25
  • ostoros
    #25
    10 év, mi? Harminc is kevés lenne.
  • Sydra
    #24
    Nem kell azonnal. 10 év alatt szépen le lehetne bontani a mostani rendszert és az embereket rá lehetne szoktatni az egyéni felelősségre meg az öngondoskodásra. Ha el se kezdjük, abból garantáltan hatalmas bukás lesz.
  • ostoros
    #23
    Jó, értelek, de ez megvalósíthatatlan...
  • Sydra
    #22
    "Épp ideje tudomásul venned, hogy ebben az országban kétmillió nyugdíjas él."
    Tudomásul van véve. És ettől csak több lesz. Ezért kéne 2 évente 1 évvel kitolni a nyugdíjkorhatárt.

    "Az EU-t amúgy szerintem is kb. le kellene bontani a közös piac szintjére"
    Ezzel egyet értek.
    Közös piac: Yes.
    Közös politika: No.

    "akkor az óriás cég ugyanakkora arányban adózzon, mint a sarki fűszeres, igen, ezt akarom."
    De ezért lehet úgy is kardoskodni, hogy aki sok adót fizet az fizessen kevesebbet, nem pedig úgy hogy mindenki fizessen sok adót. Az meg nem igaz hogy azért kell jobban megadóztatni a nagyot, hogy a kiscsinek kevesebbet kelljen. Az országok többségének kiadási gondjai vannak, nem bevételi gondjai. A 90% kiadás egyszerűen nem kell.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.11. 17:03:14
  • ostoros
    #21
    Na, a másik meg a szociális rendszer. Épp ideje tudomásul venned, hogy ebben az országban kétmillió nyugdíjas él.

    Az EU-t amúgy szerintem is kb. le kellene bontani a közös piac szintjére, az EU parlamentet szélnek ereszteni, a Brüsszeli, Strasbourgi és egyéb "szagértők" 95%-ával együtt. Ebben nincs vita köztünk.
    De ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki, és komolyan vesszük a versenysemlegességet, nem csak papíron, akkor az óriás cég ugyanakkora arányban adózzon, mint a sarki fűszeres, igen, ezt akarom.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.11. 14:42:57
  • Sydra
    #20
    ""ez az EU támogatásával épült" annak felét a magyar adózók tejelték ki. Azok az adózók, akik között a kedves multi cégeid NEM SZEREPELNEK!"
    De én ilyen táblákat sem szeretnék látni. Az EU szintű újraelosztás a szovjetuniót idézi. Az adófizetők pénzéből meg ne építsenek mást az utakon meg a közműveken kívül, ami a mostani adók ~5%-a. A google meg a pénzéből inkább google irodát meg szerverparkot építsen, az nekem többet ér, mint az állami stadion, meg az állami kilátó, meg a cociális rendszer.
  • ostoros
    #19
    Amit mondasz az az EU-ban nem működik. Igazából sehol sem működik, de az EU-ban pláne nem.
    Tudod te mennyi állami feladat van, amit soha nem éri meg magáncégeknek csinálni?
    Tudod te, hány milliárd forintot kell befizetni az EU-nak tagdíjat hazánknak? Többet hívhatunk le támogatásként, az igaz, de ez a tény, meg az, hogy ha egy projektre pénzt ad az EU az 70%-ot ad maximum, vagyis a befizetéseinkkel együtt máris ott tartunk, hogy amit kitáblázva látsz, hogy "ez az EU támogatásával épült" annak felét a magyar adózók tejelték ki. Azok az adózók, akik között a kedves multi cégeid NEM SZEREPELNEK!
  • ostoros
    #18
    Igen, szopassuk be, az idegen cégeket akik basznak adózni, hogy cserébe kevésbé kelljen adóztatni az EU-s/hazai cégeket.
    Törökország is befenyítette a Youtubeot, hogy márpedig, ha nem kezdenek el adót fizetni, akkor blokkolva lesznek. És csodák csodája, a youtube inkább fizetett, minthogy kivonuljon a török hirdetési piacról. Erről beszélek.
  • ostoros
    #17
    Te fundamentalista vagy, komolyan. Azt hiszed, ha a cégeknek jó az az embereknek is jó.
    Ez hazugság. Nincs ilyen kapcsolat.
  • Sydra
    #16
    De attól hogy a google-t most jobban megadóztatod, a többi cég adója ugyanolyan rossz marad és ugyanúgy szívni fog az európai gazdaság, és csak annyit értünk el, hogy mostmár más is jobban szív. Mi lenne, ha nem mindenki az egyenlőségen rugózna, hanem azon, hogy mindenkinek minél könnyebb dolga legyen? A magas adókat le kell vinni, nem kiterjeszteni mindenkire.
  • M2 #15
    "Már most nagyon elvagyunk maradva versenyképességben, de szopassuk tovább a cégeket."

