Berta Sándor

Nem lesz egységes európai digitális adó

Eldőlt, hogy néhány hónapig biztosan nem kerül újra elő a téma.

Az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán Dánia, Svédország, Észtország és Írország képviselői megakadályozták az egységes európai digitális adó bevezetésével kapcsolatos német-francia előterjesztés elfogadását. Az Európai Unió ezért úgy döntött, hogy az új javaslatot az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) segítségével dolgozza ki.

Hartwig Löger osztrák pénzügyminiszter csalódott volt, hogy Európa még egy minimális kompromisszumra sem volt képes a kérdésben. Kifejtette, hogy ezzel a kontinens vezetői nem csupán magukat hozták nehéz helyzetbe, hanem csalódást okoztak mindazoknak, akik egy nemzetközi megoldáson dolgoztak. Még az Amerikai Egyesült Államok és az olyan óriáscégek is, mint a Google és az Amazon világos álláspontot várnak a kérdésben az EU-tól, s nem örülnek a nemzeti megoldásoknak. Ezt Löger szerint alátámasztották Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szavai is. Az osztrák politikusnak komoly aggályai voltak azzal kapcsolatban, hogy Európa más kérdésekben sem tud majd előrejutni.

Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa és Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter elmulasztott esélyről beszélt, míg Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter amiatt sajnálkozott, hogy nem volt lehetséges valamilyen kompromisszum megkötése. Az északi államok elvi okokból nem támogatták az új digitális adó bevezetését. Svédország azt kritizálta, hogy az adózásnak ott kell megvalósulnia, ahol az értékteremtés történt, ez ugyanis a svéd álláspont alapján kevesebb befektetéshez vezethet. Írország és Dánia azt hangsúlyozta, hogy nem csupán a digitális gazdaságra kell gondolni és hogy napjainkban már a teljes gazdaság tartalmaz digitális elemeket.

Az Európai Bizottság 2018 márciusában javasolta, hogy a nyereséget ott adóztassák meg, ahol a vállalkozások és a felhasználók közötti kapcsolat létrejön. Januárban megszületett az elvi döntés arról, hogy a Sebastian Kurz kancellár által vezetett osztrák kormány elindítja az új digitális adó bevezetésének folyamatát. Az új adó az online reklámok után fizetendő áfa lesz. Bruno Le Maire pedig néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az új 3 százalékos digitális adó minden olyan társaságra vonatkozik, amelynek a globális bevétele minimum 750 millió euró, míg Franciaországban több mint 25 millió euró. Az új adó kereken 30 céget érint. A Le Parisien példaként említette a Google-t, az Amazont, a Facebookot, az Apple-t, az Ubert, az Airbnb-t, a Booking.com-ot és a Criteo nevű francia online reklámügynökséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #15
    Ez lehetetlen, hiszen akkor a nagycégek beperelik/bepanaszolják az államot az Eunál.
  • fejlodes #14
    Amiről te beszélsz Sydra az már az adók elköltése és az adócsökkentés. Nyilván az adók elköltésével is sok gond van, sokkal hatékonyabban és értelmesebb dolgokra is el lehetne költeni az adókat, illetve lehetne kevesebbet adózni ezzel én is egyetértek.
    De én az adók beszedéséről beszéltem, amit érint a cikk is. Az adókat pedig egyforma mértékű adókulcsokkal kellene beszedni vagyis százalékosan ugyanannyit kellene adóznia minden cégnek és abban az országban ahol üzletel, teljesítményt állít elő (termel, értékesít, munkás dolgozik és a profit megtermelődik).
    Kis népességű adóparadicsom ország könnyen megteheti hogy nagyon alacsony adót vet ki bizonyos dolgokra, de egy népesebb ország már kevésbé, ráadásul amint már írtam ez igazságtalan, versenyellenes, hatékonytalan és növeli az egyenlőtlenségeket.
  • kvp #13
    Az EU most mar igazan eldonthetne, hogy akkor egyseges allam, egyseges adorendszerrel es egyseges berezessel vagy csak allamszovetseg, ugynevezett foderacio. Utobbi esetben minden allam eldonti maga mit akar.

