3
  • end3
    #3
    Egyetértek. - Azon az elven, hogy személyes adatokból, - kiterjesztő értelmezés nélkül, - csak azt lehessen gyűjteni, "betárolni", amit a törvény szó szerint engedélyez. Ha az adatok feldolgozáshoz kell újabb algoritmus, akkor csak törvénymódosítással lehessen bevezetni. (A feltárni kívánt összefüggések céljának meghatározása mellett.)

    A személyes profilépítést marketing célra csak úgy engedélyezném, ha 6 hónapon túl minden profilt megsemmisítenek és ha kell, a következő mindig nulláról legyen újrakezdhető.

    (A törvénybe foglalt, eddig még nem gyógyítható betegségek hosszútávú kutatásaihoz szükséges adatgyűjtéseknél engedélyezhető lenne több évtized is. Csak az egészségügy számára.)

    Egyébiránt meg kár általános tilalomfákat állítani, mert mindig ki lesz magyarázva.., meg lesz kerülve.
  • Skylake
    #2
    Na!

    Ez azért fontos dolog! Abba gondolj azért bele, hogy ma a fejlett szoftverhasználat messze komplexebb figyelmi kompetenciákat igényel (nyilván más módokon), mint az autóvezetés. Tehát ahhoz, hogy ne éljenek vissza mások a felhasználók nemtudásával, két dolog kell: a felhasználókat kell képezni (ami a javukra válik), és / vagy illetve szabályozni kell, hogy a piaci szereplők ne éljenek vissza a nemtudásból eredő felelőtlen használattal. Miért baj ez?

    Persze az EU, mint bármely más tohonya bürokratikus vízfej, lassan és nem igazán eredményesen mozog, de támogathatná az ellenkezőjét is, lásd. pl. netsemlegesség beszántása Trumpland-ban. Vagy kifuthatna a helyzet erre is: https://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.hu.html
  • esztyopa
    #1
    Ez az !
    Tegyük kötelezővé MINDEN állampolgár számára az informatikai diploma megszerzését.