Berta Sándor

5 százalékos lesz az osztrák digitális adó

Megerősítést nyertek az elmúlt hónapokban megjelent információk.

"A gazdaság megadóztatását eddig erős egyenlőtlenségek jellemezték. Miközben a hagyományos vállalatokat Európában átlagosan 20-25 százalékos adóval sújtották, addig a digitális cégeket kevesebb, mint 10 százalékossal. Ezt a nagy különbséget semmi sem indokolja, ezért szerettük volna ezt a dolgot méltányosabbá tenni és emiatt készítettünk el egy csomagot, hogy biztosítsuk a digitális cégek megadóztatását Ausztriában" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. A politikus és Heinz-Christian Strache alkancellár közösen kiemelték, hogy ez a dolog úttörőnek számít az Európai Unióban. Hartwig Löger osztrák pénzügyminiszter kifejtette, hogy azzal a mottóval, hogy "Amit az Európai Unió nem ér el, azt Ausztria igen", nemzeti megoldást találtak a digitális társaságok tisztességes megadóztatására. A szaktárca vezetője egyúttal rámutatott, hogy az adókulcs 5 százalék lesz, s az online hirdetésekre és a nagyvállalatokra (Facebook, Google) fog vonatkozni.


Az internetes közvetítő, lakásmegosztó platformok (Airbnb stb.) esetében 2020-tól bevezetik a tájékoztatási kötelezettséget. Ezzel kapcsolatban Hubert Fuchs pénzügyi államtitkár közölte, hogy elsősorban a turizmus területén vannak hatalmas problémák, mert a lakáskiadó platformok névtelen védelmet biztosítanak a magánbérlőknek, s ezáltal hozzájárulnak az adózási kötelezettségek elkerüléséhez. Az egyenlőtlenségeket azonban most megszüntetik. Fuchs kitért arra is, hogy az áfakötelezettséget kiterjesztik a digitális kereskedelmi platformokra, így az Európai Unión kívüli országból származó csomagok után minden esetben áfát kellene fizetni. Erre eddig csak a 22 eurósnál értékesebb küldemények esetében volt szükség.

Löger hangsúlyozta, hogy a remélt több mint 200 millió eurós éves plusz adóbevételből legalább 15 millió eurót akarnak az osztrák médiapiac erősítésére és digitalizálására fordítani. Gernot Blümel médiaügyi miniszter leszögezte, hogy a politikának felelősséget kell vállalnia és meg kell kísérelnie azt elérni, hogy az osztrák médiapaletta pluralizmusa változatlan maradjon és alkalmassá váljon a digitális létre azért, hogy lépést tudjon tartani a nemzetközi versenytársakkal.


Löger már tavaly júliusban a digitális adó mellett lobbizott. A politikus 2018 decemberében remélte, hogy sikerül gyorsan megállapodni a kérdésben. Ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy akár saját digitális adót is bevezet Ausztria. Január közepén megszületett az elvi döntés arról, hogy a Sebastian Kurz kancellár által vezetett kormány elindítja az új, online reklámok után fizetendő digitális adó bevezetésének folyamatát. Az osztrák pénzügyminiszter egyébként csalódott volt, hogy Európa még egy minimális kompromisszumra sem volt képes a digitális adó kérdésében. Kifejtette, hogy ezzel a kontinens vezetői nem csupán magukat hozták nehéz helyzetbe, hanem csalódást okoztak mindazoknak, akik egy nemzetközi megoldáson dolgoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #25
    10 év, mi? Harminc is kevés lenne.
  • Sydra #24
    Nem kell azonnal. 10 év alatt szépen le lehetne bontani a mostani rendszert és az embereket rá lehetne szoktatni az egyéni felelősségre meg az öngondoskodásra. Ha el se kezdjük, abból garantáltan hatalmas bukás lesz.
  • ostoros #23
    Jó, értelek, de ez megvalósíthatatlan...
  • Sydra #22
    "Épp ideje tudomásul venned, hogy ebben az országban kétmillió nyugdíjas él."
    Tudomásul van véve. És ettől csak több lesz. Ezért kéne 2 évente 1 évvel kitolni a nyugdíjkorhatárt.

