22
 • Akva
  #22
  Ritka nagy baromság! A facebookon hamis profillal kell fenn lenni, egy tucat ismerősnél többet nem felvenni, és ami érdekel, azt megnézed, de nem ott érintkezel az ismerőseiddel. A hírek nagy részét meg más platformokon nézi meg, akinek van esze!
 • VolJin
  #21
  Hét én tömegközlekedésnél meg amikor nincs más dolgom használom, ez a családtagok helyett nekem fura...
 • MartinIstiNZ
  #20
  "Kétmilliárd ember?" Még az arckönyv sem tudja pontosan hány felhasználójuk van, illetve hogy azokból a fiókokból mennyi valós és mennyi hamis (utóbbi kategóriába simán beleférnek a távol-keleti klikkfarmos felhasználók is meg a ki tudja milyen kreatív megoldások amire épeszű ember álmában sem gondolna).
 • Nos
  #19
  Ha túl sokan így gondolkoznának, akkor valószínűleg még rosszabb lenne a világ, de őszintén szólva én is próbáltam már többször inkább hülye lenni, mint tájékozott. Jelenleg a környezetem miatt ez tartósan nem megy, pedig nyugodtabb lenne az életem.
 • tom_pika
  #18
  Inkább vagyok boldog, mint tájékozott. Én ilyen hülye vagyok.
 • ostoros
  #17
  Egyik sem jobb abból a szempontból, amit írtam. Csak egy virtuális világba rántja az embert mindkettő. Aggódást generál olyan emberekért, olyan események miatt, akikkel sosem fog találkozni, amelyek hatását sosem fogja érezni. Csak bulvár nagyon nagy százalékban, mind a mainstream, mind a kevésbé mainstram média.

  Megöltek valakit tőlem 150 kilométerre? Miért tartozik ez rám? Mi hasznom van abból, ha tudok róla? Mi károm származik belőle ha nem tudok? Ha ehelyett közérdekű információkat sugároznának, azt mondanám, oké. De nem ez történik. A példánál még sokkal kevésbé közérdekűek is vannak...

 • Sequoyah
  #16
  Helyi hirek!!! Na ez lenne itt a mindennel fontosabb. Az internet gyakorlatilag kinyirta a helyi ujsagokat, oknyomozo riportokat es hasonlokat. Az orszagos hirujsagok mukodnek az oke, de az eletunk nagyjat a helyi kozossegunkben toltjuk.

  Bizonyitek van ra, hogy ahol csodbement a helyi ujsag, ott a korrupcio rogton nott, es a beruhazasok mind dragabbak lettek. Lehet szidni az ujsagokat, de vegso soron meg mindig ok a legfontosabb szereploi a politikai hatalmak kontroll alatt tartasaban.
 • ostoros
  #15
  Nem rossz, de csak illusztrációnak szántam, hogy a probléma nem ma kezdődött.
 • Sequoyah
  #14
  A mainstream medianak nem az az elonye hogy mindig hude nagyon igazat irnak. Hanem az, hogy ha hulyesegeket irnak arra eleg sokan ramozdulnak, es igy a legnagyobb ferditesei nem maradnak rejtve.
  Na most aki az infowarst tekinti legfobb hirforrasnak, vagy a sajat facebook buborekjaban el, az soha nem fog talalkozni az ottani "hirek" kritikajaval.


 • Sequoyah
  #13
  Sok sok alhir nem jut el igy hozzajuk az biztos:D

 • Nos
  #12
  Ez egy baromi jo idezet, ha lenne toplistam bekerulne.
 • ostoros
  #11
  “If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.” ― Mark Twain.

  Nem gondolom úgy, hogy rosszul járnak azzal, ha a facebook "hírei" kimaradnak az életükből. Sőt. Jobban tudnak koncentrálni a helyi hírekre, ami sokkal jobban érinti őket, mint az, hogy tőle ötszáz kilométerre elgázoltak valamit. Az csak egy kamu, hogy a média informálja az embert. Ami körülveszi az embert az a valóság, nem az amit a tévében/facebookon elé tolnak, hogy kajálja.
 • M2 #10
  A Facebook is pont olyan, mint minden más: lehet hülyén is használni meg ésszel is.

