Berta Sándor

A Facebookot elhagyók boldogabbak, de kevésbé tájékozottak

Néhány dolgot figyelembe kell vennie annak, aki lemond a közösségi platform használatáról.

Körülbelül kétmilliárd ember tölt el naponta legalább 1 órát a Facebookon. A Stanford és a New York-i Egyetem kutatói azt tanulmányozták, hogy milyen hatásokkal jár, ha valaki egy hónapra lemond a közösségi portál használatáról. Nos, aki így tett, az boldogabb volt, mert kevesebb időt töltött a világhálón, s ezáltal több ideje jutott a családtagjaira és a barátaira, de sokkal kevésbé volt tájékozott.

A tanulmány készítői 2844 olyan személyt kérdeztek meg a tapasztalataikról, akik naponta legalább egy órát töltöttek el a közösségi oldalon. A csoport tagjainak felét arra kérték, hogy egy hónapra mondjanak le a Facebookról, cserébe kaptak 90 eurót. A csoporttagok fiókjait rendszeresen figyelték, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban nem mennek fel a közösségi platformra, a közérzetükről pedig SMS-ben érdeklődtek.

A tanulmány végeredménye szerint a Facebook használatáról lemondó csoport tagjainak nagy része azon a véleményen volt, hogy a döntés jót tett nekik, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hiányozna nekik a szolgáltatás, ha korlátoznák a használatát. Az láthatóvá vált, hogy a Facebook nélkül eltöltött hónap javított az emberek közérzetén, kevésbé voltak depressziósak, sőt, elégedettebbek voltak. Sokuknak az egy hónapos időszak után sem volt feltétlenül igényük a közösségi platformon való újbóli megjelenésre.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az eredményeket fenntartásokkal kell kezelni, mert nem lehet tudni, hogy egy ilyen "közösségi böjt" és annak időtartama, illetve erőssége kinél milyen hatásokat eredményezhet. Az egyik negatív hatás az lehet, hogy az érintett személyek kevesebb alternatív hírforrást fognak alkalmazni és ezáltal kevésbé lesznek tájékozottak.

A Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Melissa G. Hunt és kollégái tavaly novemberben arra világítottak rá, hogy a különböző közösségi platformokon töltött idő növelheti a depresszió és a magányosság érzését az emberben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #22
    Ritka nagy baromság! A facebookon hamis profillal kell fenn lenni, egy tucat ismerősnél többet nem felvenni, és ami érdekel, azt megnézed, de nem ott érintkezel az ismerőseiddel. A hírek nagy részét meg más platformokon nézi meg, akinek van esze!
  • VolJin #21
    Hét én tömegközlekedésnél meg amikor nincs más dolgom használom, ez a családtagok helyett nekem fura...
  • MartinIstiNZ #20
    "Kétmilliárd ember?" Még az arckönyv sem tudja pontosan hány felhasználójuk van, illetve hogy azokból a fiókokból mennyi valós és mennyi hamis (utóbbi kategóriába simán beleférnek a távol-keleti klikkfarmos felhasználók is meg a ki tudja milyen kreatív megoldások amire épeszű ember álmában sem gondolna).
  • Nos #19
    Ha túl sokan így gondolkoznának, akkor valószínűleg még rosszabb lenne a világ, de őszintén szólva én is próbáltam már többször inkább hülye lenni, mint tájékozott. Jelenleg a környezetem miatt ez tartósan nem megy, pedig nyugodtabb lenne az életem.
  • tom_pika #18
    Inkább vagyok boldog, mint tájékozott. Én ilyen hülye vagyok.
  • ostoros #17
    Egyik sem jobb abból a szempontból, amit írtam. Csak egy virtuális világba rántja az embert mindkettő. Aggódást generál olyan emberekért, olyan események miatt, akikkel sosem fog találkozni, amelyek hatását sosem fogja érezni. Csak bulvár nagyon nagy százalékban, mind a mainstream, mind a kevésbé mainstram média.

    Megöltek valakit tőlem 150 kilométerre? Miért tartozik ez rám? Mi hasznom van abból, ha tudok róla? Mi károm származik belőle ha nem tudok? Ha ehelyett közérdekű információkat sugároznának, azt mondanám, oké. De nem ez történik. A példánál még sokkal kevésbé közérdekűek is vannak...

  • Sequoyah #16
    Helyi hirek!!! Na ez lenne itt a mindennel fontosabb. Az internet gyakorlatilag kinyirta a helyi ujsagokat, oknyomozo riportokat es hasonlokat. Az orszagos hirujsagok mukodnek az oke, de az eletunk nagyjat a helyi kozossegunkben toltjuk.

    Bizonyitek van ra, hogy ahol csodbement a helyi ujsag, ott a korrupcio rogton nott, es a beruhazasok mind dragabbak lettek. Lehet szidni az ujsagokat, de vegso soron meg mindig ok a legfontosabb szereploi a politikai hatalmak kontroll alatt tartasaban.
  • ostoros #15
    Nem rossz, de csak illusztrációnak szántam, hogy a probléma nem ma kezdődött.
  • Sequoyah #14
    A mainstream medianak nem az az elonye hogy mindig hude nagyon igazat irnak. Hanem az, hogy ha hulyesegeket irnak arra eleg sokan ramozdulnak, es igy a legnagyobb ferditesei nem maradnak rejtve.
    Na most aki az infowarst tekinti legfobb hirforrasnak, vagy a sajat facebook buborekjaban el, az soha nem fog talalkozni az ottani "hirek" kritikajaval.


  • Sequoyah #13
    Sok sok alhir nem jut el igy hozzajuk az biztos:D