    Pont az a baj, hogy a cégek nem egyenlően vannak szopatva és ennek eredménye a lemaradás. Míg egy Google megteheti, hogy 1% alatt adózzon, egy kis hazai cég meg 20% fölött adózik, addig nem lesz fejlődés. Adózzon a Google is ugyanolyan feltételek mellett, a lokális bevételei után a lokális szabályozásoknak megfelelően.
  • Sydra
    #14
    Nem érted, amit a másik ír és zavarodban elkezded sértegetni. Nem nagyon veszed a lapot.
    "Attól mert Orbánunk aláírt valamit mondjuk Putyinunkkal, akkor neked már kötelező egyet érteni vele?"
    Milyen Orbán? Milyen Putyin? Hogy jönnek ők ide?
    "Mellesleg, ha USA-EU kitiltogathat cégeket mert jaj"
    Ha más rongálja a saját gazdaságát, az indok arra, hogy mi is ezt tegyük?

    Az adóztatás nem cél, hanem eszköz. Ráadásul egy idejét múlt, erősen megkérdőjelezhető hatásfokú és erkölcsű eszköz. Az államok sokszorosan túllépik a hatáskörüket. Az adók 90%-a hülyeségekre van elköltve. Úgyhogy amíg nem vágjuk vissza 90%-al a adókat, addig teljesen értelmetlen azon háborogni, hogy a te szubjektív értelmezésed szerint valaki valamit nem fizetett be.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.10. 13:58:31
  • bdzsana
    #13
    Persze meg lehet tenni, és szerinted mi lesz a vége? Kína ás az USA már így is sokkal jobb feltételek biztosít a cégeinek, kevesebb adóval és papírmunkával. Már most nagyon elvagyunk maradva versenyképességben, de szopassuk tovább a cégeket.
  • ostoros
    #12
    Te hány éves vagy? Attól mert Orbánunk aláírt valamit mondjuk Putyinunkkal, akkor neked már kötelező egyet érteni vele? Hasonló a helyzet itt is baszod.
    Mellesleg, ha USA-EU kitiltogathat cégeket mert jaj, biztonsági okok, csúnakínaiak, oroszok, akkor ugyanezt meg lehet tenni adózási okokra hivatkozva, amelyek sokkal szilárdabb érvek.
  • Sydra
    #11
    Hány éves vagy? 10?
  • ostoros
    #10
    Ne légy már kretén. Ha a cégektől nem lehet beszedni, akkor a lakosságon fogják. Rajtad is, te marha.

