Berta Sándor

Teljesen betiltaná a bitcoin bányászatot Kína

Bár a világ legnagyobb bitcoin bányász hardvereket gyártó cégei az ázsiai államból származnak, Peking már nem akar foglalkozni a piaccal.

A Kínai Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) egyik listája alapján az ázsiai ország a jövőben semmilyen formában sem akar a bitcoin bányászattal foglalkozni. Az összeállítás több mint 450 olyan tevékenységet sorolt fel, amelyek a gazdaság tervezéséért felelős intézet szerint bizonytalannak, erőforrás-pazarlónak, környezetszennyezőnek vagy a törvényekkel nem összeegyeztethetőknek minősíthetők. Az említett tevékenységek között volt a bitcoin bányászat is. A listát egyébként először 2011-ben hozták nyilvánosságra.

Kína a bitcoin termelés területén központi szerepet játszik és az alacsony áramköltségek miatt számos kormányzati korlátozás ellenére a világ egyik legfontosabb bitcoin bányászati helye. Éppen ezért egyelőre kérdéses, hogy ezt az új tilalmat miként lehet megvalósítani. A hatóságok egyelőre még vizsgálják az új NDRC-listát, ahhoz május 7-ig nyújthatók be vélemények, állásfoglalások. A népszerű kriptovaluta árfolyama egyébként a múlt héten meghaladta az 5000 dollárt, amire tavaly november közepe óta nem volt példa.

Az illetékes kínai hivatalok 2017 szeptemberében arra kérték a különböző platformokat, hogy állítsák le a virtuális pénz kereskedelmét. A kínai kormány azért lépett fel ennyire keményen a bitcoin ellen, mert annak segítségével névtelenül és korlátlanul lehet pénzt kivinni az országból. Ráadásul a tranzakciókat titkosítják és csak nehezen köthetők az egyes személyekhez. A Kínai Nemzeti Bank álláspontja is az volt, hogy az olyan fizetőeszközök, mint a bitcoin nem ellenőrizhetők és kapcsolatba hozhatók a pénzmosással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    A Bitcoin maga egy zsakutca, arra lett tervezve hogy buborekkent meggazdagadjanak paran, pont mint egy piramisjatekban.

    De a kriptovaluta mint technologia viszont mukodhet normalisan is. A szamitasi kapacitas nagy resze nem a tranzakciohoz magahoz, es annak rejtjelezesehez szukseges, hanem a "Proof of Work"-hoz. A proof of work egy elkepesztoen pazarlo modja a lanc menedzselesenek, es annak eldontosenek hogy ki is vegezheti el a tenyleges tranzakciot. De vannak mas modszerek is.
    A masik megoldando problema a rendelkezesre allo penzmennyiseg normalis managelese. Az hogy van egy fix maximum, ami nem hogy novelheto az igenyek, es gazdasag novekedesenek figgvenyeben, de inkabb folyamatosan csokken az elveszett jelszavaknak es penztarcaknak koszonhetoen, mar alapveto elvekben megakadalyozza hogy a Bitcoin valaha is hasznalhato lehessen penzkent.

    A Kinai tiltas annyiban is jol jonne, hogy eddig kifejezetten aggaszto volt hogy a a Bitcoin, es mas elterjedtebb kriptovalutak eseten az iranyitas viszontlag alacsony szamu ismeretlen Kinai uzletember kezeben volt...
  • takysoft #1
    Ritkán értek egyet Kínával, de most így lett.

    A Bitcoin a feketepiac melegágya. Bármennyire is szeretnék egy szabad fizetőeszközt, a bitcoin a drog és embercsempészet szent grálja.

    Arról nem is beszélve, hogy POFÁTLANUL sok erőforrást igényel. A világ bitcointermelése több áramot használ, mint Svédország...