. Mert működik. Mert valós alternatíva a tőkés világra.
 • ostoros #17
  "Kina ezzel szemben veszelyezteti egy csomo NATO szovetseges allam teruletet, tehat ellenseg."
  Hol is? Konkrétan melyik NATO állam területére feni Kína a fogát?
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.08.12. 09:49:17
 • UUUU #16
  "Az EU es az USA egyarant NATO tag. Azonos katonai szovetseg. Nem jelentenek egymasra katonai fenyegetest." Akkor miert nem tartja be az europai adattorvenyt ill. miert nem fogadja el az ujat, ami vedi az europai allampolgarok erdekeit es adatait ?
  Miert hallgatta le a vezeto politikusok telefonjait ? Az pedig egy joval magasabb szint, mint Kis Pista adataival jatszogatni illetve a vasarlasi szokasait monitorozni.
  Arrol meg nem is irtam, hogy zsaroltak europai politikusokat az iraki haboru elott, amikor a a brittek a kompromitalo adatokat gyujtottek az ENSZ biztonsagi bizottsag tagjairol.
  Szoval hagyjuk ezt a megkozelitest, hogy eu usa szovetseg.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.08.10. 11:27:06
 • kvp #15
  Az EU es az USA egyarant NATO tag. Azonos katonai szovetseg. Nem jelentenek egymasra katonai fenyegetest. Kina ezzel szemben veszelyezteti egy csomo NATO szovetseges allam teruletet, tehat ellenseg. Az NATO jobban tenne ha minden kereskedelmi tevekenyseget felfuggesztene Kinaval es kiutasitana minden kinai allampolgart a teruleterol. (es minden NATO szovetseges teruleterol)

  A fentieket a gazdasagi fugges es a magyon eros amerikaban meglevo kinai lobbi miatt nem tudjak megtenni. Elso korben a NATO-n beluli arulokat kellene semlegesiteni, beleertve az erintett politikusokat is. (kozugyektol valo eltiltastol a hazaarulasi perekig, kinek milyen sulyos a tette)
 • bdzsana #14
  De most komolyan te milyen világban éltél eddig? Minden országnak mindig is voltak kémei, és a másik országét nem nagyon tűrték meg saját területen, míg a sajátjait nyomatták. Mióta világ a világ ez így működik.
  Te most az várod az USA-tól, hogy engedje már a kínaiaknak a kémkedést hiszen ő is kémked. Nyilván baromság lenne, hiszen Kína sem engedi az USA-t kémkedni csak azért mert ő is kémkedik és ez így fair.
  Egy tündérmesében biztosan így működne.
 • duke #13
  Rendben, hogy ez a vilagok harca, de akkor is nevetseges, hogy mikozben a faszbukon keresztul amerikabol cenzurazzak az egesz vilagot, kozben a kinai befolyas miatt hisztiznek.
 • UUUU #12
  Eleve USA el se fogadja az Eu-s adatvedelmi torvenyt. Tehat mindegy a GDPR, mivel a torvenyuk kimondja, hogy a nemzetbiztonsagi szerveik, hozzaferhetnek az EU-s allampolgarok adataihoz.
  Eleve a googlet es a facebookot, ugy lehet csak hasznalni, ha beleegyezik a fellhasznalo, hogy ezek a cegek gyujthetik az adatokat rola.
 • felemelő #11
  Ez szép, de miért hazudoznak össze-vissza kínai kémkedésről, amikor ők is ugyanazt teszik, ahol csak bírnak? (*)

  Miért nem dolgoznak ki egy "Gazdasági Viszonossági Szabályok" törvénycsomagot, ami nyilvános és betartatják következetesen (nem csak akkor, amikor épp úgy hozza az érdek, hiszen elvi kérdésről van szó).

  (*) Ilyen elvek alapján az EU-nak gyakorlatilag az összes USA IT céget ki kellett volna már tiltani.
 • bdzsana #10
  Konkrétan az appstore tartalmakat már olyan szinten szűrik, hogy kínai közvetítőn keresztül nem tudsz megjelenni. És az Applenek a nagy bevétele nem a készülék eladásból van, hanem a tartalmakból. De nagyon sok egyéb területen a szabályok miatt kikerülhetetlen a kínai közvetítő. Mondjuk egy példa a nagy kínai játékkiadók simán érvényesülnek nyugaton, de még a legnagyobb nyugati kiadóknak is kínai kézbe kell adni az agyonmódosított és cenzúrázott terméket, ha egyáltalán engedélyezik. Értelmetlen összehasonlítani az amcsi és kínai korlátozásokat mert nem egy kategória. Míg amerika betiltotta a tiktokot, a kínai piacról több tízezer appot kellett kivonni ugyanazon a héten.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2020.08.09. 12:13:31