Berta Sándor

Szintetikus életformákat hoznának létre

Tudósok mesterséges életformákkal mentenék meg a természetet.

Kutatók szeretnék megakadályozni a következő tömeges fajpusztulását, amely szerintük az emberek miatt fog bekövetkezni és amely az állatfajok többségét érintheti. A megoldás a szintetikus életformák létrehozása lehet.

Kiderült, hogy már jelenleg is dolgoznak a szakemberek bizonyos baktériumokon és genetikailag módosított moszkitókon. A genetikai változtatások mellett szóba került a mesterséges életformák megalkotása is. Elsősorban olyan állatokat hoznának létre a tudósok, amelyeket programozni lehet és amelyek bizonyos célokra alkalmazhatók.

Az egyik projektben például egy csiga megalkotásával kísérleteznek, amelynek a neve "mobile bioremediation unit". Az elképzelés az, hogy az állatot olyan szennyezett, rendkívül savas területeken vetnék be, amelyeken egy lúgos, nedvszívó folyadékot választhat ki és ezáltal szabályozhatja a föld savtartalmát. A csiga a vadállatok számára megemészthető lenne és csak 28 napig élne, de akár 10 alkalommal is reprodukálhatná magát. Egy külön megoldás szolgálna arra, hogy az állatot bármikor el lehessen pusztítani, hogy ne veszélyeztesse az ökorendszert.

Persze felmerül a kérdés, hogy vajon a környezet megmenthető-e ilyen módon és az ember játszhat-e Istent. A baktériumok, a moszkitók és a csiga mindenesetre csak a kezdetet jelenthetik. Vannak ugyanis további elképzelések mesterséges állatok (emlősök), továbbá gombák és baktériumok létrehozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!