Berta Sándor

Kínai cég miatt gyakorol nyomást Európára az USA

Washington folyamatosan arra próbálja rávenni a kontinens államait, hogy ne vegyenek termékeket egy ázsiai cégtől.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy az amerikai kormány, a nemzetbiztonsági tanács és más hivatalok különböző európai országok vezetőire gyakorolnak nyomást azért, hogy eszükbe se jusson technológiát vagy felszerelést vásárolni a Nuctech Co. nevű államilag ellenőrzött társaságtól. Az érintett európai uniós tagállamok között található Görögország, Németország és Olaszország.

A vállalat repülőtér-biztonsági rendszereket, többek között csomagszkennereket és más berendezéseket fejleszt és szállít. Az amerikai fellépésnek köszönhetően a Nuctech rövid időn belül gyakorlatilag hasonló helyzetbe kerülhet, mint a Huawei.

Az ügyben az USA magatartása és érvelése rendkívül hasonlít a Huawei elleni szankciókkal kapcsolatban képviselt álláspontra: a Nuctech esetében attól kell tartani, hogy a vállalkozás az államilag finanszírozott dömpingáraival mindenhol megvetheti a lábát és a rendszerei által a birtokába kerülő adatokat továbbítja a kínai állami szerveknek, amelyek így érzékeny információk birtokába jutnak a légiutasokról. A probléma csak az, hogy éppúgy, ahogy a Huawei esetében, az amerikaiak itt sem tudnak bizonyítékot bemutatni.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Nuctech már a légi forgalmi biztonságért felelős hivatal (TSA) 2014-es vizsgálata óta ki van tiltva a repülőterekről. Az akkori jelentést ugyanakkor titkosították, a Nuctech pedig visszautasította a felvetéseket. Érdekesség, hogy a cég egyszer már az Európai Unióban is bajba került a dömpingárak alkalmazása miatt, 2010-ben ugyanis a helyi versenyfelügyelet már vizsgálta a vállalkozást. Viszont az is igaz, hogy a Nuctech még nagyon messze van attól, hogy monopolhelyzetben lévő társaságnak lehessen tekinteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #4
  "A probléma csak az, hogy éppúgy, ahogy a Huawei esetében, az amerikaiak itt sem tudnak bizonyítékot bemutatni."

  Ez mondjuk mar hagyomanytisztelet, hiszen az elmult evtizedekben barkit vadoltak barmivel, bizonyitek csak akkor volt, ha hamisitottak
 • end3 #3
  Foglalkozzanak a saját négereik problémáival, Európa majd eldönti "szabadon", hogy kivel akar üzletelni..! :( - Elvégre, van a világon a nemzetek közt "szabad"-kereskedelmi megállapodás.)
 • zola2000 #2
  Inkább amerikai gazdasági érdek
 • SupraMKIII #1
  Ez egy politikai hír.
  Mert ha komolyan venném, akkor amerika még nem fedezte fel a tűzfalat. És a routert. És hogy van élet internet nélkül...

  Amúgy is ez 1 vicc, reptéri belső rendszerek az interneten?