Berta Sándor

Járáselemző szoftvert használnak Kínában

A megoldást már több nagyvárosban rendszeresítették.

Pekingben és Sanghajban is alkalmazzák a helyi hatóságok azt a programot, amely képes azonosítani az embereket a térfigyelő kamerák felvételein a testalkatuk és a járásuk alapján. Az alkalmazást a Watrix nevű kínai gyártó fejlesztette ki. A kapcsolódó rendszereket a tömegek ellenőrzésére használják a közterületeken és az egyes személyeket akár 50 méteres távolságból is felismerik és kiszűrik, még akkor is, ha az arcuk el van takarva valamivel vagy nem látható, mert például éppen elfordulnak. Ezt megerősítette Huang Yongzhen, a Watrix vezérigazgatója is. A vállalat egyébként korábban jelezte, hogy 100 millió jüant fordít a fejlesztés felgyorsítására.


A biztonsági rendszer a mesterséges intelligencián alapul és képes felismerni akár az egyes emberek körvonalait is, ugyanakkor komoly hátránya, hogy jelenleg még nem működik valós időben. Ezért az azonosításhoz a térfigyelő kamerák által rögzített videót előbb be kell tölteni a programba. Egyetlen órányi anyag körülbelül tíz perc alatt kutatható át egy bizonyos személy után. Az új fejlesztés kiválóan kiegészíti a már hosszabb ideje használt arcfelismerő rendszereket, amelyeket a következő években tovább fognak fejleszteni. Természetesen a két módszer akár ötvözhető is, így növelve a felismerés hatékonyságát. A járáselemzést felhasználnák a Kína nyugati részén élő muzulmán kisebbség ellenőrzésére is.

A Manchesteri Egyetem és a Madridi Egyetem munkatársai korábban szintén egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencián alapul és amely az emberek személyazonosságát a járásuk alapján állapítja meg. Az eljárással a repülőtéri biztonsági szolgálatok által alkalmazott számos módszert (ujjlenyomat-azonosítás, bőrszkennelés stb.) lehetne kiváltani. A felhasználóknak az azonosításhoz elegendő csupán egy nyomáspadra lépniük, majd járniuk. A folyamat része a 3D-lépéselemzés és időalapú adatfeldolgozás. Miután minden embernek egyedi járása van, így a módszer nagyon hatékony.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #4
  Azért itt lassan nagyon fincsi diktatúrákat lehetne ám építeni! Reméljük sehol nem arra fordul a világ!

  Biztos lehetsz benne, hogy arra fordul. Ráadásul ez csak a jéghegy csúcsa, az elhárításnak és a katonaságnak már bizonyosan sokkal fejlettebb rendszerei vannak ezeknél. Ami hírként eljut hozzánk, az már nem a csúcstech.
 • M2 #3
  Mindegy, ha a többi embert felismeri, a csibész akkor is kiugrik a tömegből, mint idegen, megfigyelendő elem.

  Aztán van, amikor a nem csibészt is követni kell, például ha egy lány megy haza este egyedül az utcán...

  Azért itt lassan nagyon fincsi diktatúrákat lehetne ám építeni! Reméljük sehol nem arra fordul a világ!
 • TokraFan #2
  Parádés tényleg, ezt marha könnyű lesz átverni. Aki eleve csiblszkedni akar, az nyilvánvalóan nem úgy fog mozogni ellenőrzéskor, ahogy korábban. 1 hét gyakorlás, és rá sem ismernek...
 • dzsagon #1
  Ez egy nagyon jó dolog, mert számomra minden kínai egyforma.