Berta Sándor

Az arcfelismerést szabályozó törvényen dolgozik az Amazon

A vállalat a jogszabállyal akarja megteremteni saját vitatott rendszere működésének a keretfeltételeit.

A kereskedelmi óriáscég terveiről a Vox online magazin számolt be. A portál birtokába jutott információk alapján az Amazon egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely az Amerikai Egyesült Államokban szabályozná az arcfelismerés használatát. Az elképzelés mögött az a szándék húzódik, hogy a társaság megteremtse a Rekognition nevű megoldása jövőbeli alkalmazásának keretfeltételeit.

Az Alexa Gadget Events nevű eseményen Jeff Bezos az egyik riporter kérdésére válaszul közölte, hogy az illetékes csapatuk már foglalkozik az arcfelismeréssel kapcsolatos jogi előírások kidolgozásán. Hozzátette, hogy e terület szabályozása rendkívül észszerű dolog és az arcfelismerés kiváló példa egy olyan dologra, amelynek valóban pozitív kihatásai lehetnek, így azt még véletlenül sem akarja senki sem lefékezni. Ugyanakkor ott vannak a technológiával való visszaélési lehetőségek, így előírásokra van szükség. A menedzser részleteket nem árult el a projektről.

A Rekognition nevű arcfelismerő rendszernek egyébként komoly hiányosságai vannak. Az American Civil Liberties Union (ACLU) megvásárolta a szoftver licencét, majd mind az 535 amerikai kongresszusi képviselő fotóját összehasonlította egy adatbázissal, amely 25 000 bűnöző fényképét tartalmazta. A Rekognition 3 szenátorról és 25 képviselőről állította azt, hogy a portréjukat fellelte a rendőrség által rabosításkor készített fotók között, vagyis bűnözőkként azonosította őket. A programnak problémát jelent a nők és a férfiak megkülönböztetése is, az esetek 19 százalékában a nőket férfinek tartotta. Májusban a részvényesek arra szólították fel a menedzsmentet, hogy készíttessen egy független jelentést arról, hogy a Rekognition megsérti-e az adatvédelmi jogokat és ezáltal pénzügyi kockázatot jelent-e a vállalat számára.

Júliusban Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója bírálta az arcfelismerő szoftvereket és azok hasznosságát. A menedzser azt írta, hogy az arcfelismerés egy komoly eszköz, amelyet rosszul alkalmaznak és az ilyen megoldások használatát a kormányoknak szabályozniuk kellene. Ráadásul kérdéses, hogy a technológia mennyire használható észszerűen és jogsértések nélkül. Szerinte ebben a folyamatban komoly szerepük van az olyan konszerneknek, mint a Google és az Amazon, amelyek képfelismerő programokat készítenek katonai és politikai célokra. Továbbá az arcfelismerés jó példát jelent azokra a mesterséges intelligencia algoritmusokra, amelyek a jövőben számos etikai kérdést vetnek majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  "Hazai példa - Lásd internetadó.... még akkor is, amikor beleverték abba a hülye fejükbe az utcáravonult népek hogy mekkora kreténség, utána is képesek voltak mindentudó Deutsch Tamást megtenni, hogymajd akkor ő koordinál meg kitalálja.. azt volt nagy nemzeti konzultáció, végén csak rájöttek hogy nem kell azt erőltetni amit nem értenek...
  Ha csak 1 olyan ember lett volna aki elmondja nekik hogy mégis mennyi az a "gigabáj" amire rá akarták dobni a 150HUF adócskájukat, nem jöttek volna elő olyan tervezettel amit kitaláltak :D"

  Ilyen törvénytervezet nem is volt... Viszont az erről szóló álhírt a mai napig mindenki bekajálja, ahogy akkor is...
  Mindegy, a lényeg, hogy google bácsinak nem kellett a reklám bevételei után fizetni.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.03. 19:42:25
 • lammaer #8
  Ha csak akkor adtak volna be, de azóta is ezt művelik.... mindegy, a nyugdíjcélú megtakaritást elvehették, de a netet nem adta a nép. :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.10.03. 16:26:36
 • lammaer #7
  Az élet minden területén maréknyi ember dönt milliók/milliárdok sorsáról. Ez a politika, még a demokráciákban is.

  Gondolj csak bele: 4 évente megkérdeznek, ki döntsön a sorsodról. A győztes meg kap egy biankó ürlapot hoy 4 évig azt csinál amit akar - hiszen téged utána semmiről nem fognak megkérdezni többé, 4 évig kuss van.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.10.03. 16:25:46
 • Szefmester #6
  Plusz akkor adtak be ilyen 50-150 tételes salátatörvényt amivel sok egyéb dolgot leszabályoztak, de a média, az ellenzék, és a nép rácuppant a gumicsont netadóra ami inkább egy csodás kis extra lett volna nekik nem pedig elvárás.
 • gombabácsi #5
  mondjuk a netadót Bulvár Viktor azért találta ki, hogy ezzel mérjék fel, hogy mennyire aktív a "net népe", azaz főleg ballib fiatalok, hogy mennyien mennek ki az utcára, mennyire hangos lesz az ellenállás. :)
 • csigafi #4
  "Az arcfelismerést szabályozó törvényen dolgozik az Amazon"

  Hát jobb későn mint soha. Bár szerintem sokakat nem érdekelnek majd az emberi személyiségi jogok Hiszen már milliók az használják arcfelismerést semmibe véve az emberi jogokat mint pl kaszinók és társai. Kicsit nekem fura ez a törvénykezés hogy egy maréknyi ember dönt milliárd emberek jogairól.
 • Macropus Rufus #3
  "Az arcfelismerést szabályozó törvényen dolgozik az Amazon"
  nem is tudtam, hogy egy akármilyen kis faszom cég törvényt alkothat... Sztem ez a Jeff és a sz@ros cége marha fordítva ül már azon a bizonyos lovon.
 • lammaer #2
  Alapvetően nem biztos hogy hülyeség az ha olyanok is benne vannak egy technológia szabályozásában akik ismerik is azt.
  Ha belegondolsz jobban járunk mintha a vén trottyok, akik a hazudozáson meg az emberek manipulálásán és a korrupción kívül semmihez nem értenek (értsd: politikusok) próbálnak meg olyan dogokat szabályozni amiről lövésük sincs.
  Természetesen a cégek csak a törvénytervezetet csinálják meg, utána fel kell kérni egy szakértői brigádot (akár a konkurrenciát), hogy szépen köpködje csak meg....

  Hazai példa - Lásd internetadó.... még akkor is, amikor beleverték abba a hülye fejükbe az utcáravonult népek hogy mekkora kreténség, utána is képesek voltak mindentudó Deutsch Tamást megtenni, hogymajd akkor ő koordinál meg kitalálja.. azt volt nagy nemzeti konzultáció, végén csak rájöttek hogy nem kell azt erőltetni amit nem értenek...
  Ha csak 1 olyan ember lett volna aki elmondja nekik hogy mégis mennyi az a "gigabáj" amire rá akarták dobni a 150HUF adócskájukat, nem jöttek volna elő olyan tervezettel amit kitaláltak :D
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.10.03. 12:19:29
 • gombabácsi #1
  egy cég dolgozik törvényen? :)