Berta Sándor

Online szabályozás - francia modellt vehet át Ausztria

Nyugati szomszédunk a tervezett digitális törvényhez szerezne inspirációt.

Ausztria az internetes gyűlöletbeszéd ellen lépne fel, ezért Gernot Blümel osztrák médiaügyi miniszter Franciaországba látogatott, hogy tapasztalatokat és ötleteket gyűjtsön. A politikus találkozott Mounir Mahjoubi államtitkárral, aki támogatja az európai uniós elektronikus kereskedelmi irányelv módosítását és Laetitia Avia francia képviselővel, aki a gyűlöletbeszéd elleni jogszabályok mellett kampányol.

Franciaországban jelenleg olyan törvényt terveznek, amely a platformüzemeltetőket arra kötelezné, hogy megállapítsák a felhasználóik személyazonosságát és az adatokat átadják az igazságügyi szerveknek, ha azok kérik. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az érintett szolgáltatók akár egymillió eurónál is nagyobb pénzbüntetést kaphatnak. A gyűlölettartalmakat kötelező lenne 24 órán belül eltávolítani.

Avia nagyon örült annak, hogy Ausztriában is felmerült egy hasonló jogszabály kidolgozása és bevezetése. Úgy vélte, hogy minden európai államnak együtt kellene dolgoznia ezen a területen, mert azonosak a céljaik. Blümel közölte, hogy azt reméli, hogy már a nyár előtt elkészülhet a törvénytervezet, amelyhez inspirációt a francia és a német jogszabályokból gyűjtöttek. Ugyanakkor nem lehet teljes törvényeket lemásolni, már csak azért sem, mert például Franciaországban sokkal régebb óta meghatározták, hogy mi a gyűlöletbeszéd, ráadásul a technikai feltételek (például az IP-címek alapján való azonosítás háttere) is sokkal régebb óta jelen vannak Franciaországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!