Berta Sándor

Emberközpontú mesterséges intelligencia kutatások kellenek

Új intézményt hozott létre a Stanford Egyetem.

Az Emberközpontú Mesterséges Intelligencia Intézetet (HAI) Fei-Fei Li professzor és John Etchemendy filozófus-matematikus vezeti. Fei-Fei Li az elmúlt években a mesterséges intelligencia területén szerzett hírnevet tudósként és előadóként. A Stanford Egyetemen sem a gépi tanulás, sem a mesterséges intelligencia kutatása nem számít új dolognak, de az új intézet a jövőbeli kutatások során az embert akarja a középpontba helyezni és elsősorban az interdiszciplináris kutatásokra összpontosítana. A HAI nem akar zárt egyetemi sziget lenni, hanem a politikában és a gazdaságban is részt venne.

A két igazgató közös blogbejegyzésében azt írta, hogy a céljuk egy interdiszciplináris, globális centrum létrehozása a mesterséges intelligenciáról tanulók, a technológiát kutatók, a fejlesztők és a felhasználók, a főiskolák, a kormány és az ipar, továbbá azon vezetők és a döntéshozók számára, akik meg akarják érteni és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket.

Az intézet létrehozásának ötlete 2016-ra nyúlik vissza, amikor Li és Etchemendy szomszédok voltak és beszélgetni kezdtek. A nőt már akkor is zavarta, hogy a jövőt alakító emberek szinte kizárólag a matematika, a számítástechnika és a mérnöki tudományok világából származtak, s gyakorlatilag nem voltak köztük történészek, filozófusok vagy viselkedéskutatók. Emellett rendkívül kevés volt a szakemberek között a nő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanítás jelenlegi módja nem inspirál elegendő embert. A mesterséges intelligencia kapcsán ugyanis túlzottan a mérnöki dolgokra és az algoritmusokra fókuszálnak.

A két szakértő a technológiát egyszerre látja esélynek és kockázatnak. Szerintük a mesterséges intelligencia hozzájárulhat ahhoz, hogy tisztább legyen a víz, jobb legyen az oktatás és csökkenjen a szegénység, de erősítheti is a jelenlegi problémákat, például a jövedelmekkel kapcsolatos egyenlőtlenségeket és a rendszerszintű előítéleteket.

Li és Etchemendy számos kollégájukkal beszélgettek a Stanford Egyetemen az emberközpontú mesterséges intelligencia kutatás ötletéről, s azt érzékelték, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak. Az ötlet végül 3 év alatt vált valósággá. A HAI körülbelül 50 kutatóprojektet indított, amelyek többek között a mesterséges intelligencia által átszőtt világ hatásait vizsgálják, illetve azt akarják kideríteni, hogy a technológia társadalmi elterjedése miként rendítheti meg a bizalmat. Emellett előtérbe kerülne az új, hatékonyabb, robusztusabb és értelmezhetőbb gépi tanulási módszerek kifejlesztése és az autonóm járművek társadalomra gyakorolt hatásának vizsgálata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #8
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/13/dont-believe-the-hype-media-are-selling-us-an-ai-fantasy

    Elég csúf dolgot állítanak a cikkben az iparági szereplőkről.
  • Sir Cryalot #7
    Inkább valami cmos - t meghaladni képes gyártástechnológia alapját kéne lerakni ha ilyen jellegű fixációja van egyeseknek.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.04.09. 17:22:37
  • Nos #6
    Ezekkel kicsit vitatkoznek. A modern AI alapjait interdiszciplinalis tudassal megaldott emberek raktak le. Neuroscientist, logika kutato, matematikus, elektronikai mernok, computer scientist. Meg Turing is a matematikus iranyzatai mellett filozofus is volt. Ma sem kevesbe arnyalt a kep. Nyilvan foleg a programozo matematikushoz hasonlo iranybol vannak a teruleten a legtobben, de robotikaban sok a mernokfizikus is, es valojaban barmilyen matek/computerscience/naturalscience/mernok iranybol erkezo jo esellyel tud komoly hozzaadott erteket hozni. Raadasul a kulonbozo teruletrol erkezo emberek mas otleteket dobnak be, amik nagyon jol keverhetok a korabbi tapasztalataikkal.
  • Sydra #5
    :D
  • Zoliz #4
    "John Etchemendy filozófus-matematikus"
    Nem rossz elegy vagyis egyikhez se ért igazán.
  • kvp #3
    A mesterseges intelligencia kutatas fo terpe mar eleg regen attevodott az egyetemi szferabol a nagyobb vallalatokhoz. Mondjuk korabban sem a matematika-filozofia szakos tanarok foglalkoztak az erdemi fejlesztesekkel, hanem inkabb a mernok-fizikusok. Mostanra viszont eljutottunk odaig, hogy az eredmenyek nagyreszet inkabb megtartjak a vallalatok maguknak, mintsem publikaljak vagy akar csak szabadalommal levedessek oket. Ennek fo oka az, hogy igy konnyebben csokkentheto az ipari kemkedes hatasa.
  • Sir Cryalot #2
    Ha hozzávesszük a vészjósló szövegelést is akkor még kool aid - esebb, kultuszosabb szaga van.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Drinking_the_Kool-Aid

    Mondjuk sg-n régebben is jobban ment a kool aid ivászat mint akár az indexen pedig az se kutya.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.04.09. 11:38:35
  • Sydra #1
    "például a jövedelmekkel kapcsolatos egyenlőtlenségeket és a rendszerszintű előítéleteket."
    10-ből 9 AI-val foglalkozó cikk/kutatás/beszéd identitáspolitikát tartalmaz. Én biztosra veszem, hogy az ilyen helyeken semmilyen érdemi kutatás nem folyik, csak PR fogás meg a zsíros állami támogatásokra pályáznak.