Berta Sándor

Új asszisztensen dolgozik a Facebook

A közösségi platform azt szeretné, ha az alkalmazott mesterséges intelligencia sokkal többre lenne képes, mint a nem engedélyezett tartalmak felismerése. A Facebook egy új digitális asszisztenst fejleszt, amely "egészséges emberi értelemmel" rendelkezik. A cél ugyanis az, hogy a közösségi oldalra látogatók szabadon társaloghassanak a mesterséges intelligenciával. Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia kutatásért felelős vezetője felvázolta, hogy az ilyen rendszerek rendelkeznek a megfelelő háttértudással és bármely témában lehet velük beszélgetést folytatni. Azt ugyanakkor a szakember is elismerte, hogy az ilyen megoldások még nem holnap lesznek elérhetők.

LeCun hangsúlyozta, hogy a mai gépi tanulás során a számítógépeket nagy adatmennyiségek segítségével tanítják azért, hogy a különböző minták alapján felismerhessék a megmutatott információkhoz hasonló dolgokat. Ezt az eljárást alkalmazzák többek között a képek feldolgozásakor is. A gépek számára ugyanakkor nagy kihívást jelent, hogy előrejelzéseket készítsenek akkor, ha nem megfelelő keretfeltételek között kell működniük.

A Facebook jelenleg a nem engedélyezett tartalmak, például a terrorpropaganda-anyagok vagy a meztelen képek kiszűrésére használja a mesterséges intelligenciát. Emellett a cél az, hogy az alkalmazott szoftver valós időben vizsgálja meg a feltöltött videókat, ez azonban komoly követelményeket támaszt a rendszerekkel szemben. LeCun világossá tette, hogy a társaság - éppúgy, ahogy a Google is - saját chipet akar kifejleszteni a tanuló gépekhez azért, hogy azokat intelligensebbé tegye. A terveket nyilvánosságra hozzák majd, hogy mindenki számára hasznosak lehessenek. Ezt így tették korábban a számítógép-központokkal kapcsolatos technikájuk megalkotása után is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Most ugy oszinten.
    Rank tartozik, hogy suvegcuki uj "titkarnot" (inkabb titkart) gyomoszol?