Berta Sándor

Kínai stream-szolgáltatásokat tiltana be Tajvan

A két ország feszült viszonya immár a világhálón is tetten érhető.

A Kínai Népköztársaság egyik fő prioritása az idei esztendőre a Kínai Köztársasággal, vagyis Tajvannal való újraegyesülés. Erről még márciusban beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök és a nyilatkozata az elmúlt hetekben komoly nyugtalanságot okozott Tajpejben. A tajvani válasz sem késett sokáig és a szigetország kormánya bejelentette, hogy a közeljövőben két kínai stream-szolgáltatást is betilthatnak, mert attól tartanak, hogy a Pekinggel szoros politikai és kulturális kapcsolatokat ápoló platformok befolyásolhatják a helyi választásokat. Mindezt Csiu Csuj-cseng, a tajvani Anyaországi Ügyek Tanácsának helyettes vezetője jelentette be. A testület feladata a Kínával való kapcsolattartás.

A tervek alapján a közeljövőben blokkolnák a tajvani felhasználók hozzáférését az iQiyi nevű szolgáltatáshoz, amely a kínai Netflixnek számít és amely a Baidu tulajdonában van, valamint a Tencent videoplatformjához. Az utóbbi az idén akart volna terjeszkedni a szigetországban, de azt megakadályoznák.Hszi Csin-ping nyilatkozata és a tajvani reakció csak tovább ronthat a két állam amúgy sem felhőtlen viszonyán, amely az elmúlt három évben, Caj Jing-ven elnökké választása után lett különösen feszült. Az ország első női vezetője azzal nyerte meg a 2016-os választásokat, hogy megígérte: politikájában eltávolodik Kínától. Peking ezután megszakította Tajvannal a hivatalos kapcsolatokat és gazdasági, valamint politikai szankciókat vezetett be ellene.


A kínai stream-ajánlatok már régóta tiltottnak számítanak a szigetországban. A Baidu ezért vonta be a dolgokba az OTT Entertainment nevű céget, amelyet az iQiyi korábbi tajvani vezetője alapított 2015 októberében - még röviddel a kínai szolgáltatás betiltása előtt. A portált naponta kétmillió tajvani felhasználó keresi fel, számos kínai tartalom érhető el rajta. A közeljövőben mindenesetre vizsgálat indulhat a platform ellen, a hivatalos indoklás az, hogy garantálni akarják a 2020-as tajvani elnökválasztások függetlenségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!