Berta Sándor

Kínai hackerek támadták a Vatikánt

A városállam IT-hálózata több akció célpontja is volt.

A támadásokra néhány hónappal a Kína és Vatikán között megújítandó megállapodás megkötése előtt került sor. A Recorded Future amerikai kiberbiztonsági cég a jelentésében kiemelte, hogy május eleje óta számos illetéktelen hozzáférési kísérletet regisztráltak a Vatikán és a hongkongi katolikus egyházmegye IT-hálózatához.

A Vatikán egyelőre nem kommentálta az információt, míg a kínai külügyminisztérium visszautasította a felvetéseket. Wang Wenbin külügyi szóvivő azt mondta, hogy Kína mindig a kiberbiztonság megbízható védelmezője volt és ha kiberesetekről van szó, akkor elegendő bizonyítéknak kellene rendelkezésre állnia és nem lehet észszerűtlen kivételeket bemutatni.

Az elkövetők a RedDelta csoport tagjai voltak. A csoport működését és akcióit a kínai állam finanszírozza. A támadások célja információszerzés volt a vatikáni tárgyalási pozícióról. A hackerek többek között egy olyan dokumentumot használtak, amely rendkívül hasonlított arra az iratra, amelyet a Vatikán küldött el korábban a hongkongi katolikus misszióvezetőnek. Emellett az elkövetők célba vették a Vatikán hongkongi diplomáciai képviselőinek és a római pápai hivatalnak a számítógépeit is. Az AsiaNews megerősítette az értesüléseket és hozzátette, hogy a platformot is érték kibertámadások, de azokat sikerült kivédeni.

A Vatikán régóta próbál diplomáciai úton közeledni Kínához, a két fél viszonya 1949, a Kínai Népköztársaság megalapítása óta feszült és ez részben arra vezethető vissza, hogy a Vatikán egyike annak a 15 államnak a világon, amely elismeri Tajvant. A két fél 2018 szeptemberében előzetes megállapodást kötött, amellyel többek között a püspöki kinevezések körüli vitás kérdéseket akarta rendezni. A mostani akciók miatt viszont a feszült viszony rendezése veszélybe került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    vallásháború. a bulvármaterialista kína megtámadta a bulvárkeresztény vatikánt