Berta Sándor

Mesterséges intelligencia kutató intézetet támogat a HERE

Az autonóm járművekhez térképeket készítő cég egy alapítványon keresztül finanszíroz alapkutatásokat.

Sepp Hochreiter, a Linzi Egyetem Gépi Tanulási Intézetének vezetője, s a bécsi és a zürichi kollégáival közösen hozta létre az Institute of Advanced Research in Artificial Intelligence (IARAI) nevű kutatóintézetet. A HERE öt éven át 25 millió euróval támogatja az IARAI működését - mindezt Hochreiter is megerősítette a Der Standardnak. A szakemberen kívül az IARAI ügyvezetője még David Kreil fizikus, a Bécsi Talajkultúra Egyetem professzora és Michael Kopp matematikus, a HERE Technologies zürichi részlegének munkatársa. Az elképzelések alapján 30 szakembert foglalkoztatnának az új intézetben.

Kreil elmondta, hogy az IARAI és a HERE először ötvözik a nyílt akadémiai kutatást és az ipari mennyiségben rendelkezésre álló helyszínhez köthető adatokat. Mindez új lehetőségeket teremt arra, hogy a bonyolult és társadalmilag fontos problémákat orvosolni lehessen.

Hochreiter rámutatott, ha rendelkeznének például egy város szimulációjával, továbbá térképekkel, közlekedési adatokkal és a károsanyag-kibocsátási információkkal, akkor a mesterséges intelligencia segítségével számos dolgot optimalizálni lehetne, kezdve a levegőben lévő finompor mennyiségének csökkentésével. A HERE nagyon jó adatokkal rendelkezik, például térképekkel és közlekedési információkkal, s azokat az új intézmény számára is elérhetővé tette. Ilyen nagy értékű adatokat egy kutatóintézet általában nem engedhetne meg magának. Hochreiter hangsúlyozta, hogy így igazán értékes szimulációkat végezhetnek a valódi világ feladatainak a megoldására.

Az IARAI alapvetően alapkutatásokat fog végezni és a témaválasztásában teljesen független lesz a HERE-től. Az intézetet nem közvetlenül, hanem egy alapítványon keresztül finanszírozza majd a vállalat. Az intézmény így nem kutatási megbízásokat fog teljesíteni, hanem ez egy adatokra és szakértelemre támaszkodó valódi együttműködés lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!