    Az meg, hogy lefizettek pár politikust hogy legyen egy egyezmény... hadd nevezzem már csalásnak, ha az.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.09. 23:24:46
  • Sydra
    #9
    Nincs szó adócsalásról. Arról nemzetközi egyezmény van, hogy a legtöbb esetben a cégek a székhelyükön adóznak.
    Másrészt nem értem miért annak örülsz hogy több adót szednek be és miért nem annak, ha kevesebbet. A 90% így is hülyeségekre megy el párttól függetlenül.
  • ostoros
    #8
    Nem érted, mi? Adót csal===> Takarodjon el és csaljon adót máshol, természetesen a terméke is takarodik.
    Pont az emberek érdekében, akiknek az adócsalók miatt kell többet adózni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.09. 20:49:24
  • Sydra
    #7
    Miért őt kéne kitiltani és nem téged? Vagy miért nem lehet az embereket csak úgy békén hagyni és nem rommá szívatni őket?
  • ostoros
    #6
    Na, az ilyennek kell kitiltani a termékét a piacról. És helyette azt aki rendesen fizet, becsábítani. Csak senki nem meri, mert szabadkereskedelem, bla, bla, szabad verseny bla, bla, bla, bla....
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.09. 19:07:44
  • fejlodes
    #5
    A cikkben leírt hirdetések utáni és nagyobb cégeket érintő adó +5%-os adót jelent, hiszen ezenkívül minden más adót továbbra is fizetniük kell ezen cégeknek is, nem összesen 5%-os adót fizetnek.
    Nyilván nem igazságos, hogy a nagy multi cégek kisebb adót fizetnek százalékosan, mint a hazai kis cégek, ráadásul sokszor az adójukat egy adóparadicsom országban (pl: Írországban) fizetnek meg és nem ott ahol a teljesítményük keletkezett (pl: itthon Magyarországon). Először tehát az adókat kell beszedni igazságosan, utána pedig lehet mindenkire egyformán adót csökkenteni.
  • Omega
    #4
    Akkor minden fogyasztói ár drasztikusan megemelkedne. Nem hiszem, hogy ez olyan jó ötlet. Nálunk Magyarországon már jelenleg is a magas ÁFA okozza a nemzetközi összehasonlításban is magas árakat. Amit kellene csinálni az pont az adócsökkentés. Azt is tudom, hogy kellene: közszférabeli nagy arányú elbocsátással, ugyanis azért magasak a bérre rakodó adóterhek, mert a versenyszféra beli dolgozóknak el kell tartania több százezer semmirekellőt, de ezt már évtizedek óta csak halogatják a kormányok. Ha meglépnék rengeteg probléma megoldódna.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2019.04.09. 14:13:31
  • Sydra
    #3
    "Ez itt a nagy probléma, hogy míg a munkavégzésre 50% körüli adóteher rakódik, közben minden másnál bírkóznak, hogy 1% vagy 5% legyen! Srácok! Fordítsunk!"

    A különbség az, hogy a nagy cégek sokkal könnyebben költöznek, mint az átlag ember. Ha megemelik túlságosan az adóját, akkor szimplán átmegy másik országba. Ha az átlag ember is ilyen mobilis lenne, akkor az ő adója is 5% lenne. Itt országonként azon megy az egyensúlyozás, hogy hogyan lehet úgy kirabolni a cégeket, hogy még nálunk akarjanak maradni. Így az országok még rá vannak kényszerítve, hogy versenyezzenek az alacsony adókkal. Ezért akar sok politikus egységes EU-s és nemzetközi adóztatási szabályokat, hogy mindenhol meg lehessen emelni az adókat, aminek persze az lenne a következménye, hogy mindenhol elkezd tönkremenni a gazdaság és nem lesz hova menekülni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.09. 12:10:59
  • M2 #2
    "a hagyományos vállalatokat Európában átlagosan 20-25 százalékos adóval sújtották, addig a digitális cégeket kevesebb, mint 10 százalékossal"

    "az adókulcs 5 százalék lesz"

    Ejha, ez aztán a tökös lépés! Én is átnevezem magamat Google Facebook Oszkárra és onnantól fizetem az 5%-os adót, oké?
    Ez itt a nagy probléma, hogy míg a munkavégzésre 50% körüli adóteher rakódik, közben minden másnál bírkóznak, hogy 1% vagy 5% legyen! Srácok! Fordítsunk!
  • Zoliz
    #1
    Miért nem a nagyvállalatokat adóztatják 25%-ra hogy kicsik legyenek és a kicsiket meg 5%-ra?