Berta Sándor

Az Allót jegelte, új üzenetküldőt fejleszt a Google

A webes óriás évek óta próbálja kifejleszteni az Apple iMessage és a WhatsApp megfelelő vetélytársát. Most újabb kísérletet tesz erre.

A Google bejelentette, hogy feladta a 2016 szeptembere óta fejlesztett Allo nevű üzenetküldő szoftverét, amely a mesterséges intelligencián alapult. Az Allo segítségével a felhasználók chaten keresztül kérhettek különböző információkat például az időjárással, a hírekkel, az éttermekkel vagy az utazási lehetőségekkel kapcsolatban, de akár különböző kérdéseket is feltehettek a programnak. Tavaly márciusban ismertté vált, hogy az Allo, illetve a Google Asszisztens "kifecseghette" az embereknek mások kereséseit és ezzel akaratlanul is problémát okozott.

A Google eddig számos projekt (Google Talk, Hangouts, Google Messenger, Allo, Android Messages) keretében próbálta megalkotni a megfelelő üzenetküldő megoldását. Az elkészített termékeket a technikai eltérések ellenére egy közös dolog jellemezte: egyik sem tudott komoly ellenfele lenni a vezető mobil chatplatformoknak.

A The Verge most arról számolt be, hogy a társaság egyelőre leállította az Allo továbbfejlesztését, cserébe folytatja az Android Messages fejlesztését. A program új funkciókat és nevet (Chat) kap. A Chat a Rich Communication Services (RCS) nevű adatátviteli szabványon alapul, amely a klasszikus SMS-t válthatja le. A valódi alkalmazást majd az adott mobilszolgáltatók alakíthatják ki.

A koncepcióval kapcsolatban az óriáscég eddig már 55 mobilszolgáltatót győzött meg, közülük néhány már az idén elérhetővé fogja tenni a Chat saját fejlesztésű verzióját. A Google gondoskodik arról, hogy az egyik szolgáltató ügyfelei egy másik szolgáltató előfizetőivel zökkenőmentesen tudjanak a Chaten keresztül kommunikálni. Az amerikai társaság új funkciókat, például egy GIF-keresőt és a Google Asszisztens támogatását is integrálja a szoftverbe, nem lesz viszont végpontok közötti titkosítás. Amennyiben egy Chat-használó elküld egy üzenetet valakinek, aki nem használja a megoldást, az klasszikus SMS-ként fogja megkapni azt. Egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a Chat nem lesz platformokon átnyúló program, ez további hátrányt jelent majd a többi üzenetküldővel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #3
    Pont ezért nem fogok google terméket használni mert folyton szüntetik meg. A GTalk tökéletes volt annak idején, minden xampp klienssel lehetett használni, akár titkosítást is rá lehetett húzni, aztán megszüntették. Nem kérek olyan protokollokból amit csak a saját kliensékkel lehet használni. Jó nekem a Telegram API, arra azt írok amit akarok.
  • Skylake #2
    Ez a piac véleményem szerint már teljesen telített. Mi az a killer-feature, amely kiemelné a konkurensek közül, és egyben elavulttá- meghaladottá tenné azokat? Miért érné meg az userek tömegeinek a váltás? Erről semmit sem lehet tudni. Noha a Google-nak óriási technikai kapacitása és tőkéje van, ez nem minden. Gondoljunk csak az FB nagy kihívójának szánt Google Plus-ra. A valós idejű kommunikációs megoldások esetében ha jól számolom, ez a harmadik próbálkozása a cégnek.
  • CairoJack #1
    "a Chat nem lesz platformokon átnyúló program, ez további hátrányt jelent majd a többi üzenetküldővel szemben." Ez a mai világban instant bukta, arról nem is beszélve, hogy ha üzenetenként még fizetni is kell érte, akkor nem kérdés.
    Meg a titkosítási funkció hiány miatt is felejtős. Ha nem is folyamatos a titkosítás, valamilyen inkognitó mód kéne bele.
    Ide látszik, hogy ez a Google következő bukása.