Berta Sándor

Átverhetők az arc­felismerő rendszerek

Az emberek számos módon, akár az arcvonásaik alapján is azonosíthatók, de az ilyen eljárások kijátszására vannak módszerek a szemöldökig lehúzott baseball sapkán kívül is.

Több művész is úgy próbál meg tüntetni az elharapózó megfigyelések ellen, hogy különböző módon megpróbálja elrejteni valódi személyazonosságát. Az amerikai Leonardo Selvaggio például a URME ("you are me") név alatt forgalmazza a mesterséges hajat is tartalmazó maszkját, amely meglehetősen valósághű. A férfi közölte, hogy a URME arra mutat rá, hogy ha már valaki nem tud változtatni a megfigyeléseken, akkor legalább azoknak a célpontját módosíthassa. A 3D-nyomtatóval készített maszk gyakorlatilag egy identitásprotézis, amellyel kijátszhatók az arcfelismerő rendszerek.


Selvaggio ugyanakkor nem az egyetlen, aki ilyen megoldás megalkotásával foglalkozik. Kathleen McDermott feltaláló az olyan sminkekben hisz, amelyekkel szinte a felismerhetetlenségig elváltoztathatók az arcvonások. Egy másik hatékony eszköz az Adam Harvey aktivista és művész által tervezett kalap, amely egy különleges infra-arcelrejtővel van felszerelve. Ez megakadályozza az arckép rögzítését, ugyanis a segítségével viselője szellemszerű lénnyé válhat a felvételeken, ezáltal nem látható például a hőkamerás drónok számára. A fémből készült fejfedők és más ruhadarabok szintén tompítják a hőkibocsátást, s ezáltal a drónok kamerái nehezebben fedezik fel és azonosítják az embereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wharyoo #3
    Még a végén kiderül, hogy a konteósok híres alufólia sityakja jó valamire :D
  • cadgers85 #2
    Eleg egy foto az illetorol, es mar be is enged.