Berta Sándor

Leállítják Kínában a bitcoin­kereskedelmet

Az ázsiai államban felszólították a kereskedelmi platformokat, hogy állítsák le a virtuális pénz kereskedelmét.

A China Business News és a 21st Century Economic Report tudósításai alapján az illetékes kínai hivatalok azt kérték a kereskedőktől, hogy állítsák le a bitcoinnal kapcsolatos összes tranzakciót. A Bloomberg és a The Wall Street Journal már a hét elején megírta, hogy ilyen lépés várható.

A BTC China, amely a világ egyik legismertebb tőzsdéje szintén jelezte, hogy leállítja a bitcoin kereskedelmét. A tájékoztatás alapján a cég gondosan megvizsgálta a felügyeleti szervek bejelentését és úgy döntött, hogy szeptember 30-án teljesen beszünteti ezt a tevékenységet. A BTC China a forgalmat tekintve Kína második és a világ harmadik legnagyobb bitcointőzsdéje.

A kínai kormány elsősorban azért lép fel ennyire keményen a virtuális pénz ellen, mert annak segítségével névtelenül és korlátlanul lehet pénzt kivinni az országból. A tranzakciókat titkosítják és csak nehezen köthetők az egyes személyekhez. A Kínai Nemzeti Bank álláspontja az, hogy az olyan fizetőeszközök, mint a bitcoin nem ellenőrizhetők és kapcsolatba hozhatók a pénzmosással.

A döntés azért fontos, mert Kína nem csupán önmagában hatalmas piac, hanem egyúttal a bitcoin legfontosabb piacának számít. A lépés egyébként nem eredményezi feltétlenül azt, hogy a virtuális pénz teljesen eltűnik az ázsiai országból. Ugyan nem lesz lehetőség a bitcoin jüanra való átváltására, de a virtuális pénz tulajdonosai egymás között továbbra is kezdeményezhetnek majd tranzakciókat, hiszen a kereskedelem decentralizált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #12
  utóbbi.

  (én a 220weshopban és steamen szoktam vásárolni bitcoinnal, tapasztalatom hogy legkisebb ajánlott díjjal is mindig feldolgozzák az átutalást a bányászok)
 • M2 #11
  Köszi az infókat, minimális a tudásom a témában, pár cikk és wiki oldalnyi.

  1. Tehát a bányászok licitálnak és aki legolcsóbban vállalja, az kapja a "melót"? Vagy előre meghatározott az ár és aki szerint neki megéri, az csinálja?
 • zola2000 #10
  1.: piaci alapon működik hogy mennyi az átutalási jutalék a bányásznak.
  2.: ezt a problémát oldja meg a segwit. mióta bevezették pár tíz cent, a novemberi segwit 2x-el mégkevesebb lesz, aztán jön a lighting network amivel az átutalási idő lesz azonnali (ha nem értettem valamit félre)

  valaki a blokklánc méretét sokallja: ma is 2-3 nagyobb játék amire terabyteos lesz, a hddk is nagyobbak lesznek, de a legtöbben lite klíenst használunk (pl electrum) ami felhőben lévő blokklánchoz fér hozzá.

  lényeg az, hogy jól ki van ez találva, ha az ember utánanéz mi is ez pontosan.
 • M2 #9
  Nem piaci lufira gondoltam, illetve nem tőzsdei értelemben.
  Mert a bányászat egyre drágább, egy idő után már egyáltalán nem éri meg. De a bitcoin kereskedés akkor is tovább folyna, na de akkor azokat a tranzakciókat ki könyveli le, ha nincs már bányász?
 • zola2000 #8
  Egyébként pénzmosásra aranyat készpénzt műtárgyakat is lehet használni, azokat sem akarják tiltani, a btc csak leegyszerűsíti a dolgot, de sok más legális dolgot is (főleg az ethereum) . Lufi meg azért sem lesz, mert ha kínai tiltás, jp Morgan beszéde sem pukkasztotta ki, akkor "semmi"

  A "lufi" (nem mugiwara : ) méretérő annyit, hogy a Bitcoin market capja 67 milliárd dollár, ami semmi az aranyé kb ötvenszer ennyi, az apple ér négyszer ennyit pedig az csak egy cég.
 • zola2000 #7
  Csak Kína szintű helyeken tiltják mert zárt a gazdasága és ez rés a pajzson, nem hiszem hogy euban-usában-Ázsia jó részein tiltani kezdenék valaha.

  Lufi? Ha piacilag nézzük, akkor az értékét a ritkaság adja a bitcoinnak, van kb 20millió, évente bányásznak hozzá párszázezret ennyi (emiatt az aranyra hasonlít)
 • M2 #6
  Nekem ez tök olyan, mint egy adatokból fújt lufi. Két eset lehetséges: vagy kidurran, vagy már nem éri meg fújni.
 • kvp #5
  A mai penz azert ertek, mert kozmegegyezes van arrol, hogy er valamit. A bitcoin meg inkabb ilyen, a felhasznaloinak piaca es a spekulacio tartja fent. A mogotte levo piac az egyre gyakoribb allami tiltasok miatt mara szinte csak illegalis tevekenyseget jelent, ami egy ido utan a legalis spekulansokat is elzavarja. (van ahol mar a bitcoin bizonyithato birtoklasat is buntetik) A vegen megmaradhat az illegalis tevekenysegek fedezesere szolgalo egyfajta illegalis valutakent, viszont ha elkezdik a feldolgozashoz szukseges szamitasi kapacitast azaz a feldolgozasi tevegenyseget is buntetni, akkor a dark weben kivul nem nagyon lesz olyan online kapacitas ahol lehet tranzakciokat vegezni. Marpedig onnantol nagyjabol ertektelen mindenkinek aki nem bunozo, viszont veszelyes lesz birtokolni is, hiszen egyertelmuen bunozokent azonositja azt akinek van.

  Az otlet egyebkent matematikailag es tarsadalmi kiserletkent is erdekes, de mivel alapvetoen kerdojelezi meg az osszes fenallo allamrend mukodeset, kb. olyan mint az otthoni atombomba. Erdekes lenne ha mindenkinek lenne a polcon, de mi van ha az emberek tenyleg elkezdik hasznalni is?
 • takysoft #4
  Hát a bitcoin jövőjével még sok kérdés van.
  Például, hogy a blockchain néhány éven belül 1-2 terabyte-osra nőhet.
  Hogy bányászok nélkül mi lesz, tudja fene.

  Ingyen áram meg nincs, max nem te fizetsz érte, szóval azért ez nem is egy zöld megoldás.

  Neten bármikor át tudják váltani dollárra, onnét meg lehet yüanozni gond nélkül, Nem lesz olyan gazdaságos, de aki pénzmosásra használja, annak kb midnegy.

  Ez amúgy nem volt váratlan lépés, még a világ többi kormánya se szereti a bitcoint, akkor meg pont Kína örülne neki?
 • M2 #3
  Arra van terv, hogy mi lesz akkor, amikor már ingyen árammal sem éri meg bányászni? Akkor leáll a könyvelés és megbénul a rendszer?