Berta Sándor

Európának nem csupán egy kínai cégtől kell tartania

Az ázsiai állam az IT területén egyre inkább potenciális biztonsági kockázatot jelent a kontinensre nézve.

Julian King, az Európai Unió biztonsági biztosa Münchenben kifejtette, hogy napjainkban az IT-eszközök 90 százaléka készül Ázsiában és Kína ellenőrzi az IT-termékek készítéséhez szükséges nyersanyagok nagy részét. A függőség ilyen szintje komoly kockázatokat jelent. A brit politikus hozzátette, hogy Peking az Európában ilyen célokra kiadott összeg többszörösét fekteti be a mesterséges intelligenciába.

Julian King kitért a Huawei ügyére. Mint elmondta, nagyon is ideje, hogy Európa végre meghozzon bizonyos intézkedéseket. Így például mindenképpen beszélni kell arról, hogy észszerű-e, ha az európai országok bizonyos cégeket bíznak meg az 5G-hálózatuk kiépítésével. Ugyan az Európai Unió biztonsági biztosa nem említette a Huawei nevét, de az utalás egyértelmű volt, lévén a konszern a hálózati felszerelések piacán vezető pozícióban van. A politikus emellett szorosabb európai együttműködést sürgetett a kiberbiztonság területén. Úgy vélte, hogy tovább kell haladni az eddigi úton, de sokkal gyorsabbnak kell lenni.

A Huawei mellett Európának figyelni kell az Alibabára és az olyan gyártókra is, mint a Xiaomi, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a kínaiak szeretnék a termékeiket közvetlenül Európában eladni és radikálisan átalakítani a piacot. A legjobb példa erre a JD.com online kereskedőcég. Richard Liu, a társaság vezetője tavaly júliusban kijelentette, hogy globálisan tervez és Európába is értékesíteni akar árucikkeket. Az utóbbiak nem csupán kínai termékek lennének, hanem akár helyiek is. A menedzser gyakran jár Európában, hogy a fogyasztókkal, a gyártókkal és a kormányokkal egyeztessen, s elkészítik és ismertetik az európai piaccal kapcsolatos konkrét stratégiájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!