Berta Sándor

52 céggel osztott meg adatokat a Facebook

Folyamatosan bukkannak fel újabb információk a társaság adatvédelmi botrányával kapcsolatban.

A Facebook meghallgatására legutóbb az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága előtt került sor. A vállalat az eseményre egy 747 oldalas dokumentummal készült és abban elismerte, hogy az elmúlt években összesen 52 vállalattal osztotta meg a regisztrált felhasználói személyes adatait. Az érintett cégek és szervezetek között volt és van az Alibaba, az Amazon.com, az Apple, a Huawei, a Lenovo, a Microsoft, a Mozilla, az Opera, az Oppo és a Samsung.

A közösségi platform kiemelte, hogy az 52 vállalkozás közül 38 esetében időközben már megszűnt az együttműködés, 7 továbbival júliusban jár le, míg októberben még egy kooperáció fejeződik be. Három együttműködés viszont megmarad, ezek közül kettő az Apple és az Amazon szakembereivel zajlik, mind a két munka hosszú távú. A harmadik partner pedig a Tobii, amely szemmozgás-követő alkalmazást kínál olyan embereknek, akik idegrendszeri motorikus zavarokban szenvednek. A Facebook hozzátette azt is, hogy az Alibaba, a Mozilla és az Opera esetében a kooperációkat arra használják, hogy a Facebook-értesítéseket megjelenhessenek a böngészőkben. E folyamat során ugyanakkor nem továbbítódnak a regisztrált tagok barátaival kapcsolatos adatok.

A közösségi oldal hatvan hardvergyártónak biztosított éveken át átfogó hozzáférést a felhasználói adataihoz. Érintett volt többek között az Apple, az Amazon, a BlackBerry, a HTC, a Microsoft és a Samsung is. A Facebook a hardverek és szoftverek alkalmazásprogramozási felületeinek (API) elkészítéséhez nyújtott ilyen módon segítséget a cégeknek. A társaság azzal érvelt, hogy az API-k az alkalmazások elterjedése előtti korszakban voltak nagyon fontosak a Facebook-használathoz, de az adatokhoz való hozzáféréseket erősen korlátozták és egyetlen olyan eset sem vált ismertté, amelyben bárki is visszaélt volna a felhasznált információkkal. Később pedig kiderült az is, hogy a Facebook annak ellenére biztosított egyes vállalatoknak különleges jogokat, hogy már tudott az illegális adatgyűjtésekről. Az érintett cégek közé tartozott a Nissan és a Royal Bank of Canada.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #2
    A fiók létrehozásnál biztos volt ott 2 sor a felhasználási feltételekné hogy "lemondok személyi adataim védelméről, sőt, külön kérem hogy azokat harmadik féllel osszák meg"... :)
  • Tetsuo #1
    Az nem is olyan sok. (LOL)