  Én követem rajta pár tíz igazi ismerősömet, a kedvenc játékom oldalát meg pár vicces oldalt. Ezen kívül pár zárt group van, régi osztályokkal, melóhelyekkel.
  Aki szennyezi a falamat valami szarral (politika, reklám, életmód), azt már tiltom is le.
 • Merces2
  #9
  ..apróhirdetés ,hobbicsoport.
 • lonvard
  #8
  Ki a tököm tájékozódik a facebookról? Azon kívül, hogy trollkodom erre-arra, meg levelezem néhány ismerőssel, semmi olyasmire nem használom, amiről folyton írnak, hogy így addiktív, meg úgy addikiv, meg nem tud lejönni róla meg ilyenek. Hogyan kell használni a facebookot úgy, hogy belehülyüljünk?
 • Nos
  #7
  "kevesebb alternatív hírforrást fognak alkalmazni és ezáltal kevésbé lesznek tájékozottak"

  Az egyik kritika a fb-vel szemben épp az volt, hogy olyan típusú információt tolt az ember arcába, amivel amúgy is egyetértett, vagy érdekelte, ezért egy információs burokba zárta z embert. Nem tudom, mennyit változott ez a model az elmúlt évben, de ha azt az egy órát máshol tölti el az ember "információ szerzésre", akkor lehet, hogy új nézőpontokkal is találkozik.

  (természetesen ez nem vonatkozik az ismerősökkel kapcsolatos infókra)
 • wraithLord
  #6
  Biztos nem erre gondoltak, max. ez is benne van, mivel általánosságban írták..
  Ahhoz nem kell brit tudósnak lenni, hogy rájöjj, az ismerőseid FB-s posztjait nem látod, ha nem használod a Facebookot. Az a tájékozottság, amit te írsz (távoli ismerősök), kb. abból áll, hogy tudod, milyen idealizált képet akarnak magukról kialakítani. Azt nem, hogy konkrétan mi van velük. Erről szól a Facebook. Ezért egy pöcegödör. A legtöbb ember vagy teleszórja a FB-ot a baromságaival, mint a "celebek", vagy nem posztol semmit.
  Akiről tudni akarod, hogy mi van vele, azzal rendszeresen kommunikálni kell. Ezért nincs értelme a nyolcszázezer FB ismerősnek.
 • subotal
  #5
  Én nem használom a fosbukot, de értem mire gondoltak a cikkben.
  A tájékozatlanság inkább az emberekkel kapcsolatos. Pl.: külföldi ismerősökről - vagy olyanokról akikkel ritkán találkozik - szinte csak a fn-n lát új információt az ember, kivéve persze ha nincsenek napi levelezésben.
 • end3
  #4
  Az álhírek és polkorrekt cenzurával szűrt infobubi elhagyása csak javíthat a tájékozottságukon, amennyiben ez fontos lenne nekik... (Egyébként meg k*b*hot időelnyelő vámpír, ami szívja az ember hasznosabbra is fordítható idejét.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.02.14. 12:38:47
 • ninet99
  #3
  Ilyen egy facebook szponzoralt hirdetes. A cikk osszefoglalva. ha nincs fb-d nem tudsz semmit, kezdjel hozzaszokni hogy lezuhansz az sms-korszakaba.

  Engem pl baromira nem erdekel a
  -kommentek: 99%-a ebbol a 2 mondatbol all kizarolag: szep vagy, gyonyorusegem.
  -fotok: eszik, vesz valami szart, lo egy spontan kepet (30p alatt amibe veletlenul latszik a bmw kulcsa, vagy epp a picsaja amivel 2perce meg fosott).
  De a leggazabb amikor gyerek szuletik, es ha 2mp-ig egylabon all ki kell rakni a kepet hisz belole olimpikon lesz, es ezt min heti 2x ismetlodik.

  Az fb tartalma, az ego legszanalmasabb bugyranak a kicsapodasa.
 • Zoliz
  #2
  Tájékozottak?
  Inkább kevésbé átvertek.
 • wraithLord
  #1
  "...de sokkal kevésbé volt tájékozott..."
  Miért, mit nem tud a FB elhagyása miatt? Hogy a 856. ismerőse - akiről azt se tudja, kicsoda - milyen színűt ásított?
  Aki a FB elhagyása miatt vált kevésbé tájékozottá, annak nem is baj, ha nem használja, és rájön, hogy az internet nagyon nem egyenlő a Facebookkal, bármennyire is erőlködnek a Cukiék.

  Másfelől meg nem kell a ló egyik oldaláról a másikra esni, a FB is jó valamire, pl. követni hasznos oldalakat, közösségeket, értelmes közszereplőket. (Ilyenek is használják a Facebookot.)
  A FB akkor is követ, ha nem vagy FB tag, max. nem tud emberi nevet rendelni a hozzád társított adathalmazhoz, "virtuális személyiségedhez" (jobban mondva eltart neki talán pár percig, ha egyáltalán szükséges ilyesmi... :D)

  És nem mellesleg nem baj, ha van FB accountod, mert azt szokták mondani, hogy ha nem te csinálod meg, akkor előbb-utóbb megcsinál(hat)ja más, csak nem az lesz rajta, amit szeretnél (pl. semmi).
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2019.02.14. 11:36:46