Berta Sándor

Kockázat lehet az Amazon arcfelismerő szoftvere

A részvényesek attól tartanak, hogy a társaság a program miatt később akár kártérítést is fizethet.

Az Amazon részvényesei a héten megtartott közgyűlésen arra szólították fel a menedzsmentet, hogy készíttessen egy független jelentést arról, hogy a Rekognition megsérti-e az adatvédelmi jogokat és ezáltal pénzügyi kockázatot jelent-e a társaság számára. A részvényesek arról is szavazni akarnak, hogy az óriáscég megtiltsa-e a rendszer eladását a rendőrségnek és más állami hatóságoknak.

A kezdeményezésekben az is közrejátszik, hogy április végén ismertté vált, hogy egy tinédzser nagyon nem fogadta jól, hogy az Apple arcfelismerő szoftvere jogtalanul bolti tolvajként azonosította. 18 éves Ousmane Bah ezért úgy döntött, hogy egymilliárd dollár kártérítést követel az óriáscégtől. Az Amazon részvényesei elkerülnék a hasonló eseteket. Jeff Bezos, az Amazon vezetője és a menedzsment tagjai megpróbálták megakadályozni, hogy a téma egyáltalán szóba kerülhessen a közgyűlésen és a részvényesek szavazhassanak arról - ez derült ki az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumból.

Az Amazon által megalkotott Rekognition nevű arcfelismerő rendszernek vannak hiányosságai. Az American Civil Liberties Union (ACLU) megvásárolta a szoftver licencét, majd mind az 535 amerikai kongresszusi képviselő fotóját összehasonlította egy adatbázissal, amely 25 000 bűnöző fényképét tartalmazta. A Rekognition 3 szenátorról és 25 képviselőről állította azt, hogy a portréjukat fellelte a rendőrség által rabosításkor készített fotók között, vagyis bűnözőkként azonosította őket. A programnak problémát jelent a nők és a férfiak megkülönböztetése is. A Rekognition az esetek 19 százalékában a nőket férfinek tartotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    mondjuk azok után, hogy a google okossága a néger embereket konzekvensen majomnak azonosította, vagy amikor a kínai csoda cucc egy országban nem is tartozkodó embert nevezett szabálysértőnek, mert a busz oldalán az ő arcát vette észre (ami piroson ment át) mi a fenét vártak? Ez a technológia annyira, de annyira gyerek cipőben jár, hogy el kellene egy időre felejteni azt, hogy élesben bárki is használja.
    (ha emlékeim nem csalnak akkor New Yorkban is lekapcsolták a rendszert mert baromságokat csinált.) Jeff meg csak aktiválja. Aztán majd kapnak dollár milliós pereket a nyakukba.