Berta Sándor

Az EU átláthatóbbá tenné az algoritmusok működését

Szoftverek kategórizálják az embereket, ki tudja milyen szempontok alapján, és sehogy sem lehet megkérdőjelezni ezeket. Egy politikus azt szeretné, ha a programok működése érthetőbb lenne.

Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter tájékoztatná a felhasználókat arról, hogy egy adott algoritmus a világhálón miért sorolja be őket bizonyos kategóriákba. Azt akarja elérni, hogy európai uniós szinten is átláthatóbbak legyenek az internetes algoritmusok, s ezzel kapcsolatban megfelelő szabályozást kell kidolgozni és hatályba léptetni. A témával foglalkoznak már az európai uniós tagállamok igazságügyi miniszterei is.

"Az algoritmusokat arra használják, hogy az embereket kategorizálják és bizonyos fiókokba sorolják őket" - emelte ki Katarina Barley. A miniszter hozzátette, hogy mindez az egyes személyek számára komoly következményekkel járhat. "Amennyiben például egy olyan lakónegyedben élek, ahol sok az eladósodott háztartás, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a lakóhelyemet ismerő üzleti logika abból fog kiindulni, hogy nekem is pénzügyi nehézségeim vannak. S ezután valóban lehetnek is gondjaim az internetes hitelbírálatoknál. Meg kell akadályoznunk, hogy a számítási műveletek tárgyai legyünk. Meg kell értenünk, hogyan működnek az alkalmazott algoritmusok és ehhez átláthatóságra van szükség" - hangsúlyozta a politikus.

Barley leszögezte, hogy a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy egy algoritmus miért sorolta őket egy bizonyos kategóriába. Mindenkinek meg kell kapnia azt az esélyt, hogy védekezhessen ez ellen, de ehhez szükség van olyan dolgokra, amelyek megkérdőjelezhetik ezeket az eljárásokat. Ezzel párhuzamosan a vállalatoknak közölniük kell, hogy milyen alapon mutatnak meg bizonyos ajánlatokat az egyes személyeknek.

Angela Merkel német kancellár már 2016 októberben azt sürgette, hogy az algoritmusoknak átláthatóknak kell lenniük. Minderre azért van szükség, hogy az érdeklődő polgárok tájékozódhassanak arról, hogy mi történik a médiaszokásaikkal kapcsolatos adatokkal. A döntéshozók is szabályoznák az algoritmusokat, amelyek szinte minden területen jelen vannak, meghatározzák az életünket, de kérdéses, hogy mennyire dolgoznak objektív módon. Nemrég ismertté vált, hogyha személyes tanácsokról van szó, akkor sokan inkább az algoritmusokban bíznak meg, mint a barátaikban vagy az ismerőseikben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #3
    Egyetértek. - Azon az elven, hogy személyes adatokból, - kiterjesztő értelmezés nélkül, - csak azt lehessen gyűjteni, "betárolni", amit a törvény szó szerint engedélyez. Ha az adatok feldolgozáshoz kell újabb algoritmus, akkor csak törvénymódosítással lehessen bevezetni. (A feltárni kívánt összefüggések céljának meghatározása mellett.)

    A személyes profilépítést marketing célra csak úgy engedélyezném, ha 6 hónapon túl minden profilt megsemmisítenek és ha kell, a következő mindig nulláról legyen újrakezdhető.

    (A törvénybe foglalt, eddig még nem gyógyítható betegségek hosszútávú kutatásaihoz szükséges adatgyűjtéseknél engedélyezhető lenne több évtized is. Csak az egészségügy számára.)

    Egyébiránt meg kár általános tilalomfákat állítani, mert mindig ki lesz magyarázva.., meg lesz kerülve.
  • Skylake #2
    Na!

    Ez azért fontos dolog! Abba gondolj azért bele, hogy ma a fejlett szoftverhasználat messze komplexebb figyelmi kompetenciákat igényel (nyilván más módokon), mint az autóvezetés. Tehát ahhoz, hogy ne éljenek vissza mások a felhasználók nemtudásával, két dolog kell: a felhasználókat kell képezni (ami a javukra válik), és / vagy illetve szabályozni kell, hogy a piaci szereplők ne éljenek vissza a nemtudásból eredő felelőtlen használattal. Miért baj ez?

    Persze az EU, mint bármely más tohonya bürokratikus vízfej, lassan és nem igazán eredményesen mozog, de támogathatná az ellenkezőjét is, lásd. pl. netsemlegesség beszántása Trumpland-ban. Vagy kifuthatna a helyzet erre is: https://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.hu.html
  • esztyopa #1
    Ez az !
    Tegyük kötelezővé MINDEN állampolgár számára az informatikai diploma megszerzését.