    Az adoelkerules ellen meg ugy lehetne harcolni, hogy beszedik afa-ban a befizeteskor, azaz forditott afa rendszer mindenre, magas kulccsal. Ez utobbit meg az EU kozponti vezetese furta meg.
  • Sydra #12
    "Már bocs de hogy lenne ez jó?"
    Az adófizetésnek elvileg célja van. Ha a célok nem igazoltak, vagy a célokat nem teljesítik, vagy a célok rosszabbul teljesülnek, mintha ráhagynák az emberekre a megoldást, akkor azt az adót nem kell fizetni. Jelenleg az államok nagyjából 10-szeresen túllépik a hatáskörüket és a tevékenységük többsége nem igazolható. Bőven van tere a kiadás és adócsökkentésnek. Nem az a fő problémánk, hogy kit lehetne még megfejni.
    1. A facebook álltal megkeresett pénz a facebook részvényeseinek tulajdona. Ha az állam szeretne belőle valamennyit, akkor nyújtson cserébe olyan szolgáltatásokat, amiért az emberek önként is hajlandóak fizetni (vagyis bizonyíthatóan szükséges és hasznos szolgáltatásokat).
    2. Az adószedés módja és célja alig különbözik attól ahogyan és amire a maffia szedi a védelmi pénzt. Az állam jelenleg egy intézményesített maffiahálózat. 500 év múlva úgy fogunk erről a rendszerről tanulni, mint ma a feudalizmusról.
    3. A facebook az emberek számára hasznosabb dolgokra a fordítja a pénzét, mint az államok akik beszedik tőle azt adó címén. Minél több marad a facebooknál, annál jobb. És ezt én úgy mondom, hogy utálom a facebookot.

    "Először is nem ott adózik ahol kellene"
    Ott adózik, ahol a törvények megengedik neki, hogy kevesebbet fizessen. Te is ezt tennéd, meg minden értelmes ember.

    " Ebből az következik hogy a multi cég és az adóparadicsom ország (pl: Írország) nyer, a többi ország adóbevételt veszít"
    1. Bármelyik ország lejjebb viheti az adóit, mint az írek. (Ez lenne a jó megoldás.)
    2. Bármelyik ország hozhat olyan törvényt, ami a reklámozóktól szedi be az adót és akkor nem tudja a facebook elvinni. (Ez lenne a rosszabb megoldás.)
    3. A cikkben tárgyalt törekvés mindenek feletti aljassága abban rejlik, hogy az államok nem csak a saját adópolitikájukat akarják szabályozni, hanem a többi államét is. Olyan adókartellt akarnak építeni, amiben minden országban egységesen emelhetik az adót és a cégeknek nem lesz hová menekülni. Ez mindenkinek nagyon rossz lenne, személy szerint neked is, meg nekem is, meg az összes ide írkáló szocialistának is akik tapsikolnak a saját tönkretételükhöz.

    UI: Nincs olyan adó, amit csak a cég fizet. Egy cég megadóztatása az összes alkalmazottjának és vásárlójának a megadóztatása is. Minél jobban megvámolsz egy céget, annál rosszabb lesz mindenkinek, akinek köze van hozzá.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.03.14. 14:43:01
  • fejlodes #11
    "Ez az "adóelkerülésnek" teret adó rendszer teljesen jó így."
    Már bocs de hogy lenne ez jó? Először is nem ott adózik ahol kellene. PL: nem itthon adózik hanem Írországban az a teljesítmény (pl: értékesítés) ami itthon keletkezett. Másodszor sokkal kisebb adókulccsal adózik mint itthon kellene. Ebből az következik hogy a multi cég és az adóparadicsom ország (pl: Írország) nyer, a többi ország adóbevételt veszít, és így másokon keresztül pl a kis hazai cégeken keresztül kell behajtani az adót vagyis nagyobb kulccsal kell emiatt adózniuk. Ez az adóparadicsom rendszer teljesen igazságtalan, versenyellenes, hatékonytalan és mivel főleg a gazdagok élnek vele növeli a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeket.
    Egyetértek, hogy kevesebbet kellene adóznunk, de akkor adózzon ténylegesen mindenki kevesebbet és ott adózzon ahol kell, ne csak bizonyos csoportok nyerjenek míg mások vesztenek a rendszerben.
  • Atisz #10
    Az íreknek nagyon jó, hogy te feladsz f@szbookon egy hirdetést és a cég ott adózik a te befizetésed után. A magyar államnak és neked viszont már nem annyira...
  • Ellaberin #9
    Addig míg a politikusaink ilyen-olyan cégei is adóparadicsomokban adják le a sápot dőreség lenne azt hinni, hogy ez működni fog. Pont nincs érdekük precedenst teremteni (tudom, nálunk nincs precedens jog).
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2019.03.14. 11:31:46
  • Sydra #8
    Ne az legyen a cél hogy több adót szedjünk be, hanem az hogy kevesebbet! Ez az "adóelkerülésnek" teret adó rendszer teljesen jó így. Ha a kis cégek jobban szopnak, akkor csökkentsük külön az ő adójukat!
  • dyra #7
    Nézik még pár évig, hogy a kiscégek meg a kisjátékosok teljesen kimulnak a piacról.
  • fejlodes #6
    Alapvető célnak kellene lennie, hogy a multik és a kisebb cégek azonos százalékú adót fizessenek a versenysemlegesség miatt. Mivel jelenleg a multik jellemzően kevesebb adót fizetnek százalékosan, ezért kellene őket külön adóztatni. Ha a nagyobb cégektől több adó folyik be vagyis hatékonyabb lesz az ő adóztatásuk, akkor utána lehet adót csökkenteni.