    "Az EU-t amúgy szerintem is kb. le kellene bontani a közös piac szintjére"
    Ezzel egyet értek.
    Közös piac: Yes.
    Közös politika: No.

    "akkor az óriás cég ugyanakkora arányban adózzon, mint a sarki fűszeres, igen, ezt akarom."
    De ezért lehet úgy is kardoskodni, hogy aki sok adót fizet az fizessen kevesebbet, nem pedig úgy hogy mindenki fizessen sok adót. Az meg nem igaz hogy azért kell jobban megadóztatni a nagyot, hogy a kiscsinek kevesebbet kelljen. Az országok többségének kiadási gondjai vannak, nem bevételi gondjai. A 90% kiadás egyszerűen nem kell.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.11. 17:03:14
  • ostoros #21
    Na, a másik meg a szociális rendszer. Épp ideje tudomásul venned, hogy ebben az országban kétmillió nyugdíjas él.

    Az EU-t amúgy szerintem is kb. le kellene bontani a közös piac szintjére, az EU parlamentet szélnek ereszteni, a Brüsszeli, Strasbourgi és egyéb "szagértők" 95%-ával együtt. Ebben nincs vita köztünk.
    De ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki, és komolyan vesszük a versenysemlegességet, nem csak papíron, akkor az óriás cég ugyanakkora arányban adózzon, mint a sarki fűszeres, igen, ezt akarom.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.11. 14:42:57
  • Sydra #20
    ""ez az EU támogatásával épült" annak felét a magyar adózók tejelték ki. Azok az adózók, akik között a kedves multi cégeid NEM SZEREPELNEK!"
    De én ilyen táblákat sem szeretnék látni. Az EU szintű újraelosztás a szovjetuniót idézi. Az adófizetők pénzéből meg ne építsenek mást az utakon meg a közműveken kívül, ami a mostani adók ~5%-a. A google meg a pénzéből inkább google irodát meg szerverparkot építsen, az nekem többet ér, mint az állami stadion, meg az állami kilátó, meg a cociális rendszer.
  • ostoros #19
    Amit mondasz az az EU-ban nem működik. Igazából sehol sem működik, de az EU-ban pláne nem.
    Tudod te mennyi állami feladat van, amit soha nem éri meg magáncégeknek csinálni?
    Tudod te, hány milliárd forintot kell befizetni az EU-nak tagdíjat hazánknak? Többet hívhatunk le támogatásként, az igaz, de ez a tény, meg az, hogy ha egy projektre pénzt ad az EU az 70%-ot ad maximum, vagyis a befizetéseinkkel együtt máris ott tartunk, hogy amit kitáblázva látsz, hogy "ez az EU támogatásával épült" annak felét a magyar adózók tejelték ki. Azok az adózók, akik között a kedves multi cégeid NEM SZEREPELNEK!
  • ostoros #18
    Igen, szopassuk be, az idegen cégeket akik basznak adózni, hogy cserébe kevésbé kelljen adóztatni az EU-s/hazai cégeket.
    Törökország is befenyítette a Youtubeot, hogy márpedig, ha nem kezdenek el adót fizetni, akkor blokkolva lesznek. És csodák csodája, a youtube inkább fizetett, minthogy kivonuljon a török hirdetési piacról. Erről beszélek.
  • ostoros #17
    Te fundamentalista vagy, komolyan. Azt hiszed, ha a cégeknek jó az az embereknek is jó.
    Ez hazugság. Nincs ilyen kapcsolat.
  • Sydra #16
    De attól hogy a google-t most jobban megadóztatod, a többi cég adója ugyanolyan rossz marad és ugyanúgy szívni fog az európai gazdaság, és csak annyit értünk el, hogy mostmár más is jobban szív. Mi lenne, ha nem mindenki az egyenlőségen rugózna, hanem azon, hogy mindenkinek minél könnyebb dolga legyen? A magas adókat le kell vinni, nem kiterjeszteni mindenkire.