Berta Sándor

Illegális adat­gyűjtésekért perelték be a Google-t

Rendkívül komoly pénzbüntetés várhat a webes vállalatra, ha bűnösnek találják.

A Google You Owe Us nevű brit érdekközösség azt követelte a társaságtól, hogy 4,4 millió brit iPhone-használónak fizessen egyenként 750 font, összesen 3,3 milliárd font kártérítést - ez derült ki az ügyben kezdeményezett eljárás első meghallgatásán, amelyet Londonban tartottak. A Google azért került bajba, mert a Google You Owe US vádjai alapján 2011 júniusa és 2012 februárja között kijátszotta az iPhone készülékek Safari böngészőjének követés elleni védelmét és ezáltal illegálisan szerzett felhasználói adatokat. Az amerikai társaság tagadta az ellen felhozott vádakat és azzal érvelt a meghallgatáson, hogy a vita nem tartozik a londoni bíróságra.

A Google You Owe US csoport élén Richard Lloyd, a Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet korábbi vezetője áll, míg a jogi tanácsadásért a Mishcon de Reya londoni ügyvédi iroda felel. Lloyd azt nyilatkozta, hogy ez a per élete legnagyobb harca, majd hozzátette, hogy ezzel a váddal erős üzenetet fognak küldeni a Google és a többi techóriás számára a Szilícium-völgybe. Az üzenet lényege pedig az lesz, hogy nem hagyják elvenni annak az esélyét, hogy harcoljanak a törvénysértések ellen.

Az eljárás azért is fontos, mert ez az első eset Nagy-Britanniában, amikor az egyik jelentős IT-céget értékes személyes adatokkal való visszaéléssel vádolják. A gyűjtővádas kereset újdonságnak számít a szigetországban. A beadvány benyújtása néhány évet késett, hiszen már 2015-ben úgy ítélte meg egy brit fellebbviteli bíróság, hogy a Safari böngészőt használó brit internetezők nyugodtan beperelhetik a Google-t a magánéletük megsértése miatt. A Google ügyvédjei hiába érveltek azzal, hogy az ügy nem tartozik a helyi adatvédelmi törvények hatálya alá és ezért csak a kaliforniai bíróság előtt perelhető be a vállalat.

A gyakorlat miatt már 2012 novemberében 22,5 millió dollárra büntette az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a vállalatot, majd további 17 millió dollárt fizetett a Google az amerikai szövetségi államoknak. Igaz, a társaság a bűnösségét nem ismerte el, de kötelezte magát bizonyos szabályok betartására. Ezek az előírások megakadályozzák azt, hogy az eset megismétlődjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!