Berta Sándor

Betekintene a nagy platformok algoritmusaiba Angela Merkel

A német kancellár szerint az IT-óriások hatalma veszélyes a demokráciára nézve. Mindenki csak azokat a megosztásokat látja, amelyekkel egyetért.

A politikus a Müncheni Médianapok nevű rendezvényen szólalt fel és azt sürgette, hogy az algoritmusoknak átláthatóknak kell lenniük. Minderre azért van szükség, hogy az érdeklődő polgárok tájékozódhassanak arról, hogy mi történik a médiaszokásaikkal kapcsolatos adatokkal. Merkel a 30 perces beszéde alatt egyszer sem nevezte meg közvetlenül a Google-t vagy a Facebookot, azonban mégis pontosan tudni lehetett, hogy mely IT-cégekre gondolt.

A német kancellár közölte, hogy a nagy platformok, illetve azok algoritmusai miatt beszűkül a piac és ez a jelenség veszélyezteti azt is, hogy sok szolgáltató legyen. Mindennek pedig komoly gazdasági következményei lehetnek más sajtóorgánumok számára és fenyegetheti azok létezését. A politikus figyelmeztetett arra is, hogy az emberek a közösségi oldalakon már csak azokat a dolgokat olvassák el, amelyek megerősítik az ő álláspontjukat vagy amiket a hasonlóan gondolkodók ajánlanak nekik. Ez egy olyan folyamat, amit pontosan meg kell figyelni, mert fenyegeti a demokrácia szempontjából létfontosságú véleményszabadságot és -sokszínűséget. A nem átlátható mechanizmusok eltorzíthatják az érzékelést.


Merkel egyébként támogatja az egységes európai digitális piac létrehozását és dicsérte Günther Oettingert, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosát.

A kiadók képviselői szintén bírálták a nagy IT-vállalatokat. Philipp Welte, a Burda menedzsere kijelentette, hogy legkésőbb 2017-ben vagy 2018-ban egymilliárd euró alá fog esni az újságok értékesítéséből származó nettó reklámbevétel. Egyetlen kiadó sem tud egyedül lépést tartani a gyors technológia fejlődéssel, éppen ezért el kell hagyniuk az elefántcsonttornyaikat és megtanulniuk, hogyan dolgozzanak hálózatba kötve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #22
    Pontosan ugyanolyan, mint amikor gyurcsány vagy épp orbán azt mondja, hogy nem szabad hazudni. Egyszerűen nincs szó rá, hogy mit gondolok arról, aki ezekre azt mondja, hogy igaza van. Átaludták a közelmúltat és a jelenkort vagy mi van? Pinokkió orra nem lesz rövidebb attól, ha néha mond igazat is.
  • ostoros #21
    Pontosan erről szól a felforgatás... Teremts szakadékot az emberek között, eztán hangold őket egymás ellen, növeld a feszültséget amíg az kirobban. Ha a technológia erre még rá is segít, akkor aztán lesz itt nemulass.
  • Nos #20
    Pont ezt gondolom. Nekem sem a szívem csücske Merkel, de itt egy nagyon fontos jelen, és inkább jövőbeli problémát hozott a felszínre. Ezzel foglalkozni kell.

    Bunny: "Az meg, hogy azt látom pl. a fb-on ami megerősíti az én nézeteimet igaz. De könyörgöm, akkor most rá fognak kényszeríteni, hogy olvassak kormánypropagandát érdeklődésem ellenére? Vegyek ufo magazint, nők lapját és ezoterikát, csak hogy széles legyen a világképem, bár nem érdekel?"

    Az a baj, hogy ha csak arról kapsz megerősítést, ami érdekel, akkor életed végéig hihetsz, cselekedhetsz, kiállhatsz egy hülyeség mellett, és még csak a gondolat sem fog felmerülni benned, hogy nincs igazad. Azokat pedig akik más véleményen vannak hülyének, gonosznak fogod minősíteni, és még csak nem is leszel kíváncsi arra, hogy milyen úton és tapasztalatok alapján jutottak el a véleményükhöz. Pedig ha érdekelne, hogy ők mire alapozzák a véleményüket, akkor legalább részigazságokat találnál, esetleg rájönnél, hogy nálad is lehet hiba. De ha nem értjük, és nem is akarjuk érteni egymást, akkor jöhet a gyűlölködés és ellenségeskedés, és a végén majdnem mindenki rosszul fog járni.

  • bigjoe #19
    Nem igazán vagyok oda a hölgyért, de piszkosul igaza van!
  • kiak #18
    fantasztikus, hogy sikerult eljutniuk ideaig. Evek ota huhog mindenki, hogy problema, de ugy latszik csak akkor veszik eszre amikor a "mediacegnek" haza eg. Amikor mas teruleteken vegez tarvagast ez a nehany balna akkor nem sivalkodik egyik sem. A medimunkas az valami kulon faj lehet. Valami felsobbrendu letforma akit ovni kell mindentol.
    Amikor csak szimpla melos megy az utcara az belefer.
  • Cefet #17
    Miért, Te mit nézel?
  • bunny #16
    Nem a fenét nem ... baromira semmi rálátásod nincs se neked, se nekem se más átlagpolgárnak a dolgokra. Régen se volt, most sincs. Azt hiszed az internet világában hirtelen megváltozott ez? Ugyanúgy agymosást kapsz, ugyanúgy szűrt tartalmat, ugyanúgy azt gondolod amit mások sugallnak. Hiheted azt, hogy te nem, te más vagy, te átlátod ... nem. Azok az emberek aki valóban átlátják az összefüggéseket, nem az sg.hu-n postolnak. Igen, én sem látom át, csak van annyi realitás érzékem, hogy legalább ezt belátom.
    És itt most nem a zsidógyíkember összeesküvésekről beszélek. De aki komolyan azt hiszi, hogy van a világon egyetlen egy ország is, ahol "demokrácia" van a szó szótári jelentésében, az nagyon nincs képben a világgal, és a történelmi ismeretei is erősen hiányosak. Csak nézzük hátra egy kicsit, és vonjunk párhuzamot, az emberek most is pont olyanok, mint régen.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2016.10.28. 23:14:09
  • arty #15
    ha elvesztette volna, nem lenne kétharmad :)
  • arty #14
    rólad szólt a cikk - te pl már csak az m1-et nézed, láthatólag :DDD
  • Sir Cryalot #13
    Nem vesztette el mert régen nem volt ilyen családmodell. Most viszont szeretnének ilyet hogy önző apa , önzőanya, önző+agymosott gyerek ,ahol az állam családi ideológus a harmadik szülő az "önzetlen" , akinek igazán szava van.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.10.28. 14:25:39