Berta Sándor

Az idős és konzervatív Facebook-tagok osztanak meg leggyakrabban álhíreket

Tudósok felhasználók bejegyzéseit tanulmányozták és arra voltak kíváncsiak, hogy közülük kik a legfogékonyabbak az álhírekre.

A közel 1200 vizsgált egyesült államokbeli Facebook-tag közül elsősorban az idősebb és a konzervatívabb személyek terjesztettek a bejegyzéseikben álhíreket. Kiderült ugyanis, hogy a 65 éves vagy idősebb felhasználók közel hétszer több álhírt osztanak meg, mint a 18 és 29 év közöttiek - ezt állapították meg a tanulmányukban a Princeton és a New York-i Egyetem kutatói.

A szakemberek a Facebook-tagok által megosztott hivatkozásokat összehasonlították számos olyan oldal listáival, amelyek álhírek terjesztéséről híresek. A Science Advances szakmai újságban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint csak az összes vizsgált internetező 8,5 százaléka osztotta meg álhírek linkjeit, de az érintettek többsége idős és konzervatív személy volt.

A tudósok az eredményt azzal indokolták, hogy az idősebb emberek nem rendelkeznek a megfelelő digitális médiakompetenciákkal, valamint rosszabb az emlékezetük. Az, hogy több republikánus, mint demokrata terjeszt álhíreket azzal függhet össze, hogy a 2016-os elnökválasztás során az álhírek többsége pozitívan számolt be Donald Trumpról. Amennyiben több álhírben szerepelt volna pozitívan Hillary Clinton, akkor több liberális kapta volna meg ezeket a tartalmakat, mint ahány konzervatív.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #105
  Ja, maradjunk annyiban, hogy igazam van.
 • lammaer #104
  Furcsa vagy te hallod, azt maradjunk ennyiben :)
 • ostoros #103
  Ne gyerekeskedj.... Akkor sem létezik, hogy csak osztrák cégek tudnak építkezni. Miért nincsenek német, olasz, francia építő cégek hazánkban?
  Mert a kartell így lett leosztva, azért. Nem pofátlankodnak be egymás területére, mert akkor árverseny lenne, így meg nincs.
  Ez nem véletlenül alakult ki. Ez tudatos döntés eredménye.

  A gázszerelős téma meg nem izgat. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy minden közbeszerzést az a köcsög nyer el, ahelyett, hogy a pályázati pénzek az osztrák államot hizlalnák.
  Még az is jobb lenne, mint a jelenlegi helyzet
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.17. 20:36:18
 • lammaer #102
  Lehet hogy amikor ténylegesen csinálni is kell valamit (hidak, vasúti építkezések) nem csak valamit megvenni vagy összebarmolni (közvilágítás) akkor a nemzeti gázszerelő még hátszéllel se tudja megoldani....
 • ostoros #101
  Ez így van. A politikát a nagyvállalati érdekek mozgatják. Már vagy 100 éve így van ez, de a szovjet blokk összeomlása óta aztán meg nyilvánvalóan.
 • ostoros #100
  El ne hidd már... Minden közbeszerzés 2/3-át továbbra is a Strabag nyeri el, ha nem így lenne, már nyársra húzták volna Viktor urat az EU-ban.
 • ostoros #99
  Szmájli. :)

  A téma tudtommal nem a kormány praktikái, te terelted erre a beszélgetést. Bocs.
 • nkmedve #98
  "Tehát a bolha elefánt, a kutya pedig nem létezik. "

  Hol írtam én ilyet, hogy nem létezik? Azt írtam, hogy lehet és kell is a törvényes kereteken javítani (de nem úgy, hogy elvesszük a cégek összes profitját, ahogy itt mifelénk néha megálmodják egyesek), és mostanában ez az irány egész EU szinten (tudod, nem csak MO-ról viszik ki a cégek a profitjukat, hanem pl. Nemétországból, Franciaországból is, és nyilván nekik sem tetszik ez).

  Részemről befejezem itt, mert nyilvánvalóan nem akarsz az adott témára koncentrálni és csak a terelés megy. A kormány praktikáiról beszéltünk, te pedig elterelted a diskurzust egy teljesen más irányba, azzal hogy "de bezzeg a multik". Ennyi erővel akkor beszélhetünk a budapesti szmoghelyzetről is, kb. annyi köze van az eredeti témához annak is. Megyek és csinálok inkább valami produktívat, ha már munkaidőben vagyunk. Béke :)
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.01.16. 11:27:20
 • lammaer #97
  Javits ki ha rosszul tudom, de a volán és egyéb társaságok közbeszerzési tenderekkel szerzik be a buszaikat, tehát végeredményben a jelenlegi kormányzat dönti el honnan vesszük a buszokat (hiszen tudjuk hogy közbeszerzési tendert kiírni Viktorék azt nagyon tudnak az élet más területein, szóval ha akarnák nyerhetnének a magyar buszok de valamiért mégsem sikerül.... és itt jöhet a képbe az amit nkmedve a #90 hszben kifejtett... )
 • dyra #96
  Nem egyszerű szerintem. Mert ennek árát megfizetik az emberek. Munkanélküliséggel, a vidék kiürülésével, globális felmelegedéssel, elvándorlással, stb..
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.01.16. 07:32:11