Berta Sándor

Inkább egy algoritmus tanácsaira hallgatnak az emberek

Nem csupán a tanácsok, de akár egy másik személy megítélésének kérdésben is egyre inkább előtérbe kerülnek a gépek.

A Harvard Business School kutatói megállapították, hogyha személyes tanácsokról van szó, akkor sokan inkább az algoritmusokban bíznak meg, mint a barátaikban vagy az ismerőseikben. Sőt, már abban a kérdésben is inkább a gépi vélemény a mérvadó, hogy egy személy mennyire vonzó - ez derült ki az Algorithm Appreciation: People Prefer Algorithmic To Human Judgment című tanulmányból, amelyet Jennifer M. Logg, Julia A. Minson és Don A. Moore készítettek el.

A szakemberek többek között arra kérték a felhasználókat, hogy ítéljék meg, mennyire népszerű egy dal vagy mekkora súlyú egy bizonyos személy. Mindenkinek felajánlottak segítséget, és azt, hogy még egyszer átgondolhassa a döntését. A kapott tanácsok kapcsán néhány résztvevőnek elárulták, hogy a segítség egy embertől vagy egy algoritmustól érkezett. Amennyiben valakinek a súlyáról kellett dönteni, akkor a felhasználók 45 százaléka adott meg olyan választ, amely közelebb volt a számítógép tanácsához. A résztvevőknek csupán a 30 százaléka változtatta meg a válaszát akkor, ha azt hitte, hogy a segítség egy embertől érkezett. Mindez meglepte a kutatókat, akik előzetesen úgy vélték, hogy a felhasználók inkább egy másik személy tanácsának adnak majd nagyobb hitelt.


Másfél-kétszer annyian változtatták meg döntésüket, ha azt egy gép javasolta, mint amikor egy ember

A közeljövőben a szakértők arra lesznek kíváncsiak, hogy mikor választják a felhasználók inkább egy másik személy és mikor egy számítógép segítségét. Az eredmények pedig hatással lehetnek a Big Data és az algoritmusokon alapuló tanácsadás alkalmazására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #5
    "A kapott tanácsok kapcsán néhány résztvevőnek elárulták, hogy a segítség egy embertől vagy egy algoritmustól érkezett. "
    "A résztvevőknek csupán a 30 százaléka változtatta meg a válaszát akkor, ha azt hitte, hogy a segítség egy embertől érkezett. "

    Akkor néhányuknak mondták meg hogy kitől származik a segítség, vagy el sem mondták, csak hazudtak nekik?
    Vagy az egyik részének elmondták, a másiknak hazudtak?
    Hány ember volt akinek megmondták?
    Vagy csak a fordítás egy rosszul sikerült ferdítés lett?

    Mert így ez a cikk ("fordítás") elég kevés érdemi információt tartalmaz, inkább csak találgatásokra épülő "megállapításokat".
  • Neocortex #4
    asszonypajtás 2 napig azon duzzogott hogy telóm kamerája szerint 30 éves "bunkó a telefonom", hiába kéri el minden boltos a személyiét hogy elmúlt-e már 18 :P
  • wraithLord #3
    Na jó, de pl. ha a szoftver az illetőről megállapítja, hogy ronda a feje és 10 %-ban vonzó, akkor nem a szoftverre hallgat, hanem elégedetten konstatálja, hogy az, hogy kinek ki tetszik, teljesen szubjektív, és nehogy már egy hülye program mondja meg... :D
  • tom_pika #2
    Mindenki okosabbnak hisza magát a többieknél, ezért másik ember tanácsa nem sokat számít. Ehhez felesleges volt komoly kutatómunkát végezni.
  • NEXUS6 #1
    Nyilván az emberek tanácsainál az ember a másik szubjektivitását is belekalkulálja, az AI-nél meg azt gondolja, hogy nincs ilyen.
    Na ezt is megfejtettem, kérem a Nóbeldílyat! XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.06.01. 